Massemorderen blir på Ila inntil videre

FORTSATT SYK: Den rettsmedisinske kommisjon har ingen vesentlige anmerkninger til sakkyndigrapporten angående Anders Behring Breivik. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Ingen anmerkninger til Breivik-rapporten

(VG Nett) Den rettsmedisinske kommisjon har gitt Oslo tingrett beskjed om at de ikke har noen anmerkninger til sakkyndig-rapporten om Anders Behring Breivik.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Torsdag morgen opplyser Oslo tingrett at de har mottatt uttalelsen fra Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) hvor det fremgår at de ikke har noen vesentlige bemerkninger til erklæringen.

Tingretten har også sendt ut kopi av dokumentet de har mottatt. Det inneholder en enkelt setning:

«Det er ingen vesentlige bemerkninger til erklæringen».

Det er også alt kommisjonen sier i saker av denne typen. Leder av psykiatrisk gruppe, Karl Heinrik Melle, har tidligere opplyst at de ikke kommer til å kommentere saken utover den tilbakemeldingen de gir til retten.

Dersom Oslo tingrett ønsker informasjon om den interne diskusjonen i kommisjonen, kan medlemmene stevnes som vitner under rettssaken.

OMSTRIDT: Det ble en voldsom debatt da rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderte med at Breivik var paranoid schizofren. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Dette betyr at det rettsmedisinske fagmiljøet i Norge er enige om konklusjonen: Anders Behring Breivik er paranoid schizofren.

Blir på Ila

Normalt innebærer konklusjonen at Breivik skal ut av Ila fengsel for å få behandling for sin sykdom ved sikkerhetsavdelingen ved et psykiatrisk sykehus.

- Distriktspsykiatrisk Senter (DPS) i Sandvika har behandleransvaret for ham. Det er opp til dem å vurdere videre behandlingsopplegg for Breivik. Dette gjelder også eventuell innleggelse, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til VG Nett.

De er allerede i gang med en undersøkelse av massemorderen. Ifølge Bjarkeid er det den som er avgjørende for fengselet, ikke uttalelsen til DRK.

1. desember sendte Bjarkeid et brev til DPS med en bekymringsmelding om Breiviks helsetilstand. Nå sier direktøren på Ila at han ønsker et møte med DPS i siste halvdel av januar

Anders Behring Breivik vil ikke bli dømt til ordinær fengselsstraff under rettssaken til våren, men tvunget psykisk helsevern slik saken står nå.

- Vi har merket oss hva kommisjonen har kommet fram til. Nå skal vi konsultere Riksadvokaten om hvordan påtalemyndigheten skal forholde seg til dette videre, sier statsadvokat Svein Holden til VG Nett.

Vil kontakte Breivik

Både Anders Behring Breivik, påtalemyndigheten og bistandsadvokatene på vegne av sine klienter, kan kreve at det oppnevnes nye sakkyndige som gjør en ny vurdering av massemorderen. Sannsynligheten for at det skjer minsker imidlertid kraftig når kommisjonen ikke har noen anmerkninger.

- Vi kjenner til konklusjonen, og skal ta en prat om dette så snart alle er på plass på kontoret. Så må vi snakke med klienten vår om dette, sier forsvarer Tord Jordet til VG Nett.

Han påpeker at Breivik også har tilgang til TV nå, og at han trolig har fått med seg konklusjonen. Den terrorsiktede 32-åringen har tidligere sagt at han mener 80 prosent av samtalene som er gjengitt i rapporten ikke har funnet sted.

Breivik mener selv at han er frisk, men har ikke bestemt seg for om han skal kreve ny rapport. Forsvarer Geir Lippestad har tidligere sagt at de avventer uttalelsen fra DRK før de tar en avgjørelse.

Flere av de som ble skutt på Utøya, og familien til de som omkom, reagerte på at Breivik kunne være syk under den omfattende planleggingen.

Den nasjonale støttegruppen sier imidlertid at de har tiltro til konklusjonen fra Den rettsmedisinske kommisjon.

- Vi har ikke noen faglig kompetanse på dette, og må stole på at de som har det gjør jobben sin. Det er selvfølgelig vanskelig for mange, men vi må likevel forholde oss til de sakkyndige, sier nestleder i den nasjonale støttegruppen, Tove Selbekk, til VG Nett.

Meldte om splid

I går meldte NRK at minst tre av syv medlemmer i Den rettsmedisinske kommisjon angivelig mente rapporten til Torgeir Husby og Synne Sørheim ikke holdt mål.

Senere sammme kveld sa nestleder Gunnar Johannessen til VG Nett at han ikke kjente seg igjen i den fremstillingen.

Les også

 1. Psykiatriekspert: Kjenner meg ikke igjen i NRK-sak

  (VG Nett) Anonyme kilder hevder nestleder Gunnar Johannessen i den den rettsmedisinske kommisjonen er svært kritisk til…
 2. Ber om døgnobservasjon av Breivik - kan bli innlagt

  Anders Behring Breivik kan bli innlagt på psykiatrisk sykehus til ytterligere observasjon.
 3. Breiviks stefar: - Jeg synes synd på Anders

  (VG Nett) Da faren forsvant ut av Anders Behring Breiviks liv, trådte morens kjæreste Tore Tollefsen (75) inn i rollen…
 4. Breiviks far: - Jeg har mislykkes som far

  (VG Nett) Jens Breivik sier at han sliter med mange spørsmål i kjølvannet av sønnens terrorhandlinger 22. juli.
 5. Breivik mener 80 prosent av samtalene er bløff

  (VG Nett) Anders Behring Breivik (32) har brukt de siste dagene til å lese hele sakkyndigrapporten.
 6. Breivik får ikke medisiner

  Selv om Anders Behring Breivik er vurdert som alvorlig syk, får han ingen medisiner i fengselet.

Mer om

 1. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. Retten ber om innspill om nye sakkyndige

 2. Bistandsadvokat begjærer ny sakkyndigrapport

 3. Derfor ønsker ikke påtalemyndigheten ny Breivik-rapport

 4. Jusekspert: Dette svekker tilregnelig-rapporten

 5. Bistandsadvokat om Den rettsmedisinske kommisjon: - Har de prestisje i den første rapporten?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder