VIL BLI MED: Eivind Trædal, kjæresten til Maria Amelie, vil være med henne til Russland dersom hun blir sendt tilbake dit. Foto: Scanpix
VIL BLI MED: Eivind Trædal, kjæresten til Maria Amelie, vil være med henne til Russland dersom hun blir sendt tilbake dit. Foto: Scanpix

Vil følge kjæresten til Russland

Advokaten sender hastefaks til menneskerettighetsdomstolen

INNENRIKS

Bare instruks fra regjeringen kan redde Maria Amelie

Utvisning utelukker arbeidstillatelse

TRANDUM/OSLO(VG Nett) Allerede mandag kan Maria Amelie bli satt på et fly til Russland. Hvis det skjer, vil kjæresten skaffe seg visum og følge etter henne.

Publisert: Oppdatert: 17.01.11 20:03

- Dersom det verst tenkelige skjer, at hun blir sendt til Russland, så vil jeg og veldig mange andre prøve å skaffe visum til Russland og følge etter henne, sier Eivind Trædal til VG Nett.

Han har akkurat stått på talerstolen utenfor Trandum utlendingsinternat, og fått mye oppmuntring fra de rundt 150 demonstrantene som har trosset januarkulden.

- Vi vet ikke om hun vil bli internert i Moskva, det vil i så fall være veldig synd, siden hun da kan bli sendt til Nord-Ossetia hvor hun har få kontakter og ikke vet hva hun skal gjøre. Hvis hun blir i Moskva, håper vi at det skal bli mulig å behandle arbeidstillatelsen derfra, slik at hun kan få komme tilbake til Norge.

Rett før det igjen, fikk han en drøy halvtime med kjæresten inne på Trandum og er redd for at det kan bli den siste på lenge. Kjæresten kan nemlig bli kastet ut av Norge mandag.

- Vi snakket selvfølgelig om private og personlige ting og jeg ga henne meldinger fra personer som står henne nær, og ikke har hatt mulighet å besøke henne.

Signerte kontrakt

I tillegg fikk han signaturen på papiret som kan bli redningen for kjæresten.

- Hun har signert en arbeidskontrakt med Teknisk Ukeblad og kan begynne å arbeide allerede på mandag og betale skatt og få muligheten til å arbeide i Norge hvor hun har bodd hele sitt voksne liv, sier han.

De siste ordene han ga til sin kjære var, «Jeg elsker deg».

Les også: Her leverer direktøren arbeidssøknad for Maria Amelie

Demonstrantene viste frem plakater med «Slipp Maria Amelie fri» og et stort banner med «Skam dere», mens Petter Nome, Thomas Hylland Eriksen, prosten i øvre Romerike Bjørn Olaf Weider og Kari Helene Partapuoli holdt appeller. På litt avstand sto også fire-fem politimenn og holdt øye med demonstrasjonen.

- Jeg er vanvittig takknemlig for all støtten til Maria Amelie, sa Trædal.

Også den etter norske myndigheters definisjon, ulovlig bosatte, Bizualem tok ordet foran internatet - bare 50 meter fra politi som kunne arrestert ham.

- Jeg er redd for hva som skjer med meg og min familie om jeg må reise tilbake til diktaturet Etiopia, sa han.

Les også: Amelie-saken: Argumentene for og i mot

«Årets nordmann»

Maria Amelie ble kåret til «Årets nordmann» i 2010, etter at hun kom med boken «Ulovlig norsk». Boken forteller om livet hennes som papirløs asylsøker i Norge.

25-åringen har levd et tilnærmet normalt liv i Norge i over åtte år. Men selv om hun snakker flytende norsk og har tatt utdannelse her, har hun ikke rett til å få opphold, mulighet til å jobbe eller til å få fastlege.

Onsdag ble hun pågrepet av politiet, og ble satt på asylinternatet Trandum i påvente av å bli sendt ut av landet.

Saken har fått massiv oppmerksomhet, og tusenvis har demonstrert for at hun skal få amnesti og få bli i Norge.

En meningsmåling som presenteres i VG i dag, viser at et stort flertall av det norske folk mener Maria Amelie bør få bli i Norge.

Ifølge kjæresten har de siste dagene vært tøffe for 25-åringen.
- Hun har det greit nå, men sier hun hadde det veldig vanskelig i går. Hun holdt på å gå på veggen. Den måten hun løste det på, var å skrive til meg, til venner og til andre, sier Trædal, som legger til at de vil etter hvert publisere noen tekster som Maria Amelie har skrevet.

- Gi henne arbeidstillatelse

Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes oppfordrer Jens Stoltenberg til å be UDI om å gi 25-åringen arbeidstillatelse.

- Etter at statsministeren så ettertrykkelig har slått neven i bordet, skjønner vi at asylsporet ikke fører fram. Men det andre sporet, arbeidstillatelse, er fortsatt svært aktuelt. Det er her løsningen ligger, sier Risnes til NTB.

Hastefaks

I dag sendte han også en hastefaks til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, skriver Adresseavisen.

- Dette er en del av snu-hver-stein-operasjonen og vi har sendt dem en anmodning om «Rule 39». Det er en hasteprosedyre hvor man kan skrive til retten og be dem om å gripe inn. Da kan de sende en anmodning til Norge om å stoppe saken inntil de får sett nærmere på saken og da kan hun ikke sendes ut av Norge foreløpig, sier han til VG Nett.

Kan få instruks-hjelp

Han har imidlertid større tro på at Maria Amelie kan få arbeidstillatelse.

- Det er fullt mulig at hun får det før hun blir sendt ut. Det er helt avhengig av hvordan man ser på dette, både i UDI og i regjeringen.

Risnes viser til at regjeringen har instruksjonsmyndighet.

- Hvis de ønsker det kan de gi en tydelig instruks til UDI, ikke som enkelttilfelle, men en generell instruks, sier han.

Gunnar A. Johansen, kommunikasjonssjef i Justisdepartementet bekrefter at de har en instruksjonsrett.

- Normalt skal en forskriftsendring ut på høring, men det kan gjøres unntak for instrukser. Hvor raskt det kan skje, kommer helt an på innholdet i instruksen, og konsekvensene av den. En instruks vil gi generelle retningslinjer, og kan ikke gjelde en konkret enkeltsak, sier Johansen.

- Bare forskrift kan redde Amelie

Ida Børresen, direktør i Utlendingsdirektoratet, sier til Aftenposten at før de kan vurdere arbeidstillatelsessøknaden hennes, må de vurdere bruddene på utlendingsloven hun kan ha gjort, om om hun skal vises ut og få forbud mot å reise inn i Norge.

Normalt vil det bety at hun ikke kan reise inn i Norge, eller Schengen, på minst ett år. Dersom hun blir utvist og skal tilbake til Norge før tida er gått, må det også en instruks til av regjeringen for å få det til.

Som hovedregel må man også søke om arbeidstillatelse fra hjemlandet, og ikke fra Norge.

- Før vi kan vurdere arbeidstillatelsessøknaden til Maria Amelie, må vi vurdere de brudd på utlendingsloven som hun har stått for og om hun skal utvises og dermed få innreiseforbud, sier Ida Børresen, UDIs direktør, til Aftenposten.

UDI: Utvisning utelukker arbeidstillatelse

Og om hun blir utvist fra Norge vil ikke Utlendingsdirektoratet kunne gi henne arbeidstillatelse, opplyser UDI-direktør Børresen til NRK.

UDI vurderer å utvise Maria Amelie fordi hun har oppgitt falsk identitet, arbeidet svart og vært lenge i landet ulovlig.

- Det er veldig streng utvisningspraksis, og brudd på utlendingsloven fører normalt til utvisning i et år eller flere år, sier Børresen.

Maria Amelie kan også sendes ut uten å utvises. Da kan hun i tilfelle søke arbeidstillatelse på samme måte som alle andre utlendinger som ønsker å komme seg til Norge.

Her kan du lese mer om