I HARDT VÆR: Toppsjefen i Telenor, Sigve Brekke, strever for tiden både med egen cv og Vimpelcom-saken. Foto: Trond Solberg , VG

Brekke-saken: Yrkesskole ble høgskole

Fikk 330.000 i støtte av Telenor for å studere ved Harvard

Sigve Brekke oppga til prestisjeskolen Harvard at han hadde studert landbruk på Kongsberg. Det viste seg å være en skogskole uten akademisk status.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG har snakket med ledende Ap-politikere, som samstemt sier at CV-saken er ytterst pinlig for Sigve Brekke, og at den kan skade Telenor og ham selv hvis det viser seg at han selv bevisst har jukset med CV-opplysningene.

– Det er veldig pinlig. Det er mange som ikke har noen stor formell utdannelse. Man må uansett være pinlig nøyaktig når man skriver og oversetter egen cv, sier en sentral Ap-kilde.

Skogskole

En av sakene som fort kan bli den mest alvorlige er at han overfor Kapital sier at han ikke skjønner hvor prestisjeskolen Harvard har det fra at han skulle ha «degree in Agricultural Science» ved «Agriculture College» på Kongsberg.

Det viser seg at han selv har skrevet det på sin CV.

Det dreier seg om en toårig yrkesfaglig skole, Statens skogskole, hvor Brekke begynte rett etter ungdomsskolen. Denne skolen har aldri gitt college-/høyskolegrad.

Saken er såpass betent at ingen i Ap som VG pratet med fredag, ville uttale seg.

Men: De legger til at cv-saken – slik den står nå – ikke endrer deres tillit til Sigve Brekkes posisjon som Telenor-sjef.

Aktuell kommentar: Dette kan knekke Brekke.

De tar imidlertid forbehold om at han har forklart seg korrekt når han sier at han ikke bevisst har jukset.

I sitt tilsvar fremholder Brekke at han beklager og viser til oversettelsesfeil. Han opplyser at han fikk 330.000 kroner i støtte fra Telenor for å studere ved Harvard.

Høy stjerne i Ap

Sigve Brekke har en høy stjerne i Ap. Mange kjenner ham personlig fra tiden da han var ungdomspolitiker i Buskerud, og senere sekretær i AUF og statssekretær i Forsvarsdepartementet på 90-tallet.

En sentral Ap-kilde viser til at det ikke var hans akademiske kvalifikasjoner, men jobben som Telenors mangeårige Asia-sjef som førte ham helt til topps som konsernsjef i Telenor tidligere i høst.

Ap-ledelsen har også nikket anerkjennende til grepene som han har tatt for å forsøke å rydde opp etter Vimpelcom-korrupsjonen de siste ukene, og erklære full kamp mot korrupsjon.

Desto pinligere mener de det er for en toppsjef på dette nivået å komme i pressens kritiske søkelys, med mistanke om overrapportering av akademiske grader og utdanningsnivå.

Saken er i fokus etter at bladet Kapital har avslørt en rekke forhold knyttet til ulike cv-er til Brekke.

Les også: Vimpelcom-saken

Kjernen i saken

Her er kjernen i CV-saken til Kapital:

** Brekke har i årsrapporter fra 2004 til 2014 i Telenors datterselskap Dtac i Thailand – hvor han var sjef – oppgitt å ha bachelorgrad i økonomi og administrasjon ved Høyskolen i Telemark. Skolen har bekreftet at det ikke stemmer.

Det har Brekke beklaget.

– Var kurs

** Han har også oppgitt å ha Bachelor Degree Program in Management ved Norwegian School of Management, Buskerud, som er BI Buskerud.

– Det var ingen bachelorgrad. Det var noen kurs, sier Brekke til Kapital. Det viser seg å være to kurs i engelsk (fem vekttall) og to vekttall-kurs i Informasjonssystemer.

** Han har også feilaktig oppgitt i selskapet Digi i 2008 at han har «Degree in business Administration».

** Også da han søkte om å forske ved Harvard i USA i 1996 viser CV-en som Harvard sendte til norsk UD da de først avslo å ta ham inn, at han har bachelor ved Høyskolen i Telemark.

** Det er også feil at han hadde «degree in Agricultural Science» ved «Agriculture College» på Kongsberg.

Aktuelt: Brekke: Jeg har aldri løyet

– Vet ikke hvorfor de skrev det

Han sier i etterkant at dette ikke er noen høyskolegrad innen landbruk.

– Nei, jeg har toårig yrkesfaglig skogskole. Så hvorfor de har skrevet det, vet jeg ikke, har han sagt til Kapital.

Men i en CV fra februar 1996, da han var statssekretær i Forsvarsdepartementet, som han i følge Kapital sendte til Harvard, står det at han hadde «degree in Agricultural Science» ved «Agriculture College» på Kongsberg.

Kapital skriver at det både ble øvd politisk og diplomatisk press på Harvard for at den daværende Arbeiderparti-statssekretæren Brekke skulle få studere der.

Knallhard kritikk

De viser blant annet til et avslag fra Harvard-direktør Steven B. Bloomfield, som i oppsiktsvekkende lite diplomatiske ordelag fastslår at Brekke ikke er i nærheten å ha de kvalifikasjoner som trengs for å studere ved Harvards Center for International affairs:

«Han har ikke tilstrekkelig praktisk eller akademisk erfaring», skrev han 11. april 1996 til daværende ekspedisjonssjef Bjarne Lindstrøm i Utenriksdepartementet.

Han skriver i realiteten at Brekke ikke har den intellektuelle kapasiteten som skal til og han ber Lindstrøm skjerpe seg:

«Jeg anbefaler at dere nøye overveier bakgrunnen for deres kandidater og deres intellektuelle evner, som gjør at de passer inn».

Her er det: Brevet fra Harvard som Kapital gjengir (ekstern lenke).

Lindstrøm sier til VG dag at han ikke husker saken. Men Dagens Næringsliv skrev om saken allerede i 1997, har Aftenposten (ekstern lenke) funnet ut.

Den gang sa Lindstrøm at det aldri hadde skjedd før at de hadde fått avslått noen søknad på kandidater og at de derfor ba ambassaden i Washington å undersøke om det kunne være noen misforståelse.

Press

DN skrev at det både ble utøvd politisk og diplomatisk press mot Harvard.

De viser til at blant andre daværende utenriksminister Bjørn Tore Godal la press på ledelsen ved Harvard for at Brekke skulle få studieplass, blant annet gjennom et brev. Brekke kom ikke inn, men i 1997 fikk han innpass som forskningsassistent, via et samarbeid som Fafo, fagbevegelsens forskningsstiftelse, hadde med Harvard.

Det åpnet for at han, selv om han ikke hadde noen bachelorgrad, likevel fikk studere ved Harvard; han kom etter Fafo-året på Harvard inn på et ettårig masterstudium, som ikke krevde bachelorgrad. Der var han fra september 1997 til mai 1998

Dette svarer Brekke

– Som jeg tidligere har uttalt, har jeg aldri med viten og vilje løyet om min akademiske bakgrunn. Det er skjedd en feil i oversettelsen, det er mitt ansvar og det beklager jeg, skriver Sigve Brekke i et e-post-svar til VG.

– Jeg kom ikke inn da jeg først søkte et forskningsopphold på Harvard. Jeg kom imidlertid senere inn på et masterstudie på John F. Kennedy School, Harvard University, som ble avgjørende for min videre karriere i Telenor.

– En rekke andre medier har i dag stilt spørsmål ved hvordan jeg ble ansatt i Telenor. Vi har gjennomgått personalarkivet og snakket med en rekke folk som jobbet i Telenor på den tiden for å gjøre det vi kan for at det blir korrekt. Jeg må allikevel ta forbehold om at jeg og de andre vi har snakket med husker riktig – og ber om at det fremgår i artikkelen.

– I forbindelse med opptaket på John F. Kennedy School på Harvard, kontaktet jeg Telenor og andre store selskaper for å søke om støtte til masterstudiet. Jeg inngikk en avtale med Telenor om støtte på kr. 330000 mot at jeg fullførte studiene, tok en del fag Telenor ønsket og stilte meg til disposisjon for to års ansettelse etter studiene, etter Telenors ønske.

Han viser til at han etter mastergraden, ble ansatt som rådgiver i midlertidig stilling i Telenor ut året fra 1. august 1998.

– 1. januar 1999, fikk jeg forlenget kontrakt som rådgiver til 1. april samme år. 1. april 1999, fikk jeg fast ansettelse som Manager Business Development, i Telenor International.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder