NY RUNDE I RETTEN: Statsadvokat Iris Storås er aktor i ankebehandlingen av Alvdal-saken som startet i Eidsivating lagmannsrett mandag. Her sammen med politiadvokat Sondre Halvorsen i Hedmark politidistrikt. Foto: Scanpix

NY RUNDE I RETTEN: Statsadvokat Iris Storås er aktor i ankebehandlingen av Alvdal-saken som startet i Eidsivating lagmannsrett mandag. Her sammen med politiadvokat Sondre Halvorsen i Hedmark politidistrikt. Foto: Scanpix

Hovedtiltalt i Alvdal-saken: - Over 100 filmer er forsvunnet

- Overgrepene skulle ikke ha skjedd. Det var grusomt.

HAMAR (VG Nett) Opptak gjort med et videokamera som tilhørte et av ofrene i Alvdal-saken er sporløst forsvunnet. Dette er videoopptak som politiet aldri har sett.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den hovedtiltalte mannen (64) forklarer i Eidsivating lagmannsrett at offeret, jenta han var stefar til, hadde over 100 filmer som var tatt opp med kameraet.

- Like før jeg flyttet i 2007, fikk hun (stedatteren) et nytt rom i huset. Jeg var ikke der da det skjedde, og har ikke sett filmene siden. Det var over 100 filmer. Noen var også med seksuelt innhold, forklarer 64-åringen.

Politibetjent Håkon Trønnes, som har gransket videomaterialet som er beslaglagt i saken, bekreftet under hovedforhandlingen i Nord-Østerdal tingrett i vinter at de mangler opptak fra ett kamera de vet har blitt brukt.

Det aktuelle kamera skal være et lite håndholdt kamera som tar opptak direkte på DVD-plater.

- Vi visste at hun hadde mange filmer og bilder. Vi vet ikke hvor dette materialet har blitt av, og vi vet ikke hva som er på disse opptakene, sier statsadvokat Iris Storås til VG Nett.

På et av de viktigste videobevisene mot den hovedtiltalte mannen og Alvdal-moren (46), kan man se at det aktuelle videokameraet er i bruk. I retten i dag ble det vist frem bilder av offeret i seksualiserte situasjoner, der hun har kameraet i hånden.

KONTAKT VG NETTS JOURNALIST OM OVERGREPSSAKER HER.

- Ikke slettet noe

Statsadvokaten ønsker ikke å spekulere i hva som har skjedd med opptakene gjort med kameraet. I lagmannsretten spurte hun 64-åringen direkte om han har slettet bilde- og videomateriale som inneholder overgrep mot barn.

- Nei, jeg har ikke bevisst slettet noe materiale.

64-åringen hevder han aldri har forsøkt å distribuere noe av overgrepsmaterialet.

- Jeg har som en dårlig spøk sagt i en anledning at den rette personen kunne tjent penger på dette på internett. Men jeg har aldri gjort noe forsøk, ei heller tenkt tanken.

FORKLARER SEG: Den hovedtiltalte 64-åringen startet sin forklaring i lagmannsretten mandag. Bildet er fra hovedforhandlingen i Nord-Østerdal tingrett. Foto: Roger Neumann

15. desember i 2009 beslagla politiet 238 bilder, åtte dvd-er og to videoklipp på den hovedtiltaltes bopel i Spania. Bunken av bilde- og videobevisene viser svært rystende overgrep mot særlig to av ofrene i saken.

I perioden etter at saken i tingretten ble avsluttet, har politiet gjennomført en ny husransakelse i Spania. Der skal de ha funnet flere overgrepsbilder, men disse skal være fra situasjoner som allerede var kjent.

Fortsetter å skylde på eks-samboer

I Eidsivating lagmannsrett mandag startet den hovedtiltalte 64-åringen sin forklaring. Han holder stort sett fast på sin forklaring fra første rettsrunde, og fremstiller seg sin tidligere samboer, den hovedtiltalte kvinnen, som pådriveren bak overgrepene mot barna.

64-åringen erkjente seg delvis skyldig i noen få tiltalepunkter, men nekter for det groveste som omhandler voldtekt. I lagmannsretten ytret han også anger for det ene brutale overgrepet som er tatt opp på film.

- Det er grusomt, og det skulle aldri ha skjedd, sier 64-åringen og understreker at det kun har skjedd én gang.

I Nord-Østerdal tingrett ble 64-åringen dømt til 12 års forvaring. Hans tidligere samboer ble dømt til 11 års forvaring i tingretten

Nytt avhør

På tiltalebenken sitter også naboekteparet (begge 46) som ble dømt til 4 års fengsel i tingretten. De nekter fortsatt straffskyld. De er tiltalt for å ha medvirket til overgrep mot sine egne barn.

15. april gjennomførte politiet et nytt avhør med det eldste av ofrene i Alvdal-saken. I dette avhøret skal hun etter det VG Nett kjenner til nagle faren til flere overgrepssituasjoner. Moren hevder hun imidlertid ikke var til stede. I tingretten ble begge foreldrene frikjent for overgrep mot datteren.

I avhøret skal hun også ha kommet med opplysninger som styrker påtalemyndighetens sak mot den hovedtiltalte 64-åringen. Den unge kvinnen skal etter planen forklare seg i lagmannsretten fredag. Det er knyttet spenning til om hun kommer til å ønske å forklare seg.

Statsadvokaten har varslet at hvis så ikke skjer, ønsker hun at det nye avhøret blir brukt som den unge kvinnens forklaring.

Enkelte av forsvarerne har vurderer å kreve at avhøret ikke blir en del av ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett.

Les også

 1. Frykter juryen i Alvdal-saken er påvirket av mediene

  HAMAR (VG Nett) Når Alvdal-saken føres for lagmannsretten, blir skyldspørsmålet avgjort av en jury.
 2. Jan Guillous heksebok blir sentral i Alvdal-saken

  Advokat Sverre Næss vil bruke en av bøkene til forfatteren Jan Guillou for å påvise det Næss mener er svakheter ved…
 3. Alvdal-offer med nye opplysninger i politiavhør

  (VG Nett) Politiet har sikret et nytt avhør av et av ofrene i Alvdal-saken.
 4. Nabomannen i Alvdal-saken anker ikke

  Den 63 år gamle nabomannen som ble dømt til fengsel i ett år og ni måneder i Alvdal-saken, godtar dommen.
 5. Pågrepet umiddelbart etter domsavsigelse

  ELEVERUM (VG Nett) Umiddelbart etter at retten var hevet ble det overgrepsdømte naboparet i Alvdal-saken pågrepet av…
 6. Alle de fem tiltalte dømt i Alvdal-saken

  ELVERUM (VG Nett) Nord-Østerdal tingrett har dømt alle de fem tiltalte i overgrepssaken i Alvdal.
 7. Kan bli første kvinne som får forvaring for overgrep

  Den 46 år gamle hovedtiltalte moren i Alvdal-saken kan fredag bli den første kvinnen i Norge som dømmes til forvaring…
 8. Henlegger saken mot Alvdal-advokat

  Politiet i Hedmark har ikke funnet beviser for at en av forsvarerne i en tidlig fase av Alvdal-saken prøvde å påvirke…
 9. Samtalen som kan velte Alvdal-saken

  ELVERUM (VG) En samtale mellom en P4-journalist og en meddommer i hotellresepsjonen kan føre til at hele overgrepssaken…
 10. Barnevernet i Alvdal anmelder nye overgrepssaker

  (VG Nett) I løpet av rettssaken i Alvdal har barnevernstjenesten mottatt unormalt mange bekymringsmeldinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder