STØTTE: Andrea Voll Voldum (21) takker June Holm (25) for at hun delte sin historie under en markering for kvinners rettsvern i Oslo mandag. Foto: Trond Solberg VG

Blogger June Holm delte sin historie til støtte for Andrea Voll Voldum: – Jeg har kjent mye på skam

June Holm (25) ble voldtatt som 18-åring. I dag delte hun sin historie med mange hundre mennesker foran Stortinget.

– Dagen etter voldtekten, visste jeg lite om hvordan det ville påvirke meg fremover. Jeg håpet så sårt at jeg bare kunne ignorere og glemme, men det viste seg å ikke bli like lett som det jeg ønsket, sa blogger June Holm til de nærmere tusen menneskene som hadde møtt opp foran Stortinget i Oslo mandag.

Folkemengden er der for å demonstrere for kvinners rettssikkerhet etter dommen i den såkalte Hemsedal-saken. Flere tusen mennesker møtte mandag opp i ti norske byer.

For blogger June Holm var det en tøff dag. Hun var 18 år da hun selv ble voldtatt. Saken endte med at en mann ble dømt for voldtekt – etter hele fire runder i retten.

– Det er nesten syv år siden handlingene fant sted. Den dag i dag sliter jeg fortsatt med posttraumatisk stress. Mennene er fri. Jeg føler meg fortsatt ikke helt fri, fortalte June.

Les også: Andre Voll Voldum: – De har tatt fra meg noe jeg aldri får tilbake

OVERVELDET: Andrea Voll Voldum sier demonstrasjonen ble mye større enn hun hadde trodd. Foto: Trond Solberg VG

– Jeg har kjent mye på skam

VG møter henne rett etter appellen. Hun har tårer i øynene. Det er sterkt å se hvor mange mennesker som har kommet hit i dag, sier hun. Mens vi snakker kommer flere bort og klemmer henne. Takker for at hun holdt en så modig appell.

– Jeg har kjent mye på skam. At jeg holdt ut, og at jeg står her i dag, er uforståelig, sier Holm til VG, og fortsetter:

– Men jeg står her fordi vi må kjempe for at kvinner som har blitt voldtatt og seksuelt trakassert ikke skal føle skyld og skam.

Krever gjennomgang av rettssystemet

June forteller at hun følte seg verdiløs etter voldtekten. Det var en tøff kamp, men hun er glad for at hun sto den igjennom. Det førte til at normalerstatningen etter grov uaktsom voldtekt økte fra 60- til 90.000 kroner.

Som mange av de andre appellantene krever June en gjennomgang av rettssystemet.

– Ingen fortjener å oppleve voldtekt. Med høyere straffer og et rettferdig rettssystem kan det bli unngått, sier hun.

June oppfordrer alle som har opplevd lignende hendelser, til å snakke med noen. Om ikke hele Norge, så i hvert fall en nær venn eller familie.

– Aldri føl at det er din skyld!

KOMMENTAR: Voldtekssaken som opprører Norge

STORT OPPMØTE: I Oslo samlet demonstrantene seg foran Stortinget hvor det blant annet ble holdt en rekke appeller. Foto: Trond Solberg VG

Takker for støtten

En av dem som takker June Holm for at hun delte sin historie, er Andrea Voll Voldum – 21-åringen som sto fram i media og fortalte sin historie etter at tre menn ble frifunnet for å ha voldtatt henne.

– Det er så viktig at andre som har opplevd det samme, står frem med sine historier. Det betyr utrolig mye for meg, sier Andrea til VG.

Hun er overveldet over oppmøte og hadde aldri trodd det skulle komme så mange, sier 21-åringen.

45 organisasjoner og partier møtte opp for å støtte demonstrasjonen i Oslo, der de mest framtredende parolene var «#Jeg tror deg», «Bare ja er ja» og «Vi krever rettssikkerhet for kvinner».

Bakgrunn: Tre menn frikjent for gjengvoldtekt

Kollaps i tilliten til rettsstaten

Hovedbudskapet i flere av appellene var bedre rettsikkerhet for kvinner og at det må bli bedre opplæring av dem som skal dømme.

Tina Skotnes fra Kvinnefronten sa at dommen i Hemsedal-saken, som nå er rettskraftig, har ført til en kollaps av tilliten til rettsstaten, og sa at dette er et alvorlig samfunnsproblem.

Også i Tromsø, Bergen, Stord, Trondheim, Stavanger, Lærdalsøyri, Hemsedal, Horten og Haugesund ble det arrangert demonstrasjon mandag ettermiddag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder