Overgrepssiktede Vågå-ordfører Rune Øygard t.v. flankert av kommunens rådmann Tor Arne Gangsø under pressekonferansen i kommunehuset i Vågåmo i i november. Foto: Geir Olsen

Ønsker Stoltenberg som vitne i rettssak

Bistandsadvokaten til jenta i overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) ønsker at Norges statsminister møter i retten.

Artikkelen er over åtte år gammel

Etterforskningen av Vågå-ordfører Rune Øygard (52) er ferdig og politiet innstiller på tiltale når saken nå er oversendt statsadvokaten.

Det var i september i fjor at den mindreårige jenta og hennes familie anmeldte Øygard for overgrep.

Arbeiderpartiordføreren hadde tatt med jenta flere ganger da han møtte statsminister Jens Stoltenberg.

- Jeg ser det slik at det er viktig at Jens Stoltenberg blir ført som vitne i denne saken, og jeg kommer til å be om at Stoltenberg skal møte i retten, sier jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal til VG.

- Hva mener du Stoltenberg kan bidra med?

- Han kan kaste lys over forholdet mellom de to, fordi han har sett jenta og Øygard sammen. Han vil opptre som et vanlig vitne, ikke som landets statsminister, sier Braathen Hjortdal.
Stoltenberg har møtt ordføreren sammen med den mindreårige jenta flere ganger.

- Ubehagelig

Statsministeren forholder seg taus i saken.

- Dette har statsministeren ingen kommentarer til, sier politisk rådgiver ved Statsministerens kontor, Sindre Fossum Beyer.

Den siktede ordføreren har ikke hatt kontakt med statsministeren siden overgrepssaken ble kjent, men ifølge Larsen er forholdet mellom dem godt.

- Han synes likevel det er svært ubehagelig hvis Stoltenberg må vitne. Dette er helt unødvendig og fremstår kun som et forsøk på å skape blest om saken, sier Larsen.

- Ord mot ord

Bistandsadvokat Braathen Hjortdal sier at jenta er lettet over å ha blitt trodd av politiet, men at hun foreløpig avventer innstillingen fra statsadvokaten.

- Jenta har stått støtt i denne saken. Jeg syns hun har taklet denne vanskelige saken på en god måte, sier bistandsadvokaten.

Hun mener overgrepssaken ikke er - som Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen har uttalt - utelukkende en sak som dreier som om ord mot ord.

- Nei, det er det ikke, selv om det nå vil handle om troverdigheten til begge parter. Men det foreligger også bevis her, og noe av dette har kommet frem i mediene tidligere, sier Braathen Hjortdal, med henvisning til sms-kontakten mellom jenta og Øygard.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder