Politiets måtte tvangsfjerne de sultestreikende afghanerne utenfor Domkirkeplassen i Oslo i fjor. Nå vil inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen la to av asylsøkerne få saken sin behandlet en gang til. Foto: LARS-KRISTIAN TRANØY

Frp reagerer kraftig på regjeringens nye asylpolitikk: - En tabbe å belønne lovbryterne

(VG Nett) Frp reagerer sterkt på at Regjeringen vil la de sultestreikende afghanerne få saken sin behandlet på nytt.

 • Rima Iraki

Artikkelen er over 13 år gammel

De mener det er galt å belønne asylsøkere som nekter å følge norske regler.

I dag presenterte Bjarne Håkon Hanssen (Ap) Regjeringens nye tiltak i asylpolitikken. Da kom det frem at afghanerne, som i fjor streiket utenfor Oslo Domkirke for å få oppholdstillatelse, vil få saken sin behandlet på nytt.

Hanssen har nemlig besluttet å la Utlendingsnemndas øverste klageinstans, stornemnden, se på to saker som omhandler afghanere som er vedtatt returnert til Kabul - uten at de har tilknytning til byen - for å kvalitetssikre vedtakene.

Bakgrunnen for denne avgjørelsen er å unngå konflikter i fremtiden, ved å innføre en grundigere prøving av anbefalingene fra FNs Høykommisjonær for flyktninger (UNHCR). Samtidig understreket inkluderingsministeren at vedtakene i stornemnden kan skape presedens for lignende saker.

LES OGSÅ:Gir sultestreikende afghanere ny sjanse

Dette får Frps innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, til å reagere kraftig.

- Det at to afghanere nå skal få saken sin prøvd igjen vil trolig ikke medføre til at den norske utlendingsforvaltningen vil falle over ende, men signaleffekten som det gir når man er ettergivende ved enhver anledning, vil være skadelig for utenlendingspolitikken. Dette gir signaler om at den som klager mest og ikke følger reglene blir belønnet med et opphold, mens de som oppfører seg skikkelig vil ikke få den samme muligheten, sier Amundsen til VG Nett.

For snillistisk

Samtidig legger Frps talsmann til at Norge bør være klare i forhold til reglene for innvandringspolitikk og behandle alle mennesker rettferdig.

- Det er blitt påvist at land som fører en veldig liberal innvandringspolitikk får mest innvandring. Det Bjarne Håkon Hanssen nå gjør ved å føre en snillistisk politikk vil bare gjøre ting vanskeligere for ham, forklarer Amundsen.

- Jeg venter nå på den neste sultestreiken, og den er garantert å komme, legger han til.

SE VGTV:- Ikke alle har krav på asylbeskyttelse

Udemokratisk å følge FN

Amundsen er også kritisk til at regjeringen velger å føre en praksis som skal følge rådene til UNHCR.

- Det er ingenting som sier at FN er mer ufeilbare enn andre, og vil har ingen rett eller plikt til å følge de lovene som blir gitt. Ved at Norge nå følger FN på denne måten, så blir det tilnærmet et slaveri, understreker Amundsen.

- Norge bør få styre sin egen innvandringspolitkk. Det er helt håpløst at vi skal knytte oss opp til FN på denne måten. Det er udemokratisk fordi Norge får mindre muligheter til å styre seg selv. Norge gjør derfor klokest ved å føre sin politikk basert på andre kilder enn FN, legger han til.

Også Høyre er kritiske til de nye tiltakene. Beslutningen om at det skal legges større vekt på anbefalingene fra FNs høykommissær vil sette norsk utlendingspolitikk på autopilot fra Geneve, mener Høyres medlem i kommunalkomiteen, Bent Høie, ifølge NRK.

NOAS stiller seg positivt

Men i motsetning til både Frp og Høyre har de nye tiltakene blitt tatt godt i mot av NOAS.

- Dette er spesielt viktig på grunn av den markante utviklingen bort fra FN i norsk asylpolitikk de siste årene. Ikke minst bør stornemndbehandlingen gi Høykommissæren selv bedre muligheter til å gi innspill, sier generalsekretær Morten Tjessem i NOAS.

Under afghanerstriden i fjor mente sentrale SV-politikere at asylsøkerne burde få bli i Norge fordi utvisningsvedtaket var i strid med anbefalingene fra UNHCR. Dette skyldtes at afghanere som ikke var fra Kabul skulle tvangssendes tilbake til denne byen.

Men til tross for at Hanssen nå vil gi to afghanerne en ny sjanse, har han imidlertid sagt han ikke vil gi etter for SVs krav om at UNHCRs anbefalinger alltid skal følges.

Les også

 1. To afghanere tvangssendt ut av Norge: Afghaneraksjonister fjernet med tvang

  (VG Nett) Politiet fjernet fredag ettermiddag demonstrantene som har forhindret utsendelsen av to afghanere.
 2. Sultestreikende behandlet for over-spising

  Ved minst ett tilfelle måtte en av de sultestreikende afghanerne søke legehjelp for forspisning.
 3. Refser regjeringen for tvangsutsendelser

  Generalsekretær Sturla J. Stålsett i Kirkens Bymisjon refser regjeringen for hastverket den viser ved å la…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Afghanistan
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Stoltenberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Gir sultestreikende afghanere ny sjanse

 2. Høyre: Ikke umulig å samarbeide med Frp

 3. Listhaug glad for asyl-slakt

 4. - Hvilke 1700 vil Frp sende til forfølgelse og død?

 5. Dagsavisen: Enighet i asylforhandlingene

Fra andre aviser

 1. Uviss skjebne

  Aftenposten
 2. Afghanere døpes søndag

  Bergens Tidende
 3. - Flyktningpolitikken vil bli styrt fra Geneve

  Fædrelandsvennen
 4. Skal ut av Norge

  Aftenposten
 5. Demokratiets utfordring

  Aftenposten
 6. Regjeringen vil høre mer på UNCHR

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder