Nye asylplasser koster over 210 millioner i måneden

SKARI-EIENDOM: Asylmottaket som ekteparet Skari eier på Kolstad i Sarpsborg. Innfelt Geir og Bente Skari under en båttur i Oslofjorden i 2008. Foto: Gisle Oddstad / Espen Braata ,

Dette er de nye asyl-investorene

En tidligere OL-vinner, en fotballagent, kristne menigheter,
og flere helt ferske asylinvestorer har hevet seg inn i flyktningindustrien.

Artikkelen er over fire år gammel

Flyktningstrømmen til Norge er så stor at Utlendingsdirektoratet (UDI) nå etablerer 1–2 nye asylmottak hver dag, får VG opplyst. For selskapene som tilbyr plassene er asylstrømmen en lukrativ millionindustri:

Slår man sammen utgiftene for akuttplassene (basert på gjennomsnittsprisen), med utgiftene til de nye ordinære mottakene man oppretter i disse dager, får man en månedlig sum på over 210 millioner kroner (se faktaboks).

Bakgrunn: Akuttmillionærene håver inn på mottakskrisen

Og det er bare begynnelsen: I løpet av kort tid utlyses en anbudsrunde for 15.000 nye ordinære mottaksplasser. Basert på gjennomsnittsprisen UDI legger til grunn for ordinære plasser, vil kostnaden for disse nye mottaksplassene ligge på over 1,7 milliarder kroner per år.

Kamp om kronene

I denne potensielle gullgruven er en rekke selskap i ferd med å etablere seg: Både nye aktører uten erfaring med å drive asylmottak, og store og små selskaper som allerede driver mottak, har hevet seg med i kampen om kronene.

VG har gått gjennom eierne bak selskapene som har etablert midlertidige akuttmottak, samt selskapene som nå kjemper om kontraktene for å opprette nye, ordinære mottaksplasser.

Les også: Slik ser det ut på Norges nest største asylmottak

Blant de mest profilerte er tidligere skidronning og OL-vinner Bente Skari og ektemannen Geir Skari. I juni og september kjøpte de opp to gamle sykehusbygg, og gjorde disse om til akuttmottak for asylsøkere i Søndre Land og Sarpsborg.

GULLVINNER: Geir og Bente Skari da Bente Skari vant gull på 10 kilometer under Vinter-OL i Salt Lake City i 2002. Foto: Geir Olsen , VG

De to akuttmottakene har til sammen 380 plasser, som tilsvarer månedlige utbetalinger på 4,9 millioner kroner, dersom man legger gjennomsnittsprisen UDI bruker til grunn (781 kroner per plass, per døgn).

– Dette er den del av vår eiendomsinvestering, sier Bente Skari til VG, og viser til ektemannen for utfyllende kommentarer.

Langsiktig mål

Geir Skari forklarer at de kjøpte byggene med et langsiktig mål om å gjøre det om til et boligområde.

– Det var tidligere eier, Sykehuset Innlandet, som ble kontaktet av UDI og lurte på om lokalene kunne brukes til akuttplasser. De spurte oss, og etter å ha inngått en avtale med en driftsansvarlig som driver andre mottak, sa vi ja, sier Geir Skari.

– For oss er det ikke bare en økonomisk investering, men også en måte å bidra på. Det stemmer at utbetalingene er store, men det er også store utgifter til løpende drift og til investeringer. I tillegg har vi bare tre ukers oppsigelsestid med UDI, utdyper Skari.

Så du denne? 2014: Barna kan ta skade av å bo her 2015: Bra nok for enslige asylbarn

Selskapet Ostra Consult, som allerede driver asylmottaket i Hobøl, oppretter nå et akuttmottak i Askim med 121 plasser og får om kort tid tilslag på å opprette et ordinært asylmottak med opp til 187 plasser i Sel kommune.

Vil ikke svare

Gjennomsnittsprisen for akuttmottak vil bety en mulig månedlig inntjening på 3,1 millioner i Askim, mens for ordinære mottak er inntjeningen per plass på under halvparten.

LANG ERFARING: Mottaksleder og deleier i Ostra Consult, Olav Strand. Foto: Roger Neumann , VG

Eierne bak er Olav Calidonio Strand og investoren Pål Richard Diskerud, som i flere år var fotballagent for sønnen Mikkel «Mix» Diskerud.

– Dette er forretningsvirksomhet, det bør ikke stikkes under stol. Vi har erfaring og er mest interessert i å drive langsiktig, sier Strand.

– Akkurat nå er selgerne i førersetet, og muligens er det for mange som vil drive asylmottak, men som mangler kompetanse, fortsetter han.

Diskerud, som også driver en utlånsvirksomhet som ble omtalt i en kritisk artikkel i Dagens Næringsliv i fjor, ville ikke bli intervjuet av VG. På skriftlige spørsmål fra VG rundt asylinvesteringene og Diskeruds rolle i Ostra Consult, ble det henvist til selskapets styreleder, advokat Arne Os, som sendte VG følgende skriftlige svar:

«Dine spørsmål oppfattes som negativt vinklet og er ikke egnet til en saklig debatt om et svært alvorlig problem. Ostra Consult AS er et seriøst foretak som driver profesjonelt og samvittighetsfullt. Eierne har ikke hevet utbytte for 2014 og styrets medlemmer har ikke mottatt styrehonorar

Ny investor

FJELLHOTELL: Gjøvik-investor Ola Moe har blant annet en lukrativ avtale om asylplasser på Rondablikk Høyfjellshotell. Foto: Knut Storvik , Knut Storvik, GD

En annen ny investor i asylmarkedet er Gjøvik-mannen Ola Moe. Gjennom selskapene Roomxpress og Landsbygg Norge tilbyr han 416 asylplasser i henholdsvis Morgedal Hotell og Rondablikk Høyfjellshotell.

Basert på gjennomsnittsprisen vil det gi 9,7 millioner kroner i månedlig inntjening. Moe vil ikke svare VG på hva han får betalt, men UDI har forklart at hotellplassene er blant de dyreste akuttplassene. Moe skriver til VG at «det er store kostnader og fortjenesten er liten».

Moe skriver at han i utgangspunktet forholder seg til avtalene om to måneders leie, som går ut i slutten av november og begynnelsen av desember. Hotelloppkjøpene var planlagt «lenge før det kom flyktninger i denne skalaen», legger han til.

Det største enkeltmottaket er Oslofjord Convention Centre, tidligere eid av menigheten som på folkemunne er kjent som «Smiths venner».

Senteret er nå et kommersielt foretak. UDI har avtale om at opptil 1000 asylsøkere kan bo der, forrige uke var det rundt 600 innsjekkede asylsøkere.

«SMITHS VENNER»: Oslofjord Convention Centre kan ta opp til 1000 asylsøkere. Det brukes vanligvis av Brunstad Christian Church, bedre kjent som «Smiths Venner». Senteret er et privat foretak. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Smiths venner

Ved fullt belegg ville gjennomsnittsprisen gitt månedlige inntekter på over 23 millioner i måneden, men konferansesenteret oppgir at de får en betydelig lavere pris, og at belegget heller ikke er fullt.

Den største enkelteieren i konferansesenteret er Lars Håkon Halvorsen, forretningsfører i Brunstad Kristelige Menighet Grimstad («Smiths venner»), som eier drøyt 15 prosent av anlegget. I tillegg er det privatpersoner med og uten tilknytning til menigheten Brunstad, samt noen lokale menigheter, som er eiere.

Halvorsen avviser at utbetalingene for akuttplasser er for høye, slik flere har hevdet, og sier senteret ikke er noe ordinært asylmottak, og snarere «en transittfunksjon med hotellvirksomhet, der det er innsjekk og utsjekk av folk».

Hero er størst

Hero Norge har desidert flest plasser både hva akuttmottak og nye ordinære mottak angår.

KLART STØRST: Brødrene Roger og Kristian Adolfsen er størst i asylmarkedet gjennom selskapet Hero Norge AS. Foto: Frode Hansen , VG

Som VG har skrevet får selskapet, som allerede driver eller eier rundt en tredjedel av Norges etablerte asylmottak, utbetalinger på over 60 millioner kroner i måneden for akuttplassene – dersom man bruker gjennomsnittprisen.

Eierne av Hero Norge, brødrene Roger og Kristian Adolfsen skal begge være god for opp mot en milliard kroner. De svarte ikke på VGs henvendelse til denne artikkelen, men Kristian Adolfsen har tidligere uttalt til VG:

– Vi mener vi kan bidra på en positiv måte. Men ideelt sett burde ikke dette eksistere i det hele tatt. Vi håper jo at flyktningstrømmen etter hvert skal avta.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder