FALSKE FORHÅPNINGER: Hvis du har kommet over en falsk VG-artikkel og vil unngå å bli lurt, kan denne artikkelen være den viktigste du noensinne har lest. Foto: Skjermdump

Pass deg for falske «VG»-artikler

Med utspekulerte triks lurer svindlere uskyldige mennesker inn i falske «VG»-artikler. Slik unngår du å bli lurt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De siste dagene har VG fått en rekke henvendelser om flere svindelforsøk. Felles for dem alle er at VGs logo brukes for å få lesere til å gi fra seg kortinformasjon.

I ett av de utspekulerte svindelforsøkene blir man lovet et gavekort på IKEA mot å betale én krone. Men leser du nøye det som står med liten skrift oppdager du at 750 kroner blir trukket fra kontoen din månedlig hvis du ikke melder deg av «avtalen».

Siden som brukes er til forveksling lik VGs egne nettsider, og flere har latt seg lure.

Dating-svindel på nett: Svindlet for flere hundre tusener av «nettkjæresten»

I artikkelen med VGs logo i toppen, skrives det om en sommerkampanje som gir deg et gavekort fra IKEA. «Hvis du bor i Norge og ønsker et gavekort fra IKEA, kan denne artikkelen være den viktigste du noensinne har lest», står det innledningsvis.

I artiklene omtales til og med nettlureri, men intervjuobjektene forsikrer om at dette ikke er tilfelle. Bakgrunn for «tilbudet» kommer også fram.

VG har tidligere omtalt saker av lignende karakter. Også i fjor sommer ble flere lurt av svindlerne, som da lovet ut en iPhone 6.

Svindler gjennom Facebook

Ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG, Øyvind Solstad, forteller at det brukes store ressurser på å stoppe svindlerne.

OFFISIELL ADVARSEL: Klikker du på denne linken kan du bli svindlet. Foto: SKJERMDUMP

– Men det er en vanskelig kamp. Svindlerne lager facebook-sider, kjøper annonser og promoterer innlegg. Slik lures lesere inn i falske artikler, sier han.

Solstad har jevnlig kontakt med Facebook for å få fjerne annonsene. I tillegg kan han fortelle at forsøkene blir politianmeldt.

Les også: Bedragere lurte ansatt til å utbetale en halv milliard kroner

Han forteller at det er flere grep man kan ta for å unngå å bli lurt.

– Det enkleste er å sjekke adressen på nettsiden. VG har kun saker på vg.no.

I tillegg lokkes det gjerne med fantastiske tilbud. Hvis noe høres ut som gratis lunsj er det som oftest svindel, forteller Solstad.

Solstad oppfordrer også alle som blir utsatt for svindelforsøk å ta skjermbilde av både annonsen og nettsiden man kommer inn på hvis man følger linken og sende bildene til VG på 2200@vg.no.

Politiet: – Anmeld saken

Politibetjent ved Vinningsavsnittet ved Bergen sentrum polititstasjon, Even Magnus Aspli, kjenner godt til svindelen, som hos politiet er kjent som IKEA-metoden. Hans avsnitt har allerede mottatt to anmeldelser på metoden, og oppfordrer de som allerede har latt seg lure av svindelen til å anmelde saken hos politiet.

– Vi trenger anmeldelser og så mye dokumentasjon som mulig for å kunne gjøre noe med dette. Gå gjennom nettbanken og legg ved så mye som mulig i anmeldelsen, og ta kontakt med politiet. Da har vi en mye større sjanse til å få gjort noe med det, sier han.

Han forteller at det også kan være lurt å ta kontakt med banken så fort som overhode mulig etter man har oppdaget svindelen.

– Det hender at banken kan fryse betalingen hvis man er tidlig ute. Sperr kort og gi beskjed om at transaksjonen ikke er riktig uansett. Tenk brannslokking, sier han, og legger samtidig vekt på at forebygging er og blir det viktigste.

– Er man flink til å google litt rundt før skaden har skjedd, kan man unngå mange svindelforsøk. Er du usikker så søk litt rundt og sjekk opp hvem det er som kommer med tilbudet.

Og sist, men ikke minst;

– Hvis det ser ut som et tilbud er for godt til å være sant, så er det gjerne det, sier Aspli.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder