VIL GJENNOMFØRE: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) sier at hun skal gjennomføre Soria Moria-erklæringen. Foto: Roar Moltubak

Tviler på miljøløftene fra Soria Moria

(VG Nett) Miljøvernminister Helen Bjørnøy sier hun skal sørge for at miljømålene i Soria Moria-erklæringen skal gjennomføres, men opposisjonen og Støyforeningen tviler.

  • Elisabeth Breien Ellingsen

Artikkelen er over 13 år gammel

Soria Moria-erklæringen

Opposisjonen og Norsk forening mot støy frykter at regjeringen ikke klarer å gjennomføre miljømålene i Soria Moria-erklæringen.

Les mer om debatten rundt miljøvern og klima!

Fredag ble miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) utfordret av Høyres miljøpolitiske talsmann Børge Brende på hva regjeringen vil gjøre med støyforurensingen. I Soria Moria-erklæringen lover regjeringen at støyforurensingen skal reduseres med 25 prosent innen 2010.

Flere tiltak

Bjørnøy svarte Stortinget at regjeringen vil komme med en konkret handlingsplan om miljø i løpet av våren og at støyforurensingen vil inngå i den.

- Oppnår dere målet i Soria Moria-erklæringen om støyforurensing?

- Vi vet at veitrafikken utgjør den viktigste årsaken til støyplager. Dette handler om biltrafikken, dekk og veidekke. Vi skal komme med både kortsiktige og langsiktige tiltak. Når det gjelder langsiktige tiltak må vi skaffe mer informasjon om hva som gir effekt. Når det gjelder kortsiktige tiltak så må de som er mest utsatt få tiltak som støyskjerming og isolering av hus, sier Bjørnøy til VG Nett.

- Ingen forsikring

Norsk forening mot støy er ikke fornøyd med svaret Bjørnøy kom med i Stortinget.

- Hun kom ikke med noen forsikring om at målet i Soria Moria-erklæringen vil bli oppfylt, sier styreleder Kjell Dahle til VG Nett.

- Det ser ut som om Soria Moria-løftet er i ferd med å bli forlatt. Vi har liten tro på at det kan oppnås hvis det ikke blir tatt et krafttak, sier Dahle.

Han sier at foreningen var svært optimistiske da Soria Moria-erklæringen ble lagt frem, men at de tviler på det nå.

- Ingenting har skjedd. Det blir vanskeligere og vanskeligere å oppnå målet, sier Dahle.

-Løftene for fall?

Også nestleder Børge Brende (H) i Stortingets energi- og miljøkomite er skeptisk til at regjeringen klarer å innfri løftet om støyredusering.

- Det er interessant at regjeringen ikke vil svare på om de står fast ved sine egne miljømål. Dette har skapt usikkerhet rundt Soria Moria-erklæringen. Står også de andre miljøløftene for fall? spør Brende.

- Skal gjennomføre Soria Moria

Miljøvernminister Helen Bjørnøy er oppgitt over Høyre-talsmannens bekymring for Soria Moria-erklæringen.

- Jeg skal gjennomføre Soria Moria-erklæringen, så får Børge Brende heller være opptatt av Høyres miljøprogram. Det er spesielt at Høyre har valgt å kutte på miljøverndepartementets budsjett i sitt alternative statsbudsjett, sier Bjørnøy.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder