IDENTIFISERT: De fem norske offiserene som omkom i Hercules-ulykken i Kebnekaise er nå identifisert. Foto: Scanpix

Alle omkomne i Hercules-ulykken er identifisert

(VG Nett) Alle de fem norske offiserene som omkom i Hercules-ulykken i Kebnekaise er nå identifisert, melder svensk politi.

 • Målfrid Bordvik
 • Monica Bring Estensen
 • Audun Beyer-Olsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Identifiseringen av de fem norske offiserene er gjort ved hjelp av DNA-teknikk. De pårørende er varslet av norske myndigheter.

Det norske Hercules-flyet «Siv» forsvant fra radaren i Nord-Sverige klokken 14.56 torsdag 15. mars 2012. Flyet var på vei fra Evenes til Kiruna på et transportoppdrag i forbindelse med øvelsen Colde Response.

For en ukes tid siden ble to av de omkomne identifisert, og identifiseringen av de øvrige ble avsluttet tirsdag.

- Den siste personen ble identifisert i går rundt klokken 13.00. Ved 15.20-tiden var alle pårørende og sentrale personer i Forsvaret orientert, sier Ivar Moe, presseoffiser i Forsvaret, til VG Nett.

- Det gjør ikke situasjonen noe lettere, men for Forsvaret, og spesielt de pårørende som er i en tung situasjon, er det godt å få bekreftet at sine er funnet, sier Moen.

- Greit å få bekreftelsen

De omkomne er kaptein Ståle Garberg (42) fra Oslo, oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46) fra Oslo, kaptein Bjørn Yngvar Haug (40) fra Ullensaker, kaptein Siw Robertsen (45) fra Oslo og kaptein Steinar Utne (35) fra Oslo.

- Vårt første mål var å identifisere de fem savnede og få de hjem til sine pårørende. Vi kan bekrefte at det er de fem savnede besetningsmedlemmene som er funnet, og de kan nå bli offisielt erklært døde av lege, sier Urban Johansson, leder for det svenske politiets identifiseringsgruppe, til VG Nett.

Ifølge Rättsmedicinalverket mottok den rettsgenetiske avdelingen i Linköping DNA-materiale fra pårørende til fire av de fem besetningsmedlemmene onsdag 28. mars.

Allerede to dager etter ble det ifølge Rättsmedicinalverkets egen nettside gjort to DNA-treff mellom funn fra havaristedet og pårørende.

- Det er vel greit å få den bekreftelsen, at man har klart å identifisere sine. Da ser man kanskje litt lenger fram i forhold til neste steg for å kunne ta et endelig farvel når den tid kommer, sier Eilev R. Pettersen, pårørendekontakt i Luftforsvaret, til VG Nett.

Det er foreløpig usikkert når de forulykkede kommer hjem til Norge. Luftforsvaret har tidligere holdt minnestund for å minnes sine døde.

Artikkelen fortsetter under bildet

ULENDT: Med klatreutstyr tok marinejegerne seg opp i havariområdet, hvor de fant denne delen av C-130J Hercules Siv fra Luftforsvaret. Foto: MJK

Vanskelig letearbeid

Lørdag 17. mars 2012 fant norske spesialsoldater på bakken vrakdeler etter det savnede Hercules-flyet over store områder på vestsiden av nord- og syd-toppen av Kebnekaise.

Svensk politi jobber nå med å få hjem så mye av overlevningene som mulig til Norge.

- Hele arbeidet har vært vanskelig med tanke på at det foregår i et høyt alpint terreng hvor været styrer. Vi har benyttet norske, svenske og finske likhunder i søket og de har vært til stor hjelp. Det har også ært et veldig bra samarbeid med norsk og svensk forsvar, sier Johansson.

Siden ulykken har det vært lett etter flydeler og levninger etter de fem omkomne offiserene. Dårlige værforhold og rasfare har gjort letearbeidet vanskelig.

Letemannskapene har gjort elektroniske funn som kan inneholde informasjon om hva som skjedde før Hercules-flyet krasjet.

Arbeid pågår fortsatt

Arbeidet på ulykkesstedet pågår fortsatt. Mellom 50 og 60 personer er involvert i arbeidet, ifølge det svenske forsvaret.

Ulykkesområdet, som er både et vernet område og populært turistmål, kommer fortsatt til å være skjermet i en periode, og vil bli overvåket av svensk politi og skogvoktere.

- Man avslutter arbeidet i helgen, men politiet kommer til å gjøre nye undersøkelser i juli og august. Nå fortsetter havarikommisjonen sitt arbeid med å rekonstruere ulykken, sier Johansson.

Det norske forsvaret har vært til stede i ulykkesområdet med flere titalls mannskaper helt siden ulykken skjedde.

- Vi har hele tiden vært prisgitt værforholdene, og fortsetter søket så lenge værforholdene tillater det. Senest i går var det umulig å gjennomføre søk. Vi overlater til svensk politi å kommentere funn, sier Moen.

Granskingen av ulykken ledes av den svenske havarikommisjonen, men det er ikke kjent når et eventuelt svar på hva som gikk galt vil komme.

LES ALT OM HERCULES-ULYKKEN HER

Les også

 1. Har identifisert to omkomne etter Hercules-ulykken

  (VG Nett) Pårørende er varslet etter at to av de norske offiserene som omkom i Hercules-ulykken er identifisert.
 2. Nye funn kan gi svar på Hercules-gåten

  (VG Nett) Elektroniske funn som kan inneholde informasjon om hva som skjedde før Hercules-ulykken, skal ha blitt funnet…
 3. Klatret opp til vraket etter Hercules-flyet

  Høyt oppe i et av de bratte hengene under toppen av Sveriges høyeste fjell Kebnekaise, fant norske marinejegere de…
 4. To tonn vrakdeler funnet i Kebnekaise

  Letemannskaper har så langt funnet to tonn med vrakdeler av det norske Hercules-flyet som krasjet i Kebnekaise 15. mars.
 5. Luftforsvaret minnes sine døde

  Flagget hang på halv stang da de etterlatte etter Hercules-ulykken på Kebnekaise var samlet til minnestund med…
 6. - Vissheten om de døde offiserene påvirker oss

  (VG Nett) Börje Öhman, pressetalsmann for det svenske politiet, beskriver det som dramatisk å være på ulykkesstedet i…
 7. Luftforsvarssjef: - Et puslespill som må legges

  (VG Nett) Det kan ta et år før det blir klart hva som var årsaken til Hercules-ulykken.
 8. - Sorgprosessen hadde vært enklere med en kiste

  NIKKALUOKTA (VG Nett) Politiet gjør alt de kan for å få fraktet de omkomne ned fra Kebnekaise og hjem til sine kjære.
 9. Letemannskaper er på sporet av «svarte bokser»

  Letemannskapene på Kebnekaise leter mandag etter Hercules-flyets «svarte bokser», som befant seg i den bakre delen av…
 10. Her leter de etter de omkomne

  KEBNEKAISE(VG Nett) I den stupbratte fjellsiden leter norske og svenske letemannskaper og soldater videre etter de…

Mer om

 1. Hercules-ulykken

Flere artikler

 1. Har identifisert to omkomne etter Hercules-ulykken

 2. - Sorgprosessen hadde vært enklere med en kiste

 3. To tonn vrakdeler funnet i Kebnekaise

 4. Nye funn kan gi svar på Hercules-gåten

 5. - Vissheten om de døde offiserene påvirker oss

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder