Har funnet bilder av «grusomme handlinger» på asylsøkeres mobiltelefoner

FØLGER MED: Assisterende sjef i Politiets utlendingsenhet, Morten Hojem Ervik, sier til VG at det han kaller «politiblikket» i like stor grad blir brukt selv om registreringen er kortere. Foto: Helge Mikalsen ,

Slik skal farlige asylsøkere lukes ut

Unge menn på flukt fra krigssoner skal registreres grundigere av Politiets utlendingsenhet enn øvrige asylsøkere. Slik håper man å fange opp potensielt farlige personer.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

VG kunne i forrige uke avsløre at minst 13.000 asylsøkere er blitt registrert av Politiets utlendingsenhet (PU) på en måte tillitsvalgte i PU frykter er mangelfull.

Sjef for PU på Råde har vedgått at registreringen kun er på et minimum, og at han forstår at Politiets sikkerhetstjeneste har uttrykt bekymring i VG.

Nå forklarer assisterende sjef i PU, Morten Hojem Ervik, at han mener sikkerhetsperspektivet like fullt kan opprettholdes selv om man kun gjennomfører såkalt «innledende registrering».

– Våre hovedoppgaver er knyttet til samfunnssikkerhet, kriminalitetsbekjempelse og ID-avklaring, og det fokuset er like sterkt, sier Ervik.

– Men når det kommer så mange som det har gjort nå i høst, så utfordrer det vår kapasitet, og derfor er noen spørsmål under registeringsintervjuet utelatt. Men det er primært spørsmål knyttet til asylgrunnlaget, noe UDI uansett kommer tilbake til, fortsetter han.

Les også: Vil stenge fjellhotell for asylsøkere og permittere de ansatte

Kortere registrering

Ervik erkjenner at endringen gir politiet et kortere tidsrom til å vurdere troverdigheten til asylsøkernes identitet og bakgrunn. Opprinnelig skulle PU hente tilbake asylsøkere som hadde vært inne til innledende registrering.

– Vi er i tett dialog med UDI om hvilke spørsmål det er naturlig at de tar med asylsøkerne, og at det ikke er nødvendig at samme type spørsmål stilles av både oss og av UDI, sier Ervik.

KAOTISK: Første natt i Norge. Kaotisk og lange køer ved registrering av asylsøkere ved PU i september. Foto: Trond Solberg , VG

Les også: 1.500 asylsøkere er forsvunnet

Det blir dermed trolig en permanent løsning at politiet dropper spørsmålene om asylgrunnlag. Det vil i stedet bli satset mer på såkalt «sikkerhetsprofilering», etter råd fra Politiets sikkerhetstjeneste. PU skal gå grundigere til verks under registrering av noen grupper asylsøkere, og typiske kriterier vil kunne være:

** Kjønn, alder, landbakgrunn, familietilknytning, opphold i krigs- og konfliktsoner.

– Det vi snakker om er en innsnevring etter visse indikatorer. Unge menn fra krigssoner i Syria og Irak vil trolig være viktigere for oss å vurdere enn for eksempel en eldre kvinne fra Eritrea. Men det betyr ikke at vi har grunn til å ha noen mistanke mot dem som plukkes ut ved vår profilering, det er kun at de vil bli stilt noen flere spørsmål.

PST: Lite sannsynlig

PU forholder seg fortsatt til vurderingen fra PST som er at det per i dag er lite sannsynlig at det norske asylinstituttet blir brukt av grupper som ISIL/al-Qaida til å sende personer med en forhåndsbestemt voldsintensjon til Norge.

Den vurderingen er ikke endret etter terrorangrepene i Paris, der minst én av terroristene kan ha misbrukt asylruten for å komme seg inn i Europa, ettersom et pass knyttet til hendelsen ble registrert som tilhørende en flyktning som kom via Hellas.

– Det har vært mulig å komme fra Syria til Norge uten å bli registrert ved andre steder enn Schengens yttergrense. Situasjonen er uoversiktlig, og kan endre seg raskt, men vi forholder oss fortsatt til vurderingen fra PST.

– Det er også verdt å merke seg at ingenting tyder på at noen av gjerningsmennene fra Paris hadde registrert noen asylsøknad i Frankrike. Dersom noen har intensjoner og kapasitet til å ramme et land, så vil vedkommende kunne gå under radaren, og trolig forsøke å unngå å bli registrert hos politiet.

Grusomme funn

Men selv med den kortere registreringen har PU gjort en rekke bekymringsfulle funn blant asylsøkere. De varsler PST dersom disse funnene påvirker samfunnssikkerhet, dersom funnene kan tyde på at noen har deltatt i krigsforbrytelser varsles Kripos, og dersom det er snakk om ordinær kriminalitet varsles politidistriktet.

– På noen tidspunkt har vi daglig gjort funn som vi har varslet PST om. Jeg vil understreke at PUs oppgave ikke er å etterforske disse funnene, kun å varsle videre.

VG er kjent med at funnene dreier seg om blant annet bilder og videoklipp på mobiler, som viser personer som er blitt mishandlet og drept av IS, eller i andre krigshandlinger i Syria og Irak.

– Dersom noen har bilder eller filer som viser grusomme handlinger, så kan det være ulike årsaker til det. Man kan ha deltatt, men man kan også ha dette for å dokumentere noe man er blitt vitne til. Men det er altså PST som ettergår funnene vi varsler om, sier Ervik.

Les også

 1. Vil stenge fjellhotell for asylsøkere og permittere de ansatte

  Investor Ola Moe sier han ikke vil fortsette å tilby akuttplasser for asylsøkere på Rondablikk Høyfjellshotell – og at…
 2. Norge ville ikke ta i mot disse asylsøkerne, det lyktes ikke

  Her blir fem asylsøkere forsøkt sendt tilbake til Russland ved grensen på Storskog. Det lyktes ikke.
 3. Hvert år kommer det 12.000 familieinnvandrere til Norge

  Hvert år kommer det rundt 12.000 utlendinger til Norge på familiegjenforening.
 4. Ansatte ved asylhotell varsler søksmål mot eierne

  17 av de ansatte ved Rondablikk Høyfjellshotell, som siden oktober har fungert som akuttplasser for asylsøkere, er…
 5. Fremleie av asylplasser gir millioninntjening

  Disse lokalene leier investor Ola Moe for én million i året fra Oslo kommune.
 6. 10 ting du bør vite om økt grensekontroll

  Dette bør du som reisende vite om den økte grensekontrollen ved ferjeovergangene.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Slik overvåker PST asylstrømmen

 2. Mangelfull ID-kontroll av minst 13.000 asylsøkere

 3. UDI: Over 1500 asylsøkere «forsvunnet» fra mottakene

 4. Slik svarer PU om asylregistrering: Varsler PST ukentlig om «bekymringssaker»

 5. Slik svarer Anundsen om mangelfull asyl-ID

Fra andre aviser

 1. PU varsler grundigere registrering av unge menn på flukt

  Aftenposten
 2. Unge asylsøkere skal sjekkes grundigere

  Bergens Tidende
 3. PU varsler grundigere kontroll av unge menn på flukt

  Fædrelandsvennen
 4. PST får bekymringsmeldinger om asylsøkere hver eneste uke

  Fædrelandsvennen
 5. PST følger opp bekymringsmeldinger om asylsøkere

  Aftenposten
 6. Flere hundre asyl-bekymringsmeldinger til PST

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder