FLERE JUKSER: I fjor gransket Universitetet i Oslo (UiO) 74 tilfeller av juks. Her er universitetsbiblioteket ved Universitetet i Oslo avbildet. Foto: Tore Kristiansen/VG

Rekordmange tatt for juks ved norske universiteter

Stadig flere studenter blir tatt i å jukse med oppgaver og eksamensbesvarelser.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ved Universitetet i Oslo ble det i fjor gransket 74 tilfeller av juks, og i 65 av dem ble studenten funnet skyldig i å ha jukset.

Året før ble 38 saker innmeldt, mens det ble påvist juks i 32 av dem, skriver Aftenposten.

Ved Universitetet i Stavanger ble 22 studenter avslørt i juks i fjor, mot 15 året før. I Bergen ble 33 saker innmeldt i fjor, mot 16 året før.

Høgskolen i Oslo og Akershus fikk 38 saker på sitt bord i fjor, og i 33 av dem endte det med at studenten ble utestengt. Fem saker er fortsatt under gransking.

Av de 35 sakene som ble innmeldt ved Handelshøgskolen BI i fjor, er ni hittil avslørt som juks. To saker er frafalt, mens de øvrige er til behandling. Året før ble 22 studenter tatt i juks.

NTNU mistenkte 14 studenter for juks i fjor, og har konkludert med at elleve av dem er skyldige. De resterende tre sakene er fortsatt til behandling.

Typiske juksesaker dreier seg om uredelig kildebruk og avskrift på hjemmeeksamener.

- Det kan for eksempel være avskrift av andres oppgaver, av pensumkilder eller andre kilder man finner på nett, og så framstiller man stoffet som sitt eget, sier studiedirektør Monica Bakken ved Universitetet i Oslo.

Hun vet ikke om flere enn tidligere jukser, men sier universitetene er blitt flinkere til å avsløre dem som gjør det.

Dataprogrammet Ephorus brukes nå flittig til å sjekke studentenes besvarelser og avslører stadig flere.

- Det skal ikke mye til for at programmet avslører at teksten er kopiert, sier seniorrådgiver Dennis Aske ved Universitetet i Stavanger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder