OMFATTENDE OVERGREPSSAK: Fem personer er tiltalt for alvorlige seksuelle overgrep mot fire barn. Flere av de tiltalte er foreldrene til barna. Overgrepssaken skal for retten i Sør-Østerdal tingrett i Elverum tirsdag. Foto: Trond Solberg

Tiltalen som ryster Alvdal

Kan fem voksne personer i tre nabohus ha innledet et pedofilt fellesskap der egne barn ble holdt innesperret? Om to dager starter rettssaken.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Oktober 2008 kommer et brev til Alvdal kommune. I postbunken som kommer til kommunehuset denne dagen, ligger et brev som skal gjøre Alvdal kjent for mer enn Kjell Aukrust.

Innholdet i brevet er så sjokkerende at politiet straks kontaktes. Senere må Alvdals skoleansatte lære hvordan man best forteller elever at det finnes voksne som slett ikke er snille mot barn.

Brevet inneholder grove overgrepsanklager mot en kvinne i bygda. I konvolutten ligger også bilder, som med all tydelighet viser at det dreier seg om mer enn rykter. Dette er samme år som ordfører Olov Grøtting er blitt kurset av flere PR-byråer i hvordan hun kan gi kommunen bedre omdømme.

Pedofilt fellesskap

Saken ser svært ille ut. Og den blir verre. På ett tidspunkt er ti siktet i saken. To av dem dør under etterforskningen, to får sakene sine henlagt og en mann (56) er fortsatt siktet for overgrep, men denne saken er ikke blant forholdene som nå skal behandles av retten.

Når rettssaken starter i Elverum om to dager, sitter to kvinner og tre menn igjen som tiltalte. Disse fem naboene, som bor innenfor noen få hundre meters avstand, utviklet et pedofilt fellesskap, ifølge tiltalen.

Ekteparet, som begge er 46 år, skal ha introdusert sine to egne barn for fellesskapet med samboerparet lenger oppe i veien. Stefaren (64) og barnemoren (46) er hovedtiltalte i den omfattende saken. Kvinnens to egne barn skal også være utsatt for grove overgrep.

De to søskenparene som er ofre i saken opplever nå at deres nærmeste familie sitter på tiltalebenken i overgrepssaken mot dem. Barna skal ha blitt holdt tilbake da de forsøkte å vri seg løse under overgrepene. Foreldrene skal ha sperret døren.

Barna var mellom seks og tolv år da de skal ha blitt utsatt for overgrepene.

Grafikk: Tom Byermoen

Naboparet var som regel til stede da overgrepene skjedde, ifølge tiltalen. De voksne skal selv ha både filmet og fotografert overgrepene mot egne barn. Overgrepene skal ha skjedd mens de voksne hadde fest, og det ble misbrukt rusmidler som alkohol og hasj.

Også naboen (63), som bor et steinkast fra de hovedtiltalte, er på tiltalebenken. Videoopptakene knytter den uføretrygdede mannen til overgrepene. Selv har han problemer med å huske overgrepene, opplyser hans forsvarer, advokat Johnny Christian Schill.

VET DU NOE OM OVERGREPSSAKEN I ALVDAL?KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER HER.

Krenkende

I stefarens bolig i Malaga gjorde politiet beslag av 238 bilder, åtte DVD-plater og to videoklipp med pornografisk innhold. Dette vil bli sentrale bildebevis i rettssaken.

Tiltalen omfatter også seksuelt krenkende atferd overfor barna.
De to hovedtiltalte er av oppnevnte rettspsykiatere erklært som pedofile.

Saken er spesiell fordi fem personer står tiltalt i samme sak og så mange knyttes til saken gjennom medvirkning. Ut fra tiltalen fremstår overgrepene som organiserte, ved at flere voksne deltok sammen.

- Dette er en alvorlig sak fordi den omfatter flere tiltalte som står bak grove overgrep mot flere barn. Hvorvidt dette er organisert vil jeg ikke gå inn på nå, men komme tilbake til under bevisførselen, sier aktor Iris Storås.

Politiet har opprettet en egen undersøkelsessak for å se på om det kan ha foregått lovbrudd i behandlingen av barna.

Tause innbyggere

I de snødekte gatene i Alvdal møter vi mange folk, både til fots og på sparkstøtting. Få vil snakke om rettssaken som starter tirsdag.

- Noen av barna bor jo fortsatt i bygda. Vi må beskytte dem, sier en dame som vil være anonym.

En butikkansatt kvinne tror mange alvdøler har lagt saken bak seg, fordi det oppfattes som avgjort hvem de skyldige er.

- Det er ikke som Bjugn-saken der man fortsatt lurer på hva som egentlig skjedde og hvem som gjorde det. Hun vil absolutt ikke ha bilde av seg selv i avisen.

- LUKKET MILJØ: Ordfører Olov Grøtting (Sp) sier at de involverte i overgrepssaken tilhørte et veldig lukket miljø i bygda. Her sammen med konstituert rådmann Per Arne Aaen. Foto: Trond Solberg


Vi kjører til grenda der overgrepene skal ha funnet sted. Huset til ekteparet er fraflyttet. I huset til det hovedtiltalte samboerparet bor nå en slektning. Fargerike julelys henger i stuevinduet. Hundene bjeffer i en innhegning i hagen.

Midt mellom de tiltalte parenes tomter, står et lite hus. Det er lys i vinduene og vi ringer på døren. En eldre kvinne lukker forsiktig opp.

- Jeg har aldri snakket med dem som bor der. Ikke mannen min heller.

- Men de har vært deres nærmeste naboer i 12 år?

- Vi har aldri møtt dem. Og har ikke sett noe spesielt, sier hun.

- Hva med ekteparet på den andre siden av dere?

- Vi kjenner ikke dem heller.

- Vil du si noe om saken som nå skal opp i retten?

- Nei.

Lukket miljø

- Det er lett å tenke at alle kjenner alle på bygda, mens slik er det ikke her, sier ordfører Olov Grøtting (Sp). Sammen med konstituert rådmann Per Arne Aaen er det hun som skal uttale seg i Alvdal nå om dagen.

Selv bor hun ikke langt fra huset der det hele foregikk, men har ikke møtt de som bodde der. Hun vet bare hvordan to av de fem tiltalte ser ut.

- Dette dreier seg om et veldig lukket miljø, sier ordføreren.

BREV MED BILDER: I oktober 2008 kom det et brev til Alvdal kommune. Brevet inneholdt bilder og grove overgrepsanklager mot en kvinne bosatt i kommunen. Det er senere kommet frem at det var kvinnens tidligere samboer (64), den nå hovedtiltalte mannen, som sendte brevet. Foto: Trond Solberg


- Disse menneskene deltok ikke i organisasjonsliv eller i lokalsamfunnet for øvrig, så den jevne alvdøl føler seg kanskje litt distansert i denne saken. Men noen er jo berørte, for eksempel skoleelever og kommuneansatte som jobbet med denne familien. Så av hensyn til lokalmiljøet håper vi at saken fremstilles mest mulig hensynsfullt i mediene.

- Hensynet til ofrene er vel det viktigste?

- Ja, de har prioritet nummer én og er ivaretatt på best mulig måte nå.

- Kjente dere til problemer i denne familien fra før?

- Nei, ikke som jeg vet om, sier ordfører Grøtting.

- Det er jo noen av barna som har diagnoser, så kommunen var i nær kontakt med familien i forkant, sier rådmann Aaen.

- Så barnevernet visste at det var problemer her?

- Ikke problemer, men barn med behov, sier Grøtting.

Slaktet av fylkesmannen

Torsdag denne uken kom Fylkesmannen i Hedmark med sin knusende dom over barnevernets innsats overfor denne familien i 2000 og 2001: «Saksbehandlingen fremstår som uryddig, mangelfull, faglig svak med lite vekt på barna beste.»

- Det er krass kritikk mot oss, og det må vi bare ta selvkritikk på. Meldingen til barnevernet som kom i 2001 var ikke jeg klar over før jeg leste rapporten, men at denne ikke ble håndtert beklager vi sterkt, sier ordfører Grøtting.

Tidlig på 2000-tallet da mye av dette skal ha foregått, hadde Alvdal en egen barnevernsavdeling med få ansatte.

- Kommunens organisering av barnevernstjenesten og dermed den behandlingen saken fikk i denne fasen har ikke vært god nok, og det tar vi kritikk på og beklager.

- I 2000 slo psykiatere fast at det ikke dreide seg om autisme, men at barnas oppførsel kunne skyldes reaktiv tilknytningsforstyrrelse på grunn av overgrep. Var det riktig å la mor beholde omsorgen etter dette?

- Nå når vi har fått konklusjonen i Fylkesmannens tilsynssak, ser vi at det kan stilles spørsmål om det, sier Aaen.

- Et eldre søsken av de to barna kom inn under barnevernet rett før de flyttet til Alvdal. Kjenner dere til det?

- Nei, sier Grøtting.

- Synes dere det burde vært et system som fanget opp slikt, av hensyn til gjenværende barn i familien?

- Det er vanskelig å være uenig i det, sier Aaen.

- Mor har fått omfattende støttetiltak fra kommunen. Ser dere nå at det var barna som burde fått hjelp?

- Det var jo også barna denne hjelpen skulle komme til gode, med tanke på deres diagnoser. Men det er klart de som har jobbet med familien føler seg frustrerte og sinte. Her har de etter beste evne prøvd å hjelpe, og så har de blitt ført bak lyset, sier Aaen.

Alvdals visjon

- Hva tenker dere om at det har vært spørsmål og bekymringsmeldinger om familien, og til tider svært mange kommunalt ansatte knyttet til familien uten at noe ble oppdaget på åtte år?

- Det er tragisk at overgriperne har klart å skjule dette selv om kommunen har hatt store ressurser inne hos denne familien. Men det er viktig for oss å si at det er tross alt overgriperne som skal ha gjort dette, og ingen andre, sier Aaen.

- Og jeg tror vi uansett skal være forsiktige med å bli hysterisk mistenksomme, sier Grøtting. - Neste gang det kommer noen hit til kommunen med et handikap eller en diagnose, må vi selvsagt være på vakt, men vi skal være forsiktige med å bli mistenksomme mot alle det er noe spesielt med.

- Vi skal uansett komme oss gjennom dette, kanskje til og med styrket, sier Aaen. Han minner om Alvdals visjon: «Det vanskelige er en bagatell og det umulige en utfordring».

- Det er selvsagt et Kjell Aukrust-utsagn, og sier noe om sjela i denne bygda.

- Selv om vi kanskje beskyldes for å være litt mye Ludvik, så er det mye Reodor Felgen i oss alvdøler, sier ordfører Grøtting.

- Vi finner alltid en løsning på ting, og har samtidig bena veldig godt planta på bakken. Vi står på grunnfjellet her.

GROVE OVERGREP: - Dette er en alvorlig sak fordi den omfatter flere tiltalte som står bak grove overgrep mot flere barn. Hvorvidt dette er organisert vil jeg ikke gå inn på nå, men komme tilbake til under bevisførselen, sier statsadvokat Iris Storås. Foto: Scanpix

Uenige

De to hovedtiltalte har helt ulike forklaringer på hvordan overgrepene utviklet seg. Begge har delvis erkjent straffskyld.

Kvinnens forsvarer mener ekssamboeren var den sentrale i utførelsen av de grove overgrepene.

- Det var først etter at hun traff ham at min klient ble introdusert for dette. Hun har forklart at overgrepet skjedde under betydelig påvirkning av rus, sier advokat Steffen Brandstad. Han bestrider at kvinnen er pedofil eller er en del av et pedofilt nettverk.

Stefarens forsvarer mener derimot at barnemoren hadde en hovedrolle.

- Mitt inntrykk er at dette har startet før min klient var samboer med kvinnen. Politiet har lagt for lite vekt på det som har skjedd før og etter at min klient kom inn i bildet, mener advokat Sverre Næss.

BYGDE-SJOKK: Stig Søgård på Shellstasjonen i Alvdal forteller at det var et sjokk for folk da saken ble kjent. Nå venter bygda på rettssaken som starter til uken. Foto: Trond Solberg

Vond sak

Snøen laver ned over Shellstasjonen i Alvdal. Her står Stig Søgård og selger hamburgere.

- Det var et sjokk for folk da saken kom opp, men nå har det jo gått så lang tid. Det blir et samtaleemne først når nye ting dukker opp, som dette femte offeret som det har stått om de siste dagene. Men nå som rettssaken kommer, vil nok mange følge med. Finne ut hva som egentlig har skjedd, sier Søgård.

De to kvinnene i frisørsalongen vil absolutt ikke si noe.

- Nå må vi vente på rettssaken, sier en av damene og snur seg brått mot speilet.

- Det er få kunder som snakker om denne saken. Den er for vond, sier frisør Bjørg Olov Skjæret lavt.

Hun har selv barn og merker at hendelsene har gått dypt innpå henne.

- Det er så ille å tenke på hva barna har vært gjennom. Likevel synes jeg det er riktig å skrive om saken, hvis det gjøres på en skånsom måte. Et så alvorlig tema må ikke ties i hjel heller.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder