RYSTET: Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) mener Kadra Jusef ble møtt med svært diskriminerende holdnigner, da hun utfordret Koranens kvinnesyn. Foto: VG/SCANPIX

Karita raser mot moské etter Kadra-kritikk

(VG Nett) Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) raser mot det hun mener er sterkt diskriminerende uttalelser fra talsmannen for en av Norges største moskeer.

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Statsråden sperret opp øynene da hun leste kommentarene til pressetalsmann Gulam Sarwar i Central Jamaat-e-Ahl-E Sunnat i VG i dag.

Han kommenterer Kadra Yusufs utspill om at Koranens syn på kvinner bør tolkes på nytt.

VG debatt:

- Hun kan si hva hun vil, og er sikkert pen og har en fin kropp, men vi kan ikke forandre Koranen på grunn av hva en kvinne mener, sier Sarwar i VG-artikkelen.

Bekkemellem er rystet over kommentaren.

- Jeg har ikke opplevd maken. Hva er dette for noe? Dette er diskriminering på sitt verste, sier en tydelig opprørt likestillingsminister.

Gulam Sarwar avviser at hans uttalelser er diskriminerende.

- Vi diskriminerer ikke kvinner. Jeg har sagt at vi ikke kan forandre Koranen på grunn av henne, det har vi ikke makt til, sier Sarwar til VG Nett.

- Sunt utspill

Bekkemellem mener de norske imamene må gå ut og gjøre det klart at uttalelsene fra moskeens talsmann ikke er representativ for holdning blant norske muslimer.

- Imamene må på banen og ta klar avstand fra dette, sier Bekkemellem.

- Dette er en kritikk de muslimske miljøene må tåle, uten at Kadra skal bli møtt med slike sterke reaksjoner, som man sjelden ser på trykk i dag, sier Bekkemellem.

Statsråden gir sin fulle støtte til utspillet til Kadra Yusuf om kvinnesynet i Koranen.

- Dette er et helt legitimt og sunt utspill fra en ung kvinne som kjenner miljøet godt. Hun opplever dette som diskriminerende ut i fra den plassen som kvinner skal ha i samfunnet, sier Bekkemellem.

Utfordrer Islamsk råd

Kadra Yusuf, som da het Kadra Noor, ble rikskjent for syv år siden, da hun ved hjelp av skjult mikrofon avslørte imamenes forhold til omskjæring i TV-programmet «Rikets tilstand».

Nå utfordrer hun Islamsk Råd i Norge med utspillet om at de bør gå gjennom kvinnesynet i Koranen.

- Det er lite plass til den moderne kvinnen i Koranen. For å ta et eksempel: Da Jonas Gahr Støre var på besøk i moskeen på Grønland for å holde foredrag, var det bare menn i salen. Kun tre kvinner var til stede i moskeen, men de måtte oppholde seg på galleriet slik at ingen kunne se dem. Vi kan ikke ha det sånn i 2007, sier Yusuf til magasinet WHERE2GO.

Gulam Sarwar mener at dette eksempelet ikke er et utrykk for at kvinner diskrimineres i muslimske miljøer.

- Det er ikke diskriminering at kvinner sitter på galleriet i moskeen, det er kultur, sier han.

VG Nett har ikke lyktes å få en kommentar fra Kadra Yusuf.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder