STATSRÅD: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) møter motstand fra flere partiet på særlig ett av forslagene til innstramming i asylpolitikken. Foto: Trond Solberg , VG

Dette forslaget kan Listhaug bare glemme

Skal vi tro regjeringens forlikspartnere vil det bli umulig for Sylvi Listhaug og co. å få flertall på Stortinget for regjeringens forslag til å gjøre familiegjenforening vanskeligere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi kan ikke være med på forslag som bryter med våre folkerettslige forpliktelser og flyktningkonvensjonen. Det er uaktuelt for KrF, sier partileder Knut Arild Hareide.

Han ønsker ikke å gjøre som Venstre, som onsdag sa blankt nei til alle de 40 forslagene til innstramminger i asylpolitikken som regjeringen har hatt ute til høring. Derimot er han klar på at Kristelig Folkeparti ikke støtter forslaget som skal gjøre familiegjenforening vanskeligere.

Les også: Listhaug står knallhardt på sitt

KRF-LEDER: Knut Arild Hareide ser ikke på de 40 forslagene som en helhetlig pakke, slik Venstre har gjort. Likevel skjønner han Trine Skei Grande frustrasjon. Foto: Frode Hansen , VG

Begge deler får han støtte fra de andre forlikspartnere på. Hverken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet aksepterer forslaget om familiegjenforening slik regjeringen presenterte det i romjulen. Sistnevntes partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror likevel man kan klare å finne et kompromiss.

– Det sto i forliket at vi ønsker å stramme inn reglene for familiegjenforening, men forslaget fra regjeringen gikk for langt. Det tror jeg de selv også kommer til å si når de ser hvor tydelige høringsinnspillene er, sier Vedum.

Les også: Dette er asylforliket

Ti år

Listhaugs innstrammingsforslag går inn for krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før gjenforening kan finne sted. Forslaget sier også at midlertidig oppholdstillatelse ikke gir grunnlag for familiegjenforening.

Støre: – Erna har latt Frp raljere

Alle partiene VG snakket med onsdag viste til at tunge faginstanser, som UDI, har pekt på at et så drastisk forslag er problematisk.

AP-LEDER: Jonas Gahr Støre tror Venstres nei til samtlige asylforslag blant annet er en reaksjon på beskyldninger fra Frp om at de som stiller kritiske spørsmål rundt forslagene truer landets grenser. Foto: Frode Hansen , VG

I sin høringsuttalelse skriver de at det vil ta lengre enn fire år å oppfylle vilkårene for familiegjenforening. Økende ventetider og et presset arbeidsmarked kan føre til at en asylsøker må vente i opptil ti år på at familien skal komme til Norge. De frykter også at en slik politikk faktisk vil føre til at det kommer flere asylsøkere. Ikke færre.

– Å sette dem på vent, kanskje opp til ti år, er dårlig for dem og dårlig for samfunnet vårt, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Les også: Dette er integreringsforliket

Erna-innrømmelse

Utover at Venstre sier nei til alt og at KrF, Ap og Sp alle er motstandere av familiegjenforeningsforslaget, ble bare to andre forslag – på direkte spørsmål fra VG – trukket konkret frem som vanskelige å godta:

KrF som ikke støtter forslaget om at enslige mindreårige asylsøkere først skal få en permanent vurdering av sin asylsøknad når de fyller 18 år og Ap som ikke er enig i forslaget om at perioden for å få permanent opphold skal utvides fra tre til fem år.

– Vi har ikke behov for å sitte og stryke ting av denne listen fra en til førti. Vi har lyst til å jobbe sammen med forlikspartiene, sier Vedum i Sp.

Les mer: Solberg sendte ut sms – fisker etter asyl-støtte

SP-LEDER: Trygve Slagsvold Vedum maner til mindre høylytt retorikk og mer ro. Foto: Frode Hansen , VG

Dermed kan regjeringen få flertall for alle de 39 andre forslagene. Likevel er det ventet at det vil bli diskusjoner rundt flere av dem. Erna Solberg sa i Stortingets spørretime onsdag at forslagene til asylinnstramminger ble laget i rekordfart, og innrømmet at enkelte ting kanskje bør vurderes på ny.

– Det tror jeg er klokt, sier Støre.

Solberg innrømmet også at hun ikke er enig i alle Sylvi Listhaugs uttalelser i debatten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder