OMVEI: Beredskapstroppen endte med å ta en 3 km lang omvei i en dårlig båt som tok inn vann da de skulle ta seg til Utøya 22. juli. Verken politiet i Oslo eller Nordre Buskerud kan forklare hvorfor Storøya og ikke Utvika ble valgt som oppmøtested. Foto: Videograb: NRK/Marius Arnesen

Politiet valgte nesten 3 kilometer lang omvei til Utøya

Gir ingen forklaring på veivalget

(VG Nett) Politiet valgte en lengre omvei da de rykket ut til Utøya 22. juli. Det kan ha forsinket pågripelsen av gjerningsmannen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Politiet innrømmer overfor NRK at de ikke valgte korteste vei til Utøya, noe som kan ha forsinket pågripelsen av Anders Behring Breivik etter terrorangrepene 22.juli.

I stedet for å klargjøre en båt i Utvika, som ligger på fastlandssiden av Utøya, dro politiet videre til Storøya og tok en båt ut derfra. Den lille politibåten, som var overfylt av politiets beredskapstropp, begynte å ta inn vann og fikk dessuten motorstopp midt på sjøen på den godt over tre kilometer lange strekningen sørover mot Utøya.

Ifølge NRK er det bare 675 meter avstand mellom Utøya og småbåthavnen i Utvika.

- Det viser at det var lite hensiktsmessig. Man fikk også tekniske problemer, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NRK .

Les også: Frykter massakre-video kan være gjemt på Utøya

- Nordre Buskerud bestemte oppmøtested

Overfor VG Nett fastholder Fredriksen likevel at beredskapstroppen fulgte de retningslinjene som er standard i en slik situasjon. Det var Nordre Buskerud politidistrikt som bestemte hvor Delta skulle møte, ifølge stabssjefen.

- Når beredskapstroppen bistår et annet politidistrikt, så blir de alltid enige om et oppmøtested. I dette tilfellet var det Nordre Buskerud som avgjorde at de skulle møte beredskapstroppen på golfbanen på Storøya, sier han.

- Hvor mye lenger er den veien politiet valgte?

- Kjøreveien tror jeg er helt marginalt lengre, men spørsmålet er jo om det kunne ha tatt kortere tid på vannet, sier han.

Fredriksen sier det kan ha vært flere hensyn som gjorde at Storøya ble valgt som møtested, men henviser til Nordre Buskerud.

Vet du noe om denne saken? Tips VG Nett

Vil ikke svare

Politiet i Nordre Buskerud vil imidlertid ikke tirsdag kveld si noe om hvorfor Storøya ble valgt fremfor Utvika.

- Det som er standardsvaret i forespørsler som dette, er at dette er spørsmål som vil bli tatt opp i en senere evaluering. Politimesteren vil kunne komme tilbake med et svar da, sier operasjonsleder Stig Væråmoen i Nordre Buskerud politidistrikt til VG Nett.

Les også: Dette sa Breivik på telefon til politiet på Utøya

Han uttaler seg på vegne av politimester Sissel Hammer, som ikke ønsker å kommentere saken direkte tirsdag kveld.

- Mange berørte føler nok et behov for å vite hvorfor denne veien ble valgt, ettersom det kan ha fått konsekvenser for når Anders Behring Breivik ble pågrepet?

- Når det gjelder pårørende som vil vi komme tilbake med et svar så snart vi har den nødvendige dokumentasjonen. Vi har ikke det svaret klart i kveld, sier han.

Også politiet i Oslo henviser til senere evalueringer av aksjonen.

- Utfordringen vår nå er at media stiller så detaljerte spørsmål at vi ikke har mulighet for å svare på dem. Dette er spørsmål som krever grundig research, og som vil gjennomgås i fremtidige evalueringer av politiets arbeid, sier Johan Fredriksen.

Første melding om skyting på Utøya den 22. juli ble mottatt av AMK-sentralen klokka 17.24, to timer etter at bomben gikk av utenfor Høyblokka i Regjeringskvartalet. Klokka 18.27 ble Anders Behring Breivik pågrepet, to minutter etter at politiets beredskapstropp hadde gått i land på øya.

På 1 time og 19 minutter hadde Breivik skutt og drept 69 personer.

(VG Nett/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder