TROR PÅ REDUSERT INNVANDRING: Jøran Kallmyr (Frp) tror ikke de nye asylinnstramningene vil føre med seg flere flyktninger. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

– Asylinnstramming vil ikke gi flere flyktninger

Det nye regelverket for asylsøkere vil ikke føre til en ny flyktningbølge, men heller en reduksjon i innvandringen, ifølge statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kallmyr reagerer på søndagens oppslag i Aftenposten, hvor det står at UDI-direktør Frode Forfang tror at en mulig effekt av strengere krav til familiegjenforening, er at flere familier forsøker å flykte til Norge.

Bakgrunn: Dette er Listhaugs forslag til asylinnstramninger

HAR PLANEN KLAR: Innvandring- og integreriungsminister Sylvi Listhaug har måttet tåle mye kritikk etter at hun presenterte nye asylinnstramninger før nyttår. Foto: Terje Bringedal ,

– Her har de mistolket Forfang. Innstrammingsforslagene vil ikke føre til at flere asylsøkere kommer, men en reduksjon i netto innvandring, Av dem som vil til Norge, vil de med dagens regelverk heller reise som familie, enn at én enkeltperson reiser og så søker om familiegjenforening, sier Kallmyr til NTB.

Han mener det vil være bedre for Norge, fordi man da får bedre oversikt over hvor mange som kommer.

– Sånn som nå, med 30.000 asylsøkerne som kom til Norge i fjor, aner vi ingenting om hvor mange som kommer totalt med familiegjenforening. Det kan bli dobbelt så mange eller enda flere, mener Kallmyr.

Les: Folkets dom over regjeringen

UDI tror innstramming kan gi flere flyktninger

UDI-direktøren tror derimot at en mulig effekt av strengere krav til familiegjenforening er at flere familier forsøker å flykte til Norge.

– Den motsatte effekten er at familiene kommer hit som asylsøkere i stedet for gjenforening. De som ser at de ikke vil få hit familien på annen måte, vil enten reise tilbake eller så kommer familien etter som asylsøkere, sier UDI-direktør Frode Forfang til Aftenposten.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har foreslått et nytt regelverk om at asylsøkere må stå på egne bein i Norge i fire år før de kan søke om å få familien hit.

UDI tror forslaget kan føre til at enkelte trekker asylsøknaden sin og flytter til familien i land som Tyrkia eller Libanon, men det kan også føre til at flere forsøker å komme til Norge på egen hånd.

SV etter Listahug-forslag: – Hun er totalt uegnet

UDI-direktør Forfang tror man kan få en situasjon der flere av dem som ennå ikke har kommet til Europa, kommer som hele familier i stedet.

Åtte av ti av asylsøkerne som kom i fjor var menn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder