LOVENS LANGE FINGER: Politikvinnen fra Oslo politidistrikt ble tatt for nasking i taxfreebutikken på Oslo Lufthavn Gardermoen. Personene på bildet har ikke noe med saken å gjøre. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Politikvinne stjal taxfree-sminke på Gardermoen

Fikk påtaleunnlatelse for naskeri av varer verdt over 1000 kroner

(VG Nett) Politikvinnen tok kosmetikkartiklene ut av emballasjen og puttet dem i vesken sin. Da hun gikk ut av taxfreebutikken uten å betale for varene, ble hun tatt av vektere.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Naskingen fant sted i taxfreebutikken som ligger i avgangsområdet på Oslo Lufthavn Gardermoen i februar.

Vektere oppdaget naskeriet via overvåkningskameraer. Politikvinnen skal ha tatt tre-fire kosmetikkartikler ut av emballasjen og puttet dem i vesken sin. Hun ble tatt av vekterne da hun gikk ut av butikken uten å betale for varene.

Verdien på tjuvegodset ble anslått til å ligge mellom 1000 og 1100 kroner.

VET DU NOE OM SAKEN?KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER .

- Ingen forskjellsbehandling

Forholdet ble anmeldt til politiet. Saken endte med påtaleunnlatelse da den ble vurdert av Romerike politidistrikt.

Romerike politidistrikt opplyser at naskeri på Gardermoen normalt ender med påtaleunnlatelse med vilkår, så lenge verdien på tjuvegodset er under 2000 kroner.

- Det er utarbeidet retningslinjer for kriminalitet som gjelder mange. Alle blir behandlet på helt lik måte, enten de er ansatt i politiet eller ikke. Vi behandler folk likt, sier politifullmektig Lars Faye Ree i Romerike politidistrikt til VG Nett.

Påtaleunnlatelse med vilkår betyr at naskeren får en advarsel med tidsbegrenset prøvetid. Begår personen ny kriminalitet, risikerer den å bli straffet for naskingen i tillegg til de eventuelle nye lovbruddene.

Arbeidsgiver varslet

Ree var jurist på saken som gjelder den aktuelle politikvinnen.

- Når polititjenestefolk begår lovbrudd i fritiden skal arbeidsgiver kontaktes. Det er gjort i dette tilfellet, sier Ree.

Politikvinnen er ansatt i Oslo politidistrikt.

- Vedkommende var inne til en personalsamtale, men det ble vurdert til at saken var av en slik art at den ikke fikk noen videre følger. Hun fikk en klar beskjed om hvordan saken kunne vært håndtert annerledes, sier politikvinnens leder til VG Nett.

Lederen beskriver personalsamtalen som en «hard advarsel».

Tjenestemannsloven

Det skilles mellom lovbrudd polititjenestefolk begår i tjeneste og på fritiden.

Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere om naske-saken vil føre til eventuelle videre følger for den aktuelle politikvinnen. Forholdet anses som en personalsak.

- Det er tjenestemannsloven som gjelder for ansatte i politiet, men det blir opp til ansettelsesrådet å vurdere den enkelte sak, uavhengig av hva saken gjelder, sier personalsjef Grethe Solberg Larsen i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Personalsjefen understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Hun viser til at eventuelle reaksjoner mot politiansatte ikke nødvendigvis ender i en avskjedigelse. Andre reaksjoner kan være å bli flyttet til nye arbeidsoppgaver i etateen.

Også nedsettelse i stilling eller en skriftlig advarsel, begge forhold som blir stående i en tidsbegrenset periode, er reaksjoner polititjenestefolk risikerer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder