DREPT: Thea Braavold (31) ble drept i sitt hjem 2. februar 2020. På fanget hennes sitter hunden Basse som tilhører et vennepar av henne. Foto: Per Skov

Jarl Ronny Lundberg (46) dømt til 21 års forvaring for drapet på kjæresten

Jarl Ronny Lundberg (46) ble utpekt som hovedmannen bak det brutale Stoa-drapet i 2003, hvor en mann ble mishandlet og torturert til døde. Nå er han dømt til 21 års forvaring for å ha drept kjæresten Thea Braavold (31).

Av 

Christina Quist

 og 

Publisert:

Det kommer frem i dommen mot Lundberg, som ble avsagt i Vestfold tingrett fredag.

46-åringen er dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Dommen er i tråd med aktors påstand.

– Min klients forklaring ble ikke trodd og tingretten har idømt han lovens strengeste straff. Han er svært misfornøyd med utfallet og anket dommen på stedet, sier hans forsvarer Jonny Sveen til VG.

les også

Vil dømme 46-åring til 21 års forvaring for drapet på Thea Braavold (31)

Thea Braavold (31) ble funnet brutalt drept i sitt hjem om ettermiddagen 2. februar i fjor. Det var venner som fant henne død i leiligheten, og Braavolds kjæreste ble pågrepet og siktet for drap kort tid etter.

– Jeg er fornøyd med at retten har vært enig i bevisvurderingen vi gjorde da vi tok ut tiltalen, og at vilkårene for forvaring, lovens strengeste straff, er tilstede, sier statsadvokat Anne M. Katteland til VG.

NRK omtalte dommen først.

DØMT FOR NYTT DRAP: Tidligere drapsdømte Jarl Ronny Lundberg (46) er dømt for å ha drept sin kjæreste i februar i fjor. Foto: Privat/Skjermdump Facebook

– Mangler enhver handlingskontroll

Retten skriver i dommen at de ikke med sikkerhet kan fastslå hvorfor Lundberg drepte Braavold, men de mener at det mest sannsynlig skyldes at hun hadde - eller ønsket å - avslutte forholdet.

– Når det kommer til konflikt- og affektsituasjoner, mangler han enhver handlingskontroll. Tiltalte var utvilsomt glad i fornærmede, og de hadde over flere uker hatt et godt forhold. Hans drap og handlemåte blir derfor på denne bakgrunn uforståelig grusom, heter det i dommen.

les også

Kjæresten dømt til 21 års forvaring for drap på Thea Braavold (31)

De mener at det er høy risiko for at han vil begå ny grov vold selv etter 21 års soning, og mener at både drapet på Braavold og Stoa-drapet viser at domfelte «ikke har noen terskel for de mest alvorlige voldsbrudd».

De rettsoppnevnte sakkyndige som vitnet i retten mente at Lundberg ikke har vist tegn til psykose hverken før eller etter drapet. De konkluderte med at han var strafferettslig tilregnelig, og retten sluttet seg til dette.

Selv nektet Lundberg straffskyld, og mente at han ikke var hos kjæresten denne søndagen. Han mener drapet har sammenheng med drapet han ble dømt for i 2004.

Tidligere dømt for Stoa-drapet

Lundberg ble i 2004 dømt til 14 års fengsel for drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

REKONSTRUKSJON: Året etter Stoa-drapet ble det gjennomført en rekonstruksjon av hendelsesforløpet. Foto: Nicolai Prebensen

Det brutale drapet ble begått av flere i fellesskap, og skjedde på industriområdet Stoa i Arendal en ettermiddag i mars 2003.

Drapsofferet, Young Guns-lederen Zia Anwar (26), ble brutalt angrepet og overfalt av Lundberg og to andre menn på en billakkeringsbutikk på Stoa i Arendal.

les også

Sandefjord-drapet: Siktede ba om «en sjanse til» i 2018

Ifølge dommen ble Anwar mishandlet med blant annet batong og balltre, han ble skutt i beinet og Lundberg voldtok også Anwar med en pistol. Deretter ble den livstruende skadde mannen bundet med tape, fraktet bort fra åstedet og forlatt i en bil.

KRIMTEKNIKK: Syv personer ble senere dømt for ulike roller i Stoa-drapet. Her finkjemmer krimteknikere åstedet for bevis. Foto: Kjell Inge Søreide/VG

Så dro flere av de senere dømte på fest. I løpet av kvelden dro de tilbake for å sjekke Anwar, som da hadde dødd som følge av skadene han var påført.

Bilen ble deretter påtent, ifølge dommen ble det gjort i et forsøk på å skjule bevis. Anwar ble funnet død i den utbrente bilen dagen etterpå.

les også

Mener klesfunn viser at kjæresten besøkte Thea (31) på drapsdagen

Lundberg gikk under jorden etter drapet, og han ble navngitt og etterlyst av Agder-politiet i forbindelse med drapssaken. Han ble tatt etter to måneder på flukt.

Totalt syv personer ble i etterkant dømt for å ha hatt en rolle i drapet.

Ble kjørt til kjæresten av politiet

Lundberg sonet drapsdommen fullt ut uten prøveløslatelse, og ble sluppet ut av fengsel i september 2018. Dette på tross av at Kriminalomsorgen mente at det ikke var sikkerhetsmessig forsvarlig å ha ham ute i samfunnet. Loven åpner derimot ikke opp for videre oppfølging fra deres side etter soningen er over.

les også

Sandefjord-drapet: Politiet kjørte siktede til drapsofferet

Det tok kun tre uker før Lundberg ble fengslet på ny, og han pådro seg en ny dom på over ett års fengsel for blant annet narkotikalovbrudd.

DRAP: 31-åringen ble funnet drept av venner 2. februar i fjor, og hennes kjæreste ble kort tid senere pågrepet og siktet for drap. Foto: Trond Reidar Teigen

Bistandsadvokat for Braavolds familie, Mette Ackenhausen, sier at de er lettet over at retten er enig i at bevisene holdt til domfellelse.

– Drapet er grotesk og brutalt. Det å miste en datter og en søster på denne måten er helt forferdelig. Når man har en fellende dom, så vet man langt på vei hva som har skjedd og hvem som har gjort det. Det gjør det lettere å bearbeide det enn om man ikke hadde visst det, sier hun.

Tre måneder i frihet

Denne dommen var ferdigsonet i november 2019, og han ble da løslatt nok en gang. Deretter gikk knappe tre måneder før han drepte sin kjæreste Thea Braavold.

Den aktuelle søndagsmorgenen drapet skjedde, var Lundberg i kontakt med politiet i Larvik. Det var en drosjesjåfør som tilkalte patruljen fordi 46-åringen ikke hadde penger til å gjøre opp for en taxitur.

les også

Opplysninger til VG om Sandefjord-drapet: Utsatt for massiv vold

Lundberg skal ha satt seg opp mot patruljen da de kom til stedet, og politiet beslagla også to kniver som han hadde på seg. De skal likevel ikke ha oppfattet ham som ruspåvirket, sinnsforvirret eller hjelpetrengende.

46-åringen skal ha sagt til politiet at han ønsket å dra til sin kjæreste i Sandefjord, og patruljen kjørte ham derfor dit. Politiet skal ha vært klar over at mannen var tidligere drapsdømt.

Publisert:

Les også

 1. Sakkyndige: Drapstiltalt kjæreste var ikke psykotisk

  46-åringen som er tiltalt for å ha drept kjæresten Thea Braavold i Sandefjord, var ikke psykotisk rundt tiden for drapet…
 2. Mener klesfunn viser at kjæresten besøkte Thea (31) på drapsdagen

  VESTFOLD TINGRETT (VG) Den drapstiltalte kjæresten til Thea Braavold fastholder at han ikke har noe med drapet å gjøre.
 3. Tiltalt for drap på Thea: Måtte avbryte tiltaltes forklaring

  VESTFOLD TINGRETT (VG) Mannen som er tiltalt for drap på kjæresten Thea Braavold (31) mener drapet har sammenheng med et…
 4. Tre venner fant Thea (31) brutalt drept

  VESTFOLD TINGRETT (VG) Det var tre venner som fant Thea Braavold drept i sitt hjem i Sandefjord.

Mer om

Krim

Drap

Sandefjord

Politiet

Arendal

Flere artikler

 1. Kjæresten dømt til 21 års forvaring for drap på Thea Braavold (31)

 2. Tre venner fant Thea (31) brutalt drept

 3. Tiltalt for drap på Thea: Måtte avbryte tiltaltes forklaring

 4. Sakkyndige: Drapstiltalt kjæreste var ikke psykotisk

 5. Mener klesfunn viser at kjæresten besøkte Thea (31) på drapsdagen

Fra andre aviser

 1. Løslatelsen av Viggo Kristiansen ligger i Høyesteretts hender

  Aftenposten
 2. Leieboer dømt til 17 års fengsel for drap i Nittedal i fjor

  Aftenposten
 3. Viggo Kristiansen er hjemme, men ikke frikjent. Hva er veien videre?

  Aftenposten
 4. Statsadvokaten ber om at Viggo Kristiansen blir løslatt

  Bergens Tidende
 5. Viggo Kristiansen blir ikke løslatt, anker til Høyesterett

  Bergens Tidende
 6. Høyesterett behandler Viggo Kristiansens begjæring om løslatelse i juni

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no