GODT VOKTET: Anders Behring Breivik føres inn i rettsal 828 i Oslo tingrett under det siste fengslingsmøtet før rettsaken starter i april. Foto: HELGE MIKALSEN

Lippestad vil argumentere for at Breivik er tilregnelig

Anders Behring Breiviks forsvarere vil i retten argumentere for at han er tilregnelig.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Tidligere denne uka foretok den terrorsiktede en helomvending og gjorde det klart at han likevel vil samarbeide med de to nye psykiatrisk sakkyndige.

- Han er bestemt på at han er tilregnelig og tydelig på at han ikke kjenner seg igjen i den første rapportens beskrivelser. Han er sikker på at de nye psykiaterne vil oppfatte ham på en annen måte enn de første, sier forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

VGTV: Breiviks høyreekstreme hilsen i retten

Forsvarerne vil da legge seg på samme linje i rettssaken, som starter i Oslo 16. april.

- Vi må argumentere i tråd med hans ønsker, sier Lippestad.

Medforsvareren om Breivik-møtene: - Vanskelig å se etter godhet

Dersom Breivik blir funnet tilregnelig, betyr det også at han må straffes med fengsel for terrorangrepene 22. juli.

Ofre ville ha nye gjennomgang

35 bistandsadvokater leverte begjæringer på vegne av minst 129 klienter som ble rammet 22. juli - enten ved at de selv var på Utøya eller regjeringskvartalet, eller ved at deres kjære mistet livet.

29. november i fjor kom konklusjonen i den gjeldende rapporten. Den ble laget av psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, og slo fast at Breivik er paranoid schizofren, psykotisk, og ikke kan straffes for terroren han utførte 22. juli.

En konklusjon de 129 rammede mener det eksisterer tvil rundt - og derfor vil de ha nye vurderinger.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik nektet først å snakke med nye rettspsykiatere, men endret nylig mening og sier nå ja til en ny vurdering av sin psykiske tilstand.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder