BER OM HJELP: Innlandet politidistrikt har bedt Kripos om bistand i etterforskningen av dødsfallet til en 13 år gammel jente i Valdres. Jenta ble funnet død på en hytte nyttårsaften.

BER OM HJELP: Innlandet politidistrikt har bedt Kripos om bistand i etterforskningen av dødsfallet til en 13 år gammel jente i Valdres. Jenta ble funnet død på en hytte nyttårsaften. Foto: HARALD HENDEN ,

Politiet: Jente (13) døde trolig av avmagring

Jente (13) funnet død på hytte i Valdres

Moren siktet for omsorgssvikt – pågrepet av politiet

GJØVIK (VG) Den foreløpige obduksjonsrapporten slår ikke fast noen sikker dødsårsak for jenta (13) som ble funnet død på en hytte i Valdres  – men mener det har sammenheng med avmagring.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det opplyser politiadvokat Julie Dalsveen ved Innlandet politidistrikt på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Rapporten fra Rettsmedisinsk institutt konkluderer ikke med noe dødstidspunkt, sier Dalsveen.

Det var nyttårsaften at Norsk Luftambulanse rykket ut til en hytte i Valdres etter at moren hadde ringt nødnummeret 113. Da nødetatene kom frem til hytteområdet ble det klart at den 13 år gamle jenta var død, og hun ble også erklært død på stedet.

Ifølge VGs opplysninger, skal personell fra luftambulansen ha reagert på at 13-åringen var svært tynn. Bekjente av jenta har også fortalt at hun har slitt med spiseforstyrrelser i lengre tid.

Den siktede moren har også fortalt til venner at spiseproblemene skal ha ført til at datteren ble innlagt på sykehus i fjor.

POLITIADVOKAT: Julie Dalsveen ved Innlandet politidistrikt. Foto: JARLE GRIVI BRENNA ,

Moren, som er i 40-årene, er siktet for omsorgssvikt. Hun ble innlagt på et psykiatrisk sykehus på Østlandet hvor hun har oppholdt seg de siste dagene.

Siktet mor utskrevet fra sykehus – pågrepet av politiet i Oslo

Mandag formiddag ble den siktede moren skrevet ut og deretter pågrepet av politiet i Oslo og satt i sentralarresten.

Politi fra Gjøvik er nå på vei til hovedstaden for å hente kvinnen for å avhøre henne om saken ved politihuset på Gjøvik.

Les også: Valdres-kommune: 13-åringen hadde meldt flytting

Jenta hadde ingen søsken. I slutten av september i fjor flyttet de opp til familiehytta i Valdres.

Hun var da elev ved Mølladammen skole i Bærum. Skolen fikk beskjed om at hun skulle skrives ut ved inngangen til høstferien og overføres til en annen kommune. Det var en ordinær flytteforespørsel. Jenta har vært registrert som elev ved to forskjellige barneskoler i Bærum.

Les også: Prest: - Hun hadde vanskeligheter som kanskje ikke ble møtt

Politiet sjekket livstegn i hytta – fra veien

Ifølge politiet startet hun aldri på skole i Valdres. Det skal imidlertid ha blitt levert en søknad om hjemmeundervisning.

Barnevernet, som skal ha vært involvert i forbindelse med 13-åringens situasjon i lengre tid, tok kontakt med politiet 26. november.

VOKTER ÅSTEDET: En sivil politibil sto søndag kveld parkert på hyttetunet hvor den 13 år gamle jenta ble erklært død på nyttårsaften. Foto: HELGE MIKALSEN ,

– Det har blitt tematisert i hvilken grad politiet har hatt kontakt med den avdøde 13-åringen og eventuelt hennes mor før nyttårskvelden, sier Dalsveen.

Politiadvokaten opplyser at politiet fikk en henvendelse fra barnevernet i Valdres 26. november hvor politiet ble bedt om å sjekke en adresse.

– Åstedet er en hytte. Det var hit politiet skulle for å sjekke om noen var til stede. Det var ingen bekymring da som tilsa at politiet skulle foreta seg noe, men det vil vi undersøke videre, sier Dalsveen.

Politiet opplyser at en sivil tjenestebil dro til den aktuelle hytta og sjekket den fra veien.

– Barnevernet ønsket ikke at politiet skulle gjøre seg til kjenne. Det ble meldt tilbake at det ikke var livstegn der, sier Dalsveen.

Politiet hadde fått beskjed om ikke å gi seg til kjenne, og dro derfor til adressen i en sivil bil. De så ingen og returnerte. Adressen som ble sjekket ut, tilhører hyttetunet hvor 13-åringen senere døde.

Fylkesmannen vil opprette tilsynssak

Fylkesmannen i Oppland vil undersøke hva som skjedde etter at den 13 år gammel jente ble funnet død i Valdres nyttårsaften.

– Vi er blitt kjent med saken via media og kommer til å opprette en tilsynssak for å få innsikt i saken. I første omgang må vi kontakte kommunen, sier fylkeslege Erlend T. Aasland til VG.

Han sier tilsynssaken ikke blir formelt opprettet før de sender ut et brev, men at det nå går i den retningen.

– Hva er grunnen til at dere vil gjøre det?

– Det er på bakgrunn av forholdene som har kommet frem i media, vi har ikke noe kjennskap til saken fra tidligere.

Moren og datteren meldte flytting til Valdres 4. november. Deretter meldte de videre flytting til Oslo etter bare 12 dager –16. november.

Politiet opplyser på pressekonferansen at andre etaters kontakt med familien også er en sentral del av etterforskningen, deriblant skoleverket i Valdres, Bærum og i den siste registrerte hjemkommunen Oslo.

Politiet har også bedt Kripos om å bistå i etterforskningen av dødsfallet, men henvendelsen er foreløpig ikke besvart formelt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder