KALD SKULDER: LO-leder Roar Flåthen trøster Rita Lekang, men fastslår at LO ikke er noen søndagsskole. Foto: SCANPIX

Valla-kritiker kastet ut av LO-ledelsen

- Aldri blitt mer sveket

Vrakede Rita Lekang (51) holdt masken. Men hun tok vrakingen svært hardt.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- I politisk sammenheng har jeg aldri blitt mer sveket enn det jeg er blitt i dag. Jeg er veldig skuffet, sier hun åpenhjertig.

Lekang trodde livet videre i LO-ledelsen var helt sikker, inntil hun leste på nettstedet Frifagbevegelse onsdag at hun var i ferd med å miste jobben.

- Å få vite noe slik på nettet, sier vel sitt, sier hun.

Etter 12 år i LO-ledelsen ble hun byttet ut. Etter hva VG forstår slipper hun å vende tilbake til Fagforbundet: Hun er blinket ut til en distriktssekretærjobb i Nord-Norge.

Reaksjonene var sterke på LO-kongressen i går, etter at det ble kjent gjennom VG hvordan Lekang var informert. Lengst gikk Kjell Borglund i Arbeidsmannsforbundet, som sa rett ut at hun var blitt mobbet.

- Det er greit å kaste valgte folk, men det må gjøres på en ansvarlig måte.

Forbundsleder Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund er klokkeklar:

- Det var en unødvendig brutal måte å behandle henne på. En kan ikke kaste folk ut på denne måten. Fagforbundet burde ha gjort det på en annen måte, sier han.

Han beskriver prosessen som krenkende overfor Lekang.

- Er man valgt, så må man være forberedt på å bli kastet. Ingen har klippekort på å sitte. Men måten det ble gjort på, er brutal. Jeg ble lei meg på Ritas vegne.

LO-leder Roar Flåten er mer forsiktig.

- Sittende ledere som er på valg, er i kongressens vold. Det er ikke mange dagene den har til å gjøre jobben på, så da kan nok dette oppfattes av enkelte som en tøff prosess.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder