Oslo-byrådet advarer: Vil bli tøffere tiltak om smitten ikke går ned

Helsemyndighetene har bedt Oslo innføre strengere koronatiltak. Byrådet vurderer å stramme kraftig inn hvis smitten fortsetter å spre seg.

 • NTB
 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over 29 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Oslo vurderer å forby samlinger på mer enn fem og stanse innslipp til utesteder klokken 22, melder NTB. Helsedirektoratet bekrefter at dette er et at tiltakene som de har anbefalt Oslo å innføre.

– Hvis det kommer tall nå de neste dagene som viser en annen utvikling enn den vi har sett, så må Oslo kommune selvsagt ta hensyn til det, sier Svein Lie, fagdirektør i Helsedirektoratet, til NTB.

Byrådsleder Raymond Johansen vil ikke bekrefte at dette er aktuelt, men er krystallklar på at det kommer tøffere tiltak om smitten ikke går ned.

Har allerede varslet flere muligheter

Byrådet har allerede varslet at de vurderer følgende tiltak hvis smitten ikke går ned:

 • Påbud om munnbind i kollektivtrafikken. Det har smittevernoverlegen i Oslo allerede anbefalt, men fikk nei fra byrådet. Det ble heller en sterk anbefaling.
 • Pålegg om registrering på serveringssteder.
 • Å begrense det maksimale antallet på innendørs arrangement til 50.

Det kan imidlertid ta litt tid å se om de strengere tiltakene de allerede har innført faktisk virker.

– Vi vurderer fortløpende, men vi må se om de tiltakene vi har virker, sier byrådsleder Raymond Johansen til VG.

les også

Smittevernoverlegen i Oslo ville ha munnbindpåbud – byrådet sa nei

Byrådslederen er frustrert

Byrådslederen er frustrert over at folk fortsatt er så tett på hverandre.

– Jeg er fortsatt bekymret for at det er for mye kontakt mellom folk i Oslo. Vi må skjønne at når vi kommer med en sterk oppfordring om å bruke munnbind på steder hvor det ikke er mulig å holde en meters avstand, så mener vi det, sier Johansen til VG.

– Du høres litt frustrert ut? 

– Ja, altså. Vi får tall, noen tall er bra. Antallet som nå registrerer folk på utesteder går oppover. Det er jeg veldig godt fornøyd med. Men det vi ser og erfarer fra kollektivtrafikken, for eksempel, er ikke bra nok, sier Johansen.

Saken fortsetter etter videoen ...

– Folk må bare skjønne hele veien at hvis smittetallene ikke går ned, så vil det bli tøffere tiltak. Jeg skjønner at folk er lei av tiltak, men det finnes fortsatt ingen vaksine. Smittetallene er ikke faretruende, men vi sier ikke dette her for moros skyld, sier Raymond Johansen.

NTB erfarer: Flere muligheter

NTB skriver at Helsedirektoratet fredag sendte et notat til byrådet med anbefaling om tiltak som Oslo kommune bør innføre for å slå ned smittespredningen i hovedstaden.

 • Helsedirektoratet har, basert på at smitten øker, anbefalt et forbud på private samlinger på mer enn fem. Så langt har Oslo forbudt private samlinger på flere enn ti personer.
 • Helsedirektoratet har også anbefalt at maksgrensa senkes til 50 deltakere på arrangementer hvor det ikke er tildelte sitteplasser.
 • Helsedirektoratet anbefaler også en enda strengere oppfordring om hjemmekontor.
 • NTB erfarer at byrådet også vurderer stopp i innslipp til utesteder klokken 22.
 • NTB erfarer at de også vurderer forbud om arrangementer ved videregående skoler og universiteter som ikke er undervisningsrelaterte.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen vil ikke bekrefte at dette står på en liste over hva Oslo kommune nå vurderer.

– Det vil jeg overhodet ikke bekrefte. Diskusjoner om ytterligere tiltak må vi få lov til å ha. Og det kommer vi til å ha. Vi har mye møter hele veien og følger situasjonen veldig nøye, sier Johansen til VG.

Ifølge VGs talloversikt har Oslo stigende smittetrend. Det er registrert 559 smittetilfeller i hovedstaden de siste to ukene.

– Vi må hele tiden vurdere om tiltakene virker. Oppfordringer og anbefalinger er en ting som vi håper vil virke. Så er det forbud og påbud. Til syvende og siste er det som avgjør hvordan folk forholder seg til alle anbefalingene. Blir ikke anbefalingene fulgt, vil det bli strengere tiltak, sier Johansen.

Les også

 1. Oslos helsebyråd er bekymret for smittespredning i høstferien

  Hvis folk er inne på hyttene sine tett sammen med en som er smittet, er sannsynligheten for at de kommer hjem med smitte…
 2. Bakgrunn: Innfører forbud mot at flere enn ti personer samles i private hjem

  – Situasjonen i Oslo er alvorlig, sier byrådsleder Raymond Johansen. Nå skjerpes tiltakene i hovedstaden. Denne utviklingen må vi stoppe og vi må gjøre det nå. Vi må igjen innføre svært inngripende tiltak dersom utviklingen fortsetter, sier byrådslederen under en pressekonferanse mandag ettermiddag. Dette er sentrale tiltak som gjøres eller vurderes: Oslo kommune vil fra i morgen tirsdag forby private samlinger på over 10 personer. Oslo kommune skjerper munnbindanbefaling og byrådslederen ber folk bruke munnbind på kollektivtrafikk uansett. Kommunen anbefaler alle serveringssteder å føre gjestelister. Kommunen vil vurdere å forby arrangementer på offentlig sted.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Raymond Johansen
 3. Kollektivtrafikk
 4. Oslo kommune

Flere artikler

 1. Oslo-byrådet strammer inn tiltakene

 2. Helseministeren hardt ut mot Oslo – full strid om strengere tiltak

 3. Raymond Johansen: – Jeg synes helseministeren gikk for langt

 4. Høie om coronakonflikten: – Stiller meg bak Oslo-pakken

 5. Coronasituasjonen i Oslo: Innfører forbud mot at flere enn ti personer samles i private hjem

Fra andre aviser

 1. Oslo-byrådet strammer inn tiltakene

  Aftenposten
 2. Høie svært bekymret for smittesituasjonen i Oslo

  Fædrelandsvennen
 3. Raymond Johansen er skuffet over Oslo-folk i kollektivtrafikken. – Jeg kan ikke begripe at de ikke bruker munnbind

  Aftenposten
 4. Byrådslederen om kritikk fra Høie: – Jeg synes helseministeren gikk for langt. Det er uklokt.

  Fædrelandsvennen
 5. Byrådets hemmelige liste med koronatiltak: Innslipp til utesteder i Oslo kan bli stanset klokka 22

  Fædrelandsvennen
 6. Helseminister: Svært bekymret for situasjonen i Oslo

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no