- KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Morten Hofstad er nå redaktør i Helgelands Blad. Han dekket Terra-saken da han jobbet som journalist i Finansavisen, og har blant annet skrevet bok om skandalen. Han mener det hele kunne vært unngått, om man hadde hørt på Meier Johannessen (innfelt). Foto: SIMON ALDRA, HELGELANDS BLAD
- KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Morten Hofstad er nå redaktør i Helgelands Blad. Han dekket Terra-saken da han jobbet som journalist i Finansavisen, og har blant annet skrevet bok om skandalen. Han mener det hele kunne vært unngått, om man hadde hørt på Meier Johannessen (innfelt). Foto: SIMON ALDRA, HELGELANDS BLAD

- «Samfunnsbølla» kunne hindret Terra-skandalen

INNENRIKS

(VG Nett) Journalisten som skrev de første sakene om Terra-kommunene er krystallklar: - Hadde man hørt på «Samfunnsbølla» fra Hemnes, så ville Terra-skandalen aldri ha oppstått.

Publisert: Oppdatert: 24.11.11 12:09


Våren 2007 gikk Øystein Meier Johannessen på talerstolen under et kommunestyremøte i Hemnes. Han advarte mot investeringer i amerikanske kredittobligasjoner, etter at kommunen hadde tatt et initiativ for å endre sine investeringer.

VGTV - 300 sekunder: Samfunnsbølla

Kommunens investeringer ble flyttet over til verdipapirer utstedt av Citibank, som hadde mye større risiko enn de tidligere investeringene.

Til tross for at han var tre ganger på talerstolen under møtet, ble han ikke hørt og forslaget ble vedtatt.

- Påpekte innlysende risikofaktorer

Journalisten Morten Hofstad jobbet den gangen i Finansavisen, og hadde det første oppslaget om Terra-kommunene i slutten av oktober 2007. Han har senere skrevet bok om Terra-skandalen, og vunnet SKUP-prisen for sitt journalistiske arbeid med saken.

- Han var på talerstolen i kommunstyret den dagen de gjorde vedtaket, og skrev innleggg i Rana Blad hvor han advarte mot det. Han påpekte det som var innlysende risikofaktorer, og han gjorde det før vedtaket ble fattet, forteller Morten Hofstad.

Les også: - En kvise på demokratiets rumpe

Den kontroversielle lokalpolitikeren skulle bli en viktig del av kildegrunnlaget for Finansavisens første oppslag om de fire såkalte Terra-kommunene i Nordland. Deriblant Meier Johannessens hjemkommune Hemnes, samt kommunene Rana, Hattfjelldal og Narvik.

- Han var ikke sitert i den første saken, men han var en av flere kilder jeg snakket med. Det jeg festet meg ved var at han påpekte alle de sentrale risikofaktorene jeg hadde lagt merke til. Det internasjonale bankmarkedet sto og vaklet, sier Hofstad.

- Falt mot null

Den tidligere journalisten i Finansavisen er nå redaktør i Helgelands Blad. Han forteller at selv om det var flere politikere og politisk interesserte som fulgte med, så var det Meier Johannessen som uttalte seg mest offentlig om sine bekymringer.

Les også: Politiker skyr hverken fingerte drap, bilbranner eller dyrehoder på stake

- Hadde kommunestyret hørt på Øystein Meier Johannessen, så kunne Terra-skandalen vært unngått for Hemnes sin del. Og Hemnes gikk foran, så fulgte de andre nordlandskommunene etter. Hadde ikke Hemnes gjort det de gjorde, så kunne hele saken vært unngått, mener Hofstad.

(Saken fortsetter under bildet)

Når investeringene begynte å falle i verdi, måtte kommunene inn med mer i sikkerhet. Dette gjaldt ikke bare de fire kommunene i Nordland. Det skulle etter hvert vise seg at også kommunene Vik, Bremanger, Haugesund og Kvinesdal hadde investert i lignende fond.

- Investeringen falt mot null mot høsten 2007. Alle de åtte kommunene investerte cirka 1,5 milliarder kroner. Det er mye penger hvis du taper en milliard av dem. Det var i tillegg lånte penger. I dag sitter kommunene igjen med en gjeld på mellom 1,2 og 1,3 milliarder. Og det er det de skal gjøre opp med DnB, sannsynligvis blir det rettssak, forteller Hofstad.

Hemmelighold

Han trekker frem Hattfjelldal kommune som eksempel. Her tapte kommunen 60.000 kroner per innbygger, ifølge Hofstad.

- Vi du si at dette var dårlig politisk håndverk?

- Ja, det var en katastrofe. I flere kommuner var det ikke politisk behandlet i det hele tatt. De hadde signert på dokumenter om at det skulle være hemmelig. De hadde rett og slett ikke lov til å spørre noen. Det var en systemkrise fra A til Å, sier han.

Les også: - Norske politikere er for snille

Økonomijournalisten fulgte i perioden nøye med på strømmen av bankkunder i Storbritannia, som sto i kø rundt kvartalet for å ta sparepengene sine ut av banken. Da han leste i Rana Blad at kommunen hadde investert i det samme bankmarkedet skjønte han umiddelbart hva som lå i vente.

- Burde man tatt Meier Johannessen mer alvorlig?

- Ja, det synes jeg. Han hadde rett hele tiden. Lokalpressen burde i hvert fall sjekket påstandene hans.

Anmeldte ordføreren

Rana Blad skrev allerede i september at halvparten av Hemnes kommunes sparepenger hadde forsvunnet over sommeren.

- Det sto i et kommunestyrereferat, men de reagerte ikke på det selv. De fulgte ikke opp sin egen sak. Det handler om å ha øynene åpne når du er på jobb, selv om ikke du forstår deg på amerikanske kredittprodukter, sier Hofstad.

Han innrømmer riktignok at saken er svært komplisert.

- Produktet var skrudd sammen på en måte som gjorde at svært få personer var i stand til å forstå det.

Redaktør og direktør Kirsti Nielsen i Rana Blad forteller at hennes avis sjekket påstandene til Meier Johannessen, men at de ikke forsto alvoret i Terra-saken på forsommeren 2007.

- Jeg må få lov til å si at vi ikke var alene om ikke å forstå. Hvem ville ikke vært den som hadde forutsett og advart mot den internasjonale finanskrisa flere måneder før bobla sprakk? Det antar jeg at vi, på lik linje med riksmedier som VG og NRK og lokalavisene i de andre Terra-kommune gjerne ville hatt på merittlista, skriver hun i en e-post til VG Nett.

I september anmeldte Meier Johannessen kommunens ledelse for utroskap, det vil si for brudd på paragraf 275 i straffeloven.
Helgeland politidistrikt bekrefter overfor VG Nett at Meier Johannessen har anmeldt blant annet tidligere Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) for økonomisk utroskap etter Terra-skandalen.

(Saken fortsetter under bildet)

- Anmeldelsen er mottatt og vi gjør noen undersøkelser i starten for å vurdere hvorvidt vi skal iverksette noen nærmere etterforskning. Vi har ikke kommet så langt at vi har vurdert å innkalle noen til avhør ennå, sier politiadvokat Nina Lunde ved Helgeland politidistrikt.

Tre mistenkt

Anmeldelsen går ut på at Juvik og to andre personer sentralt i kommunen skal ha gitt ufullstendige opplysninger til kommunestyre og formannskap, og at det derfor ble investert i Terra på sviktende grunnlag. Anmeldelsen ble mottatt av politiet i begynnelse av september.

- Egentlig har vi ikke gjort så veldig mye ennå, men vi må innhente en del dokumentasjon for å få litt mer fakta rundt innstillinger og vedtak som ble fattet, sier Lunde.
Lunde er en av juristene som er tilknyttet økonomiteamet i helgelandspolitiet.

- De tre som er anmeldt har status som mistenkte på bakgrunn av den anmeldelsen som har kommet, sier hun.

- Meier Johannessen har i sin anmeldelse linket dette opp til mulig utroskap og korrupsjon. Det har ikke politiet tatt noen vurdering av per dags dato. Men det er ikke gitt at det er de straffebestemmelsene som er aktuelle, sier Lunde.

- Latterlig

Meier Johannessen selv sier at han på ingen måte er noe økonomisk geni, men naturlig skeptisk til slike investeringer.

- Men børsen befant seg på «all time high». Det var latterlig å tro at det skulle være en vekst til 2013, og at investeringene skulle gi avkastning da, sier han.

Tidligere Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik forteller til VG Nett at han ikke tenker så mye over anmeldelsen.

- Det tar jeg med knusende ro, og jeg anser det som et febrilsk forsøk i valgkampinnspurten for å få oppmerksomhet rundt sin egen person og sitt eget parti. Det er selvfølgelig ikke noe hold i de påstandene han kommer med, og det forbauser meg at politiet ikke har henlagt den allerede, sier Juvik.

Han mener det er Citibank alene som har skyld i Terra-saken, og at det er derfor Terra-kommunene har gått til sak mot banken. Han sier at selv om han personlig ikke tar seg blir påvirket av Øystein Meier Johannessens kritikk, er han ikke sikker på om familien er like upåvirket.

- I politikken må man akseptere at man blir taklet, men jeg synes altfor ofte at han går etter mannen og ikke etter ballen. Jeg har familie og mindre barn, og det er ikke sikkert det er like artig for dem, sier han.

VGTV: Se alle episodene av «300 sekunder»

Her kan du lese mer om