IKKE LENGER ANONYM: Peder Jensen (t.h.) fra Ålesund lot seg intervjue av VGs journalister Morten Hopperstad og Marianne Vikås på en café torsdag kveld. Foto: Foto: MAGNAR KIRKNES / VG

- «Fjordman» oppfordrer indirekte til vold

(VG Nett) Bloggeren Peder «Fjordman» Jensen mener at politikere og media driver en krigføring mot hvite europeere.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Jensen (36) står i dag frem med fullt navn i VG. I den internasjonale, høyreekstreme nettverdenen har han lenge vært et stort navn, men i Norge ble han først offentlig kjent da Anders Behring Breivik trakk ham frem som en stor inspirator.

Frilansjournalist Øyvind Strømmen har fulgt det høyreekstreme miljøet i lang tid, og kjenner godt til «Fjordman».

Selv om han ikke direkte oppfordrer til terror, mener Strømmen at han forfekter en ideologi der vold er det neste logiske skrittet.

LES OGSÅ: Peder Jensen (36) er drapsmannens forbilde

- Vold er en naturlig konsekvens

Et av Fjordmans mest kjente innlegg, som er gjengitt på en rekke nettsteder, er «Native Revolt: A European Declaration of Independence». Her skriver han om en verdensomspennende konspirasjon, der politikerne siden 70-tallet bevisst har forsøkt å gjøre Europa til et islamsk diktatur.

«Faktum er at vestlige ledere driver demografisk og juridisk krigføring mot den hvite flertallsbefolkningen i vestlige land for å bryte dem ned til fordel for en autoritær, post-demokratisk verdensorden med dem selv på toppen. EU er allerede langt på vei», oppsummerer han i en kommentar på nettstedet document.no.

I dokumentet fremsetter han en rekke krav «på vegne av det europeiske folk». Blant annet må EU oppløses, multikulturalisme avvises og all innvandring fra muslimer stanses.

- Dersom disse kravene ikke blir innfridd, har vi ikke noe annet valg enn å innse at våre ledere har sveket oss (...) Vi vil slutte å betale vår skatt og ta de nødvendige skritt for å beskytte vår egen sikkerhet og nasjonale overlevelse, skriver Jensen.

- Det fremgår ikke hva disse skrittene består i, og det er jo forsåvidt forskjellen på han og Breivik. Men jeg mener Jensen har et ansvar for å spre en ideologi der vold er en naturlig, logisk slutning av resonnementet hans, sier Strømmen.

LES OGSÅ: Tror PST kunne funnet «Fjordman» på et par dager

LANGT TIL HØYRE: Thomas Hylland Eriksen har lest mange av blogginnleggene til Pedersen. Foto: Scanpix

- Langt til høyre

Også professor Thomas Hylland Eriksen har lest mange av innleggene til Jensen, under pseudonymet «Fjordman»

- Jeg vil for det første si at han er velartikulert, skriver svært godt og er åpenbart intelligent og velutdannet. Han befinner seg også mye lenger til høyre enn mange i det samme miljøet, sier Hylland Eriksen.

Han mener at Jensen er en utpreget konspirasjonsteoretiker, og peker på et av innleggene hans på document.no:

«Før eller siden vil vanlige folk oppdage at EU og europeiske ledere bak den innfødte befolkningens rygg allerede har vedtatt at det skal være fritt frem for fortsatt muslimsk kolonisering av vårt kontinent. Dette er verdenshistoriens største svik og det er ufattelig at vårt såkalt maktkritiske pressekorps, inkludert landets største avis VG, ikke skriver ett eneste ord om det».

- Langt hinsides demokratiske virkemidler

- Han skaper et bilde av at det er en uløselig konflikt, og at Islam er fienden. Han bruker ofte språklige bilder som hinter til borgerkrig, sier Hylland Eriksen.

Han understreker at det er et vidt spekter av personer som er kritiske til innvandringspolitikken i Norge.

- Du har et spekter av folk fra de som er mildt bekymret over integreringen i Groruddalen, til de som er redde for ekstrem islam, til folk som er ville konspirasjonsteoretikere. Følger man retorikken til Jensen, er man langt hinsides demokratiske virkemidler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder