SNAKKER SAMMEN: KrF-leder Knut Arild Hareide og Aps leder Jonas Gahr Støre deltok begge i en paneldebatt om politikk og religion på Gardermoen onsdag. Foto: Tore Kristiansen VG

Ap-kilder: Kan ofre SV for å få med KrF i regjering

Sentrale politikere i Ap sier at de kan være villig til å holde SV utenfor et regjeringssamarbeid etter valget, dersom det må til for å få KrF med i en eventuell Støre-regjering.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Marie Melgård
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Hilde Sandvær

Artikkelen er over tre år gammel

På Arbeiderpartiets landsmøte forrige helg flørtet Ap-leder Jonas Gahr Støre åpenlyst med sentrumspartiene, uten å nevne SV i landsmøtetalen.

Sentrale kilder i Ap sier at dette kan leses som et klart strategisk valg fra Ap, opp mot stortingsvalget til høsten, om å lokke til seg flere sentrumspartier enn bare det sterkt voksende Senterpartiet.

Les mer her: Tok et oppgjør med tåkefyrste-begrepet

Opp til SV selv

Partistrategene legger ikke skjul på at appetitten er stor for å lokke over KrF, selv om det vil bety at Ap må droppe politiske saker som er viktig for SV, og at SV dermed velger å stå utenfor en koalisjonsregjering.

– Gitt den store politiske avstanden mellom KrF og SV, vil det ikke være opp til SV å bestemme om Ap skal samarbeide med KrF eller ikke, sier en Ap-politiker med inngående kunnskap om partiledelsens strategiske diskusjoner.

Hareide til KrF-landsmøtet: Norge trenger en ny regjering

Fellesskapsløsninger

– Det er nok mer snakk om at SV selv mener de blir for svake til å delta i en Støre-regjering, enn å direkte utelukke partiet fra regjeringssarbeid, sier en annen sentral kilde i Ap.

– SV har selv sagt at de vil være med på å felle Høyre-Frp regjeringen og sette inn en Ap-ledet regjering dersom flertallet gjør det mulig. Dermed kan vi ta SVs støtte for gitt. Men det vil gi et rødgrønt prosjekt en helt annen bærekraft dersom KrF blir med i tillegg til Sp, sier en ledende Ap-politiker.

De er overbevist om at Støre og Hareide vil finne felles grunn i store spørsmål om velferd, utjevning og fellesskapsløsninger, og i å avvise større skattelettelser.

Les også: Marte Gerhardsens debattinnlegg om «den oppblåste K-en»

SV-leder: – Kommer ikke til å gi plass frivillig

– Hvis Støre blir statsminister til høsten så kommer en av grunnen til å være at SV har gjort et godt valg. Arbeiderpartiet trenger SV for å få til et skifte, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han er tydelig på at SV ikke frivillig kommer til å vike unna for andre partier.

– Når vi hjelper Ap til statsministerposten skal vi også ha en plass i forhandlingene. Ingen må tro at vi kommer til å forlate det frivillig for å gi plass til andre.

Lysbakken sier han er lei det politiske spillet, og vil heller fokusere på politikken.

– Jeg er inderlig lei av denne stolleken som dominerer for tiden. Det er fryktelig mye spill i debatten, men det er politikken som egentlig er viktig, sier Lysbakken.

Varm anbefaling

KrF har torsdag formiddag startet sitt landsmøte i Trondheim. I salen sitter mange lokalpolitikere som i det daglige samarbeider med Ap gjennom politiske avtaler.

– Ut fra vår erfaring i Bergen, etter snart to år i byrådssamarbeid med KrF og Venstre, kan jeg på det varmeste anbefale regjeringssamarbeid med sentrumspartiene, sier Harald Schjelderup (Ap), byrådsleder i Bergen og medlem av Aps sentralstyre, til VG.

FLØRT: Under et VG-intervju i august 2015 flørtet Harald Schjelderup (Ap) og Dag Inge Ulstein (KrF) åpenlyst. Få måneder senere dannet de byråd i Bergen sammen, Foto: Tor Erik H. Mathiesen VG

KrF deltok i byrådssamarbeid med Høyre og Frp i Bergen fram til 2014. Etter kommunevalget i 2015 inviterte Schjelderup Venstre og KrF, pluss SV, til forhandlinger.

SV i Bergen trakk seg ut av forhandlingene om nytt byråd i 2015 fordi de ikke ville samarbeide med Venstre. Sp har bare en plass i bystyret og var dermed ikke aktuelle for byrådssamarbeid.

Les også: KrF og Ap bygger bru – bort fra Høyre

Tok en halv dag

– Det tok oss en halv dag å bygge ned gamle fronter. Og resten av dagen til å bli enig med KrF og Venstre om å prioritere ansvarlig økonomisk styring for å skape nye jobber, sosial utjevning og et løft for klima og miljø, sier Schjelderup.

Fra Porsgrunn har Ap-ordfører Robin Kåss sendt ut et ordfører-opprop for å få avklart partienes syn på om kommunene vil få penger til velferdsproduksjon i neste stortingsperiode.

Oppropet er sterkt politisk vinklet mot Høyre og Frp, og debatten om nye skattelettelser:

320 ordførere

«Både vi og landets velgere bør derfor få vite i god tid før stortingsvalget om det er kommunene som skal ta regningen for skattekutt og utgiftsøkninger i en tid med mindre oljepenger, skriver Kåss i oppropet.

– 320 ordførere og fylkesordførere har til nå skrevet under, blant dem åtte fra KrF, men ingen fra Høyre og Frp. De øvrige er ordførere fra Ap og Sp, sier Koss til VG.

– Er dette en del av jakten på et felles verdigrunnlag med KrF?

– Det finnes allerede et felles verdigrunnlag, ordførere fra Ap, KrF og Sp fremstår gjerne som mer edruelige og tydelige på prioritering av fellesskapet. Vi sender et tydelig budskap fra ordførerne om at vi må få et statsbudsjett som setter kommunene først, og at man ikke kan fortsette med store skattelettelser inn mot trangere tider. Det er et viktig verdifellesskap for de tre partiene,selv om vi er uenige i andre saker, sier Kåss.

Døren åpen for alle

Ap-leder Jonas Gahr Støre avslo VGs forespørsel om et intervju om forholdet til KrF foran KrF-landsmøtet.

– Fram til valget vil Støre neppe si noe annet enn at Ap går til valg på en Ap-ledet regjering, og at døren står åpen for alle som deler verdigrunnlaget. Men dersom vi har et annet flertall på Stortinget etter valget, vil det åpenbart komme en tydeligere invitasjon til KrF, sier en sentral Ap-politiker.

Ap tenker annnerledes

KrF-leder Knut Arild Hareide sa til VG før KrF-landsmøtet at han var overrasket over Ap-lederens formulering i hans landsmøtetale om «Ap og sentrum», uten å nevne SV:

– Ap i dag tenker helt annerledes enn for fire år siden – de peker mer mot sentrum. Det er ikke bare på grunn av KrF – det er også et Sp i vekst. Jeg tror ikke nødvendigvis det skyldes kun en eventuelt ønsket tilnærming til KrF – jeg tror det og skyldes et Sp som har blitt så store at Ap forstår at de må ta de med for å oppleves troverdige, svarte Hareide.

Mer om

 1. Politikk
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Knut Arild Hareide
 6. Stortingsvalg 2017

Flere artikler

 1. Støre tapte statsministerstolen: Berømmer Hareide for motet

 2. KrF-leder Knut Arild Hareide: Super-Trygve gjør Ap mer attraktivt

 3. Kilder til VG: Slik var Hareide og Støres hemmelige møter

 4. KrF-Hareide: Norge trenger en ny regjering

 5. Hareide vender det andre kinnet til: Slik kan KrF gå inn i Støres regjering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder