BLIR SITTENDE: Utenriksminister Jan Petersen tar den flengende kritikken til seg, men mener selv han kan fortsette i sin stilling. Statsminister Kjell Magne Bondevik og justisminister Odd Einar Dørum er også til stede på pressekonferansen. Foto: SCANPIX

Utenriksministeren vil ikke gå av

(VG Nett) Utenriksminister Jan Petersen mener selv at han ikke må gå av på grunn den sviende kritikken av UDs håndtering av flodbølgekatastrofen.

 • Morten Øverbye
 • Tone Libråten

Artikkelen er over 15 år gammel

Evalueringsutvalget for flodbølgekatastrofen i Sør-Asia, også kalt Reinås-utvalget, er knusende i sin kritikk av regjeringens og Utenriksdepartementets håndtering av katastrofen i romjulen.

Ledelsen i UD sviktet på de aller fleste punkter. Les mer her.

- Det er ikke sikkert at vi deler utvalgets meninger på alle punkt, sa Bondevik i dag .

De tre ministrene understreket samtidig at de tar rapporten alvorlig, og utenriksminister Jan Petersen erkjente at kritikken er sviende.

- Jeg erkjenner at dette er en kraftig kritikk av UD. Mange av de konklusjonene som er trukket frem her, stemmer også overens med det vi internt har kommet frem til, sa utenriksministeren.

Petersen fikk spørsmål om han, på grunn av konklusjonen til Reinås-utvalget, ville gå av.

- Jeg regnet med at jeg ville få dette spørsmålet. Jeg erkjenner at dette er kritikk som er kraftig, men jeg har ikke kommet frem til at jeg bør gå av.

HELE REINÅS-RAPPORTEN: Klikk her!MER FRA RAPPORTEN: Tsunami-ofrenes rystende historier

Etterpåklok

- Jeg har blitt spurt om å si noe om hva jeg spesielt er lei meg for i denne saken. Og det jeg spesielt vil trekke frem, er at UD ikke klarte å dekke de som hadde behov for våre tjenester, spesielt de første dagene etter tsunamien, sa utenriksministeren.

Han vil ikke bruke ordet etterpåklokskap fordi han mener det er et for negavtivt ladet ord.

- Vi hadde ikke denne erfaringen, men nå vet vi at dette kan skje. Dette må vi lære av og føre lærdommen videre. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke så for meg en tsunami, men vi ser ting klarere nå.

Betydelige svakheter

Bondevik innledet pressekonferansen med å påpeke at de ikke har fått studert rapporten nøye, og at kommentarene de kommer med i dag, må være foreløpige.

Statsminsteren ville innledningsvis i svært liten grad kommentere den alvorlige kritikken.

- Vi innser at norske myndigheter burde hatt bedre beredskap og større kapasitet for å håntere utfordringer siden så mange nordmenn oppholder seg i utlandet, sa Bondevik.

- Dette er ikke et forsvar. Reinås-utvalget avdekket betydelige svakheter. Og det er vi enig i. Det er betydelige svakheter som er avdekket, konstaterte han.

Høring

Justisminister Odd Einar Dørum opplyste i dag at det skal lages en stortingsmelding på grunnlag av Reinås-utvalgets granskingsrapport, men at den først skal ut på en høringsrunde.

- Politiet får mye anerkjennelse for arbeidet som ble gjort, men også kritikk for for dårlig kommunikasjon. Mye av det som er kommet frem, er allerede gjennomgått internt, sa Dørum.

Regjeringen svekket?

Bondevik innrømmet at rotet med registreringen på savnetlistene kunne vært håndtert bedre.

- Statsministerens kontor burde ha grepet inn på et tidligere tidspunkt slik at ansvaret for savnetlistene over nordmenn ble overført fra UD til politiet, innrømmet statsministeren.

- Tiden får vise om dette har svekket regjeringen, fortsatte han.

Mer om

 1. Flodbølgekatastrofen

Flere artikler

 1. UD kan bli fratatt kriseansvar

 2. Slakter UDs håndtering av flodbølgekatastrofen

 3. Regjeringen beklager

 4. UD ville ikke gi politiet savnetlisten

 5. UD oppretter egen krisestab

Fra andre aviser

 1. Innrømmer kraftig kritikk av UD

  Aftenposten
 2. Sitter trygt tross drepende kritikk

  Aftenposten
 3. Får følger

  Aftenposten
 4. Noen fikk drømmejobb - andre fikk ingenting

  Aftenposten
 5. Lukket avdeling

  Fædrelandsvennen
 6. Petersen innrømmer kraftig kritikk av UD

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no