- NOK: Siv Jensen liker ikke at det er streik i Norge. Foto: Scanpix

- NOK: Siv Jensen liker ikke at det er streik i Norge. Foto: Scanpix

Partiet gir Siv en advarsel

Frp-ere krever vern av hjertesaker

GARDERMOEN (VG Nett) Siv Jensen har fått klar beskjed fra partiet om at de ikke vil tillate at hun selger unna arvesølvet for å vinne regjeringsmakt.

  • Lars M. Glomnes
  • Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

På landsmøtet søndag fikk Frp-sjefen og resten av ledelsen et spark i leggen og et tydelig signal om at partiets hjertesaker er viktigere enn både ordførerstoler og statsrådsposter.

-Vi kan ikke unnslå at landsmøtet gir beskjed - som de også skal gjøre. Det er bra at partiet er tydelig og klart på vår primærpolitikk, sier stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen.

Les også:Carl I. Hagen vil velge mellom Frp og PR i august

Han sier ledelsen må ta advarselen på alvor.

På landsmøtet i helgen sto hele ti fylkeslag bak et forslag om å stramme inn reaksjonene mot partifeller som bryter med partiets nulltoleranse for blant annet eiendomsskatt og bompenger.

Partiet nektet også Terje Søviknes en plass i sentralstyret. Det likte neppe Siv, som i mange år har stått nær Terje Søviknes. Inn kom i stedet bommotstanderen Bård Hoksrud.

Les også:Vraket Søviknes til VG Nett: - Jeg er lei meg

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen fra Nordland syntes det var nødvendig å gjøre det tydelig at makt ikke betyr alt for grasrota i Frp.

- Vi skal søke makt og være pragmatiske, men noen ganger må vi sette ned noen stolper som må stå i bunnen, sier Svendsen til VG.

Mindre tydelig

- Carl I. Hagen har sagt at han frykter at noe av det tydelige protestpartiet Frp er i ferd med å bli borte?

- Det er jeg helt enig i, og dette er et vedtak langs den linjen. Problemet har vært at vi har blitt uklare, fordi enkelte går med på ting som bryter med våre viktige saker.

- Hvor vanskelig er det å kombinere viljen til å styre og være samarbeidsvillige med det å være tydelig?

- Det er ethvert partis utfordring, å koble det å være pragmatisk og det å være klar på hva vi vil og mener, sier Svendsen.

Les også:Siv forsvarer Søviknes i bomstriden

Gjenvalgt

I duellen mellom Søviknes og Hoksrud sa landsmøtet klart nei til Søviknes' kompromissvennlige linje når det gjelder bruk av bompenger. - Noen saker er ufravikelige, og bompenger er blant dem, sier Bård Hoksrud til VG.

Siv Jensen, som ble gjenvalgt som leder mot elleve blanke stemmer, godtar at landsmøtet har gitt henne en advarsel.

- Det er et kraftig signal til alle partiets organer om å ivareta partiets politikk i forhandlinger med andre partier. Det godtar jeg, sier Siv Jensen til VG.

I går gjentok hun likevel at det ikke vil komme en offentlig liste over saker Fremskrittspartiet aldri vil forhandle bort.

- Har du snakket for mye om samarbeid, kompromisser og for lite om egne krav?

- Nei, sier Siv Jensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder