- SOLID: PR-rådgiver Haakon B. Schrøder mener utenriksminister Jonas Gahr Støre er en solid fyr med et solid omdømme, men at det ikke var så lurt å ta kontakt med Jagland. Foto: Scanpix

- Trodde Støre var for smart til dette

Men mener Støres omdømme tåler en smell

(VG Nett) Omdømmeekspert Haakon B. Schrøder er overrasket over at Jonas Gahr Støre tok kontakt med Torbjørn Jagland og snakket med ham om fredsprisen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Han er en solid fyr, men jeg hadde trodd han var for smart til å gjøre det han har gjort her, sier Schrøder, som jobber i PR-byrået Playground, til VG Nett.

- Det er klart det har gått en smule varmt i toppen hans. Når han nettopp har snakket med Kinas utenriksminister og så finner Jagland, så prøver han nok å servere dette budskapet nokså uredigert til Jagland, utdyper han.

Lørdag ble det kjent at utenriksminister Jonas Gahr Støre snakket med Nobelkomiteens leder Torbørn Jagland om fredsprisen før vinneren ble annonsert.

Støre hadde da hatt et møte med Kinas utenriksminister, som skal ha gitt klar beskjed om at han ikke syntes kinesiske Liu Xiabo skulle få prisen.

Da Støre møtte Jagland på gaten i New York etter møtet, skal han derfor ha fortalt ham om hva kinesiske myndigheter ville mene dersom Xiabo fikk prisen.

Kina har kritisert tildelingen kraftig, og har blant annet avlyst flere møter med nordmenn de siste ukene. Senest lørdag avlyste en kinesisk delegasjon et møte med Kristiansand kommune.

- Ikke til å misforstå

Støre har avvist at han mente å presse Jagland til å velge en annen fredsprisvinner enn Xiabo og understrekt Nobelkomiteens uavhengighet. Omdømmeekspert Schrøder reagerer likevel på fremgangsmåten.

LES OGSÅ:Støre får kritikk etter Nobel-samtaler

- Han måtte jo forstå at det budskapet han serverer Jagland på nitti sekunder, ikke var til å misforstå, sier Schrøder.

Han tror imidlertid ikke at Støres omdømme har fått seg en varig knekk.

- Solid

TIME OUT: PR-rådgiver Haakon B. Schrøder mener det ville vært lurt av Jonas Gahr Støre å ta seg en «time out». Foto: Per Heimly

- Det er solid, og det tåler en smell som denne, men dette er Støre mot resten av Norge. Det vil kanskje ta skade av saken på kort sikt, men ikke på lang sikt, mener han.

Han tror det ville sett bedre ut for Støre dersom han hadde innrømmet at dette var en feil.

- Han burde tatt seg en time out og sagt at dette ville han hatt ugjort. Men det han gjør i stedet, er å bruke hersketeknikker, som å si at det bare var nitti sekunder, og at det bare var på fortauet. Han prøver å gjøre det uformelt, men noen ganger kan uformelle hendelser være likeså viktige som de formelle, sier han.

- Står veldig sterkt

Han får imidlertid ikke støtte hos omdømmeekspert Christian Sinding, som driver selskapet Brand Consulting AS. Sinding tviler sterkt på at Gahr Støre i det hele tatt har forsøkt å påvirke Jagland, og tror det norske folk vil være enige med ham.

LES OGSÅ:Jagland ble advart før fredspristildelingen

- Jeg tror han står veldig sterkt. Jeg tror han er for flink, for profesjonell og har for stor integritet til å gjøre sånn. Hvis jeg tar feil så blir jeg veldig skuffet, også på vegne av det norske folk, sier han til VG Nett.

Han mener det er svært vanskelig å si hva dette vil bety for Støres omdømme i fremtiden.

- Jeg tror Støre har en veldig ordentlig og solid oppfatning blant folk flest, kanskje hele regjeringen, inkludert statsministeren, som har et solid og trygt omdømme, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder