Arne Treholts koffert er sentral i striden rundt det såkalte pengebeviset. Bildet ble tatt da boken «Forfalskningen» ble presentert på Litteraturhuset i Oslo i forrige uke. Foto: Scanpix

Tidligere spaner: - Treholt-bevis var forfalsket

(VG Nett) En tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste (POT) bekrefter at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket. Mannen som ledet etterforskningen, avviser anklagene.

Helene Skjeggestad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Den tidligere spaneren ønsker ikke å stå frem med navn nå, men sier at han er villig forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen.

- Det har ikke gått en dag uten at jeg har tenkt på uretten vi begikk mot Treholt, sier han til Aftenposten.

Eks-etterforskeren skal ha deltatt i overvåkingen av Treholt i halvannet år fram til arrestasjonen i 1984.

Les mer:Forfattere: - Politiet forfalsket Treholt-bevis

Han hevder det var etterforskningslederen i saken som sørget for at det ble fabrikkert bilder av Treholts attachékoffert og et betydelig pengebeløp i amerikanske dollar. Ifølge den tidligere POT-mannen er det ikke sikkert at den daværende overvåkingssjefen og aktorene i saken kjente til forfalskningen.

Avviser beskyldningene

Etterforskningslederen, som ikke navngis av Aftenposten, avviser anklagene fra sin tidligere kollega. Han bekrefter at han mener det ikke er hold i påstandene om bevisjuks.

- Det jeg sier, er sannheten, understreker den tidligere etterforskningslederen.

Har du opplysninger om denne saken?Kontakt VG Netts journalist her

Påstanden om at pengebeviset var fabrikkert, ble lansert i boken «Forfalskningen» i forrige uke. En av forfatterne av boken, Geir Selvik Malthe-Sørenssen, sier til Aftenposten at spaneren som nå uttaler seg om saken, ikke er POT-kilden det refereres til i boken.

- Ingen bevis

Aftenpostens kilde hevder han var del av en gruppe i POT som sørget for kontinuerlig videoovervåking av Treholts leilighet.

LES OGSÅ:Sakkyndig i Treholt-saken sår tvil om PSTs bildebevis

- Vi hadde aldri noe bevis for at Treholt var russisk spion, til tross for uendelig mange timer foran TV-monitoren i dekkleiligheten, sier den tidligere etterforskeren.

Han gir ikke uttrykk for at han ble særlig overrasket da etterforskningslederen angivelig sa at han skulle i banken for å låne dollar som skulle brukes i de omstridte bildene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NY SAK: Treholts advokat Harald Stabell krever at påtalemyndighetene nå tar initiativ til å gjenåpne Treholt-saken. Foto: Helge Mikalsen


- Det ble jo tatt noen snarveier i POT, sier kilden, som hevder at han selv reagerte og påpekte at forfalskningen ville være brudd på strafferettslige regler.

Sonet åtte år

Treholdt var byråsjef og pressetalsmann i Utenriksdepartementet da han ble pågrepet i 1984. Han ble dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak, og sonet i åtte år før han ble benådet av helsemessige grunner.

Overvåkingspolitiet hevdet å ha fotografert penger hjemme hos Treholt under en husransakelse i 1983. Det er disse bildene som nå skal ha blitt stemplet som forfalskninger av to tidligere POT-ansatte.

Treholt-aktor Lasse Qvigstad ønsker ikke å kommentere påstandene til den tidligere spaneren, men sier til Aftenposten at det er bra at mannen er villig til å forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen dersom det blir aktuelt å gjenåpne av saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder