RYSTET: Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) mener Kadra Jusef ble møtt med svært diskriminerende holdnigner, da hun utfordret Koranens kvinnesyn. Foto: VG/SCANPIX

Karita raser mot moské etter Kadra-kritikk

(VG Nett) Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) raser mot det hun mener er sterkt diskriminerende uttalelser fra talsmannen for en av Norges største moskeer.

  • Camilla Ryste

Artikkelen er over 13 år gammel

Statsråden sperret opp øynene da hun leste kommentarene til pressetalsmann Gulam Sarwar i Central Jamaat-e-Ahl-E Sunnat i VG i dag.

Han kommenterer Kadra Yusufs utspill om at Koranens syn på kvinner bør tolkes på nytt.

VG debatt:

- Hun kan si hva hun vil, og er sikkert pen og har en fin kropp, men vi kan ikke forandre Koranen på grunn av hva en kvinne mener, sier Sarwar i VG-artikkelen.

Bekkemellem er rystet over kommentaren.

- Jeg har ikke opplevd maken. Hva er dette for noe? Dette er diskriminering på sitt verste, sier en tydelig opprørt likestillingsminister.

Gulam Sarwar avviser at hans uttalelser er diskriminerende.

- Vi diskriminerer ikke kvinner. Jeg har sagt at vi ikke kan forandre Koranen på grunn av henne, det har vi ikke makt til, sier Sarwar til VG Nett.

- Sunt utspill

Bekkemellem mener de norske imamene må gå ut og gjøre det klart at uttalelsene fra moskeens talsmann ikke er representativ for holdning blant norske muslimer.

- Imamene må på banen og ta klar avstand fra dette, sier Bekkemellem.

- Dette er en kritikk de muslimske miljøene må tåle, uten at Kadra skal bli møtt med slike sterke reaksjoner, som man sjelden ser på trykk i dag, sier Bekkemellem.

Statsråden gir sin fulle støtte til utspillet til Kadra Yusuf om kvinnesynet i Koranen.

- Dette er et helt legitimt og sunt utspill fra en ung kvinne som kjenner miljøet godt. Hun opplever dette som diskriminerende ut i fra den plassen som kvinner skal ha i samfunnet, sier Bekkemellem.

Utfordrer Islamsk råd

Kadra Yusuf, som da het Kadra Noor, ble rikskjent for syv år siden, da hun ved hjelp av skjult mikrofon avslørte imamenes forhold til omskjæring i TV-programmet «Rikets tilstand».

Nå utfordrer hun Islamsk Råd i Norge med utspillet om at de bør gå gjennom kvinnesynet i Koranen.

- Det er lite plass til den moderne kvinnen i Koranen. For å ta et eksempel: Da Jonas Gahr Støre var på besøk i moskeen på Grønland for å holde foredrag, var det bare menn i salen. Kun tre kvinner var til stede i moskeen, men de måtte oppholde seg på galleriet slik at ingen kunne se dem. Vi kan ikke ha det sånn i 2007, sier Yusuf til magasinet WHERE2GO.

Gulam Sarwar mener at dette eksempelet ikke er et utrykk for at kvinner diskrimineres i muslimske miljøer.

- Det er ikke diskriminering at kvinner sitter på galleriet i moskeen, det er kultur, sier han.

VG Nett har ikke lyktes å få en kommentar fra Kadra Yusuf.

Mer om

  1. Livssyn
  2. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

  1. Islamsk råd: - Kadra-saken er en misforståelse

  2. - Uislamsk oppførsel

  3. Karita kaller Islamsk råd inn på teppet

  4. - Koranen bør tolkes på nytt

  5. Norsk-muslimske Shahzad Rana: - Jeg er helt enig med Kadra

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder