Kongeekspert: - Kunne unngått kritikk med mer åpenhet

LUKSUSDESIGN: Denne spesiallagde kjolen fra Pucci bar kronprinsesse Mette-Marit under prinsesse Madeleines bryllup i Stockholm i vår. Slike spesiallagde kjoler har en startpris på 70.000 kroner for de billigste variantene. Foto: Christine Olsson / NTB scanpix Foto:

Mette-Marits kjoler splitter Norge

Halve befolkningen mener kronprinsesse Mette-Marit bør kjøpe alle klærne sine selv eller opplyse om hun får dem i gave, viser undersøkelse.

 • Kristine Hellem Aanstad
 • Herman Prein Moestue

Artikkelen er over seks år gammel

Klesdebatten rundt kronprinsesse Mette-Marits designerkjoler blusset opp igjen i starten av juli da hun i et intervju med Dagbladet Magasinet uttalte at «når folk bare er opptatt av hvilke kjoler og sko jeg har på meg, er det noe fryktelig galt et sted».

I en undersøkelse utført for VG av analysebyrået InFact svarer nesten 50 prosent av de spurte at de har en negativ holdning til at store klesprodusenter gir bort klær til Mette-Marit:

24,5 prosent mener at kronprinsessen bør kjøpe alle klærne sine med egne penger, mens 24,2 prosent mener at hun bør opplyse når hun mottar kjoler og lignende i gaver.

Mette-Marit har en lukrativ garderobe som inneholder blant annet designerkjoler fra Valentino, Pucci og Giambattista Valli. Flere er haute couture - også kjent som verdens mest eksklusive design - spesialsydd til kronprinsessen.

Foreslår gaveregister

Historiker og kongeekspert Trond Norén Isaksen er enig med dem som mener kronprinsessen bør oppgi når hun mottar gaver fra motehus.

FAVORITT-DESIGNEREN: I dronninginnsettelsen i Amsterdam dukket kronprinsesse Mette-Marit opp i en lang Valentino-kjole. Den var spesialsydd til henne og kostet sannsynligvis mange titalls tusen. Foto: WENN

- Akkurat som våre stortingsrepresentanter har et gaveregister, kunne man sett for seg noe liknende for kongehuset. Det ville vært en naturlig ting å gjøre, og jeg tror det kunne spart henne for mye kritikk i denne debatten, sier han.

Isaksen understreker at kongehuset forventes å vise frem prakt.

- Dette stammer fra renessansen, men er nok underspilt i Norge, hvor kongehuset har kjørt en enkel stil siden landet ble uavhengig i 1905.

Han er likevel ikke i tvil:

- Det er blitt mer eksklusivt de siste årene.

I undersøkelsen kommer det frem av 23,9 prosent av de spurte mener at hennes eksklusive garderobe er kritikkverdig, mens 43,3 prosent mener at den er helt grei.

Oppgir ikke pris

Kronprinsessen må ikke skatte av luksusgavene fra motegigantene. Dermed trenger hun heller ikke å oppgi nøyaktig hvor mye hun betaler selv, og hva som er sponset.

Hvor mye kronprinsessen betaler for antrekkene sine, varierer, har Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen uttalt til VG tidligere.

- Noe kjøpes til full pris, noe er gaver, noe får hun med rabatt og mye kjøper hun på salg. Kronprinsessen kjøper klær for private midler, sa hun til VG.

Når det kommer til spørsmål om kronprinsessen bør skatte av gaver hun mottar, er folket delt: 39,5 prosent mener at det er soleklart at hun bør det, mens 39 prosent mener det er unødvendig.

Da kronprinsessen fikk spørsmål fra NRK under helgens 40-årsfeiring om diskusjonen som har vært rundt hennes kostbare garderobe, fikk journalisten et kort svar:

- Det tar vi en annen dag. Nå skal vi feire sammen med mannen min, svarte hun.

Slottet har i helgen ikke ønsket å kommentere resultatet av spørreundersøkelsen.

Les også

 1. Lars Lillo-Stenberg til kronprinsfesten: - Bare å kle av seg mer

  SKAUGUM (VG Nett) Lars Lillo-Stenberg ble den første overraskelsen på scenen under den såkalte «Skaugum-festivalen» i…
 2. Kronprinsen ankom bursdagsfesten i fallskjerm

  SKAUGUM (VG) Kronprins Haakon ankom sin egen 40-årsdag i fallskjerm til stormende jubel.
 3. Slottet ba mediene ikke røpe innholdet i Skaugum-festivalen

  Kun mediene som har fulgt Slottets ønsker får slippe inn på Skaugum i morgen.
 4. Kronprinsen stoppet i fartskontroll

  Trygg Trafikk mener det er beklagelig at profilerte personer som kronprins Haakon gjør det sosialt akspetert å kjøre for…
 5. NRK-kolleger vil komme til bunns i dette kronprinsintervjuet

  Lørdag vises et lengre intervju med kronprins Haakon på NRK. Nå vil journalistenes fagforening vite sannheten om hvordan…

Mer om

 1. Kongehuset
 2. Kronprinsparet

Flere artikler

 1. Kongeekspert om Mette-Marits skattefritak: - Svært problematisk

 2. Svensk kongeekspert: - De kongelige er motehusenes beste reklame

 3. Mette-Marit får ikke lenger gratis luksuskjoler

 4. Pluss content

  - Overdådig forbruk

 5. Mette-Marit donerer bort Ingrid Alexandras kjole

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder