FORBEREDER SEG: Alvdal kommune er preget av den omfattende overgrepssaken som starter retten i Elverum neste uke. Nå forbereder bygda seg på medietrykket i forbindelse saken. Foto: Scanpix

Alvdal-elever forberedes på overgrepssaken

Lærerne i Alvdal er kurset i hvordan de skal håndtere vanskelige spørsmål fra elevene i forbindelse med den omfattende overgrepssaken som preger bygda.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Alvdal venter stor oppmerksomhet når overgrepssaken kommer for retten i neste uke. Tre menn og to kvinner kommer til å sitte på tiltalebenken når saken starter i Sør-Østerdal tingretts lokaler på Elverum tirsdag.

Fire av dem er tiltalt for overgrep mot sine egne barn eller stebarn samt for å ha vært til stede uten å gripe inn mens andre begikk overgrep.

Ved barne- og ungdomsskolene i i den lille Hedmarks-bygda er lærerne kurset i hvordan de skal håndtere spørsmål fra elevene.

VET DU NOE OM OVERGREPSSAKEN I ALVDAL?KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER HER.

I forkant

Kommunen har fått bistand fra Barnas Hus på Hamar i arbeidet.

- Vi vil være i forkant, slik at barna er forberedt på de inntrykkene som vil komme under rettssaken, forteller konstituert rådmann, Per Arne Aaen, til NTB.

- Vi vet at barn og unge er aktive i sin mediebruk. De leser aviser og får inntrykk via internett. Vi ønsker å forberede dem på inntrykkene som går på ganske så alvorlige titler og tilknytning til lokalmiljøet, sier rådmannen.

Ubegripelig

I et brev til foreldrene oppfordrer kommunen dem til å se nyhetssendinger sammen med barna, slik at de med det samme kan forklare dersom barna oppfatter noe som vanskelig eller ubegripelig.

- Brevet tar for seg temaer rundt seksuelle overgrep og rettssystemet, slik at de får en begrepsforståelse. Vi ønsker å opplyse mest mulig, slik at folk skal føle seg trygge og slik at vi unngår spekulasjoner, sier Aaen.

Blant annet tas forholdet mellom det å være siktet eller tiltalt og det å være dømt i en rettssak opp.

ALVDAL-ORDFØRER: Olov Grøtting (Sp). Foto: Scanpix

Informasjonen er tilpasset de enkelte klassetrinnene.

Rettssak på Elverum

Rådmannen og ordfører Olov Grøtting (Sp) mener det er bra at saken av plasshensyn går på Elverum og ikke i de vanlige lokalene til Nord-Østerdal tingrett i Alvdals nabokommune Tynset.

- Vi slipper trolig mediene så tett innpå under rettssaken, sier ordføreren. Hun har samtidig stor forståelse for at saken har mediene interesse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder