SOM MAN SÅR HØSTER MAN: Venstre-leder Trine Skei Grande forsøker å så frø i jorden til bybonde Andreas Capjon i parsellhagen Losæter i Oslo tirsdag. Her sammen med Frps landbruksminister Jon Georg Dale og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Venstre-Trine om lunsjbråket: – Skremmende om Listhaug går på
nederlag med vilje

Frps oppførsel i regjeringen er «dårlig gjort» mot statsminister Erna Solberg, og det har ført til at Frp får mindre gjennomslag for sine egen politikk, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

Artikkelen er over tre år gammel

Hun sier hun har vanskelig for å forstå hva Frp forsøkte å oppnå da de avviste et bredt forlik i Stortinget om asylpolitikken for to uker siden.

Tirsdag gikk KrF-leder Knut Arild Hareide ut i VG og kom med kraftig kritikk av Frps oppførsel i regjering.

Lunsjbråk

VG fortalte i helgen om hvordan Høyre- og Frps statsråder i regjeringen havnet i et heftig munnhuggeri over en regjeringslunsj om regjeringens asylpolitikk. Bråket oppsto etter at Solberg konfronterte Frp med at de ville gå alenegang i Stortinget, istedenfor å forhandle om et bredt asylforlik.

Les hele saken: Sylvi og Erna i heftig lunsjbråk om asyl

Men Frp valgte ikke å følge Solbergs innstendige oppfordring om å forhandle, og på et gruppemøte i Høyre ga Solberg ifølge VGs kilder klart uttrykk for at hun var oppgitt og følte seg «lurt» av Frp.

SOLBRUN - MEN IKKE BLID: Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide er tilbake fra pappaperm i blant annet Miami i USA og kommer med ramsalt kritikk av Frp. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Er du enig med Hareide i at Ernas autoritet svekkes av måten Frp oppfører seg på i regjering?

Erna Solberg: – Vi kunne fått til mer

– Nei, jeg har ikke noe behov for å kritisere Erna. Men jeg har et behov for å kritisere Frp. De har opprettet en ny måte å drive parlamentarisme på, der regjeringspartiene kan gå imot og svekke sine egne statsråder. De gjorde det med Robert Eriksson på pensjon, og de gjør det nå med Sylvi Listhaug på asyl. Det er ingen tvil om at Listhaug nå er kraftig svekket etter dette, sier Grande, og legger til:

– Det er en helt utrolig strategi fra et parti at de ønsker å svekke sin egen og mest populære statsråd. Jeg forstår det ikke, sier hun.

Påfører seg selv nederlag

Venstre-leder holdt tirsdags avsluttende pressekonferanse før sommerferien og sa at hun reagerte sterkt på Frps «strategiske spill».

– Det er dårlig gjort av en partner ikke å ville bidra til at regjeringen kan få flertall i Stortinget. Her bidro Frp isteden til å påføre sin egen regjering og sin egen statsråd nederlag. Regjeringen hadde ikke trengt å gå på disse nederlagene. Det skjedde på grunn av Frp.

IKKE PÅ LINJE: Statsminister Erna Solberg (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Ville dette ha vært annerledes om Venstre satt i regjering?

– Hadde Venstre sittet i regjering, så ville vi ikke behandlet Erna sånn. Venstre har en helt annen parlamentarisk tradisjon hvor partiet har tillit til de vi gir ansvar som statsråder. Frp bryr seg ikke om det, og svekker gjerne Sylvi Listhaug som statsråd for å vise seg «rene og ranke». Slik tenker ikke vi. Det som kommer frem nå gjør meg jo bare mer trygg på at det hadde ikke gått for Venstre å sitte i denne regjeringen med denne arbeidsmetoden. Jeg ser jo hvor krevende det er for Høyre. Man kan jo tenke seg hvordan det hadde vært med enda flere partier inn i dette, sier Grande.

Skremmende

– VG omtalte i helgen hvordan Sylvi Listhaug og Erna Solberg var uenige om strategien for regjeringens asylpolitikk. Hva er din kommentar til det?

– For meg betyr det at Sylvi Listhaug har ikke skjønt hva politikk handler om. Politikk handler om å få gjennomslag, om å oppnå noe. Det handler ikke om å spille et spill. Hvis det VG skriver er sant, så er det skremmende at vi har statsråder som med viten og vilje går på nederlag i Stortinget. Tydeligvis taper hun med glede for å kunne påstå at andre gjør ting de ikke mener, sier Grande.

– Er du redd for at dette kan ramme Venstres saker?

– Nei, vi får jo mer gjennomslag når Frp holder på på denne måten. Vi opplever derimot mye bråk. Vi blir utsatt for en strategi hvor Frp inngår avtaler, men så må de ha ekstra gruppemøter og masse styr. De forkludrer våre seire. Det er dumt, sier Venstre-lederen.

Svært tilfreds

VG har vært i kontakt med Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik. Han har følgende kommentar om saken:

– Frps stortingsgruppe har vært opptatt av å få gjennom mest mulig innstramming og størst mulig gjennomslag for regjeringens forslag. Vi har hele tiden har vært åpen for å forhandle med alle partier om subsidære løsninger for å få det så stramt som mulig, men andre partier har vært mer opptatt av å hindre regjeringspartiene i å fremme helt nødvendige forslag på innstrammingsfeltet og få stemt over disse i Stortinget, sier Nesvik.

– Vi er imidlertid svært tilfreds med at regjeringen nå har fått gjennomslag for betydelige innstramminger i asylpolitikken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder