Forsvarer: Breivik var forberedt på å bli avbrutt

(VG Nett) Anders Behring Breivik var klar over at dommeren ville nekte ham å henvende seg til de pårørende under dagens fengslingsmøte.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det bekrefter Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra.

Den terrorsiktede ankom sal 828 i en svart dress og en hvit skjorte. Han hadde kjemmet hår og kinnskjegg. Han så mye på pressefolkene og småpratet med Geir Lippestad og sine forsvarere da han kom inn klokken 11.09.

Ansikt til ansikt

Breivik hadde på forhånd varslet at ønsket å forklare bakgrunnen for terrorangrepene når han for første gang skulle sitte ansikt til ansikt med ofre og pårørende etter terrorangrepene motregjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya.

LES OGSÅ: I kø for å se Breivik i retten

Flere benkerader i rettssalen var fylt med fornærmede og pårørende. De satt ganske langt bak i salen, som ellers var fylt med pressefolk fra inn- og utland. Mot slutten av fengslingsmøtet rakte Breivik opp hånden og ba om å snakke til ofrene.

- Jeg forstår det slik at fornærmede er til stede i retten for første gang. Får jeg lov til å tale til dem, eller? sa Breivik helt mot slutten av fengslingsmøtet før retten skulle heves.

- Nei, det får du ikke lov til, svarte dommer Torkjell Nesheim kontant.

- Neivel, svarte Brevik og etterkom dommerens ordre.

Saken fortsetter under bildet!

STOR PÅGANG: I morgentimene mandag hadde det allerede samlet seg mange tilskuere som vil inn i Tingretten for å se Anders behring Breivik. Media har imidlertid ikke lov til å videreformidle bilder av ham. Foto: Scanpix

Ifølge Bæra hadde forsvarerne forbredt Brevik på at han ville bli avbrutt dersom han forsøkte å avgi en lengre forklaring eller snakke direkte til ofrene og de pårørende som var til stede i retten.

- Vi snakket mye med han om forventningene til dette rettsmøtet og taletiden. Her var det fengslingsspørsmålet og restriksjonene som var til behandling, Så vi prøvde å realitetsorientere han om det, sier Bæra.

- Han forventet å bli avbrutt?

- Ja

Ønsker å forklare

Forsvareren understreker at de vil be om at Breivik får god tid til å forklare seg under rettssaken som starter i april. Partene møtes mandag ettermiddag til et saksforberedende møte om gjennomføringen av maratonrettssaken.

- Ett av temaene fra vår side blir at han må gis tid og anledning til å forklare seg, sier Bæra.

- Hvorfor er det viktig for han å forklare seg for de pårørende?

- Han forstår at samfunnet har et veldig behov for å vite hvorfor, og det vil han forklare.

- Spent før rettsmøtet

Bæra understreker at Brevik var spent før dagens fengslingsmøte. Den terrorsiktede 32-åringen har sittet isolert siden han ble pågrepet 22. juli.

- Sa han noe på vei ut om hvordan han opplevde å sitte i salen?

- Nei, ikke noe direkte. Jeg kan tenke meg at han synes det er greit at det er gjennomført.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder