Polarsyssel og KV Barentshav deltar i letingen etter det russiske helikopteret som styrtet på Svalbard torsdag. Bildet ble tatt fredag nord for Kap Heer. Foto: Frode Urke NTB scanpix

Én omkommet funnet på Svalbard

En av de omkomne er funnet etter helikopterulykken ved Barentsburg på Svalbard, opplyser Sysselmannen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Én av de omkomne etter helikopterulykken ble funnet mandag ettermiddag. Vedkommende ble lokalisert på havbunnen av en miniubåt cirka 130 meter fra helikopteret, heter det i en kunngjøring fra Sysselmannen.

Bakgrunn: Helikopter styrtet ved Barentsburg

– Vi ønsker å få den omkomne opp så snart som mulig, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Søket etter de andre sju omkomne fortsetter med uforminsket styrke.

– Den omkomne ble funnet på rundt 200 meters dyp, cirka to kilometer nord-øst for helikopterbasen Kapp Heer, sier kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard til VG.

Se også: Slik ser helikoptervraket ut etter styrten

Han forteller at de fortsatt konsentrerer seg om et ganske stort søkeområde rundt stedet der helikoptervraket er lokalisert.

– Vi søker også på land på begge sider av fjorden med mannskaper fra Longyearbyen Røde Kors, og russerne bidrar også i søket.

I 14-tiden mandag kontraherte Havarikommisjonen skipet Maersk Forza som da satte kurs til Hammerfest. Dette vil være en betydelig ressurs i arbeidet med å forsøke å heve helikopteret.

Les mer: Helikopterselskap granskes etter styrten

Mannskap fra Havarikommisjonen vil mønstre på skipet i løpet av natten og blir med på seilasen til Svalbard. Dette gir tid til å planlegge det forestående arbeidet. Samtidig fortsetter videre søk og planlegging på Svalbard i samarbeid med Politiet og Sysselmannen.

Det var torsdag det russiske helikopteret styrtet i havet utenfor Svalbard. Det var åtte personer ombord i det savnede helikopteret MI-8AMT, som driftes av selskapet Konvers-Asia, ifølge Hovedredningesentralen.

Passasjerene var gruvearbeidere og forskere, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS. Søndag ble helikopteret lokalisert på 209 meters dyp.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder