ALVORLIG SYK: Maria Lysaker Wennersberg (18) og hennes mor Rita Lysaker hjemme i Mysen. Maria må bruke rullestol til å komme seg rundt, og har fått diagnosen POTS, etter at hun tok HPV-vaksinen. Foto: Tore Kristiansen , VG

Tok HPV-vaksinen som 12-åring: Maria (18) har vært alvorlig syk i fem år

12 år gammel tok norske Maria Lysaker Wennersberg (18) HPV-vaksinen på skolen. I april fikk hun diagnosen POTS, som kan være en alvorlig bivirkning.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det meste av tiden er 18-åringen fra Mysen sengeliggende. I perioder besvimer hun daglig. Hun har mistet fem viktige år av ungdomstiden sin og har nesten ikke vært på skolen de siste fire og et halvt årene.

Den tidligere idrettsjenta, som spilte håndball, fotball, og trente ski om vinteren, må trilles i rullestol fra sengen og inn i stuen.

På bordet står et deilig smørbrødfat, som mamma Rita Lysaker har smurt. Maria spiser ingen ting. Hun blir kvalm av det meste. Av søt mat og av fet mat.

Hun sliter enormt med konsentrasjonen.

– Men det verste er besvimelsene. Jeg kan ikke reise meg fra sittende til stående stilling, da besvimer jeg. Pulsen går opp fra 50 til 150 på et blunk. Jeg kjenner som oftest at det kommer. Det begynner med tåkesyn, og så blir alt borte, forteller 18-åringen.

Bakgrunn: HPV-vaksinerte sjekkes for ny sykdom

– Ikke vaksinemotstander

HPV-VAKSINE: - Det er legemiddelmyndighetene i Norge som gjør registrering og oppfølging av bivirkninger av vaksiner. Jeg vil henvise til dem, selv om vi også følger situasjonen nøye, sier daglig leder Per Aabakken i Sanofi Pasteur MSD Norge, som markedsfører Gardasil. Foto: Harry Cabluck , AP

Nå gjennomgås alvorlige bivirkninger som hennes i Europa, USA og Asia av sentrale legemiddelmyndigheter i en samordnet gransking. Foreløpig kan ingen si at det er en sammenheng, men mistanken er der.

I Norge er det registrert ett POTS-tilfelle som mulig bivirkning til vaksinen.

Maria lar seg intervjue av VG for å vekke helsemyndighetene og folk flest, og for å få hjelp.

– Vi er ikke vaksinemotstandere. Vi sier ikke at unge jenter skal slutte å ta HPV-vaksinen. Men det er viktig å få informasjon om hvilke forholdsregler man må ta. Hvilken effekt har vaksinen og hva er varigheten? Det er forferdelig om unge jenter kan få ødelagt helsen sin, ungdommen og livet sitt, sier Rita Lysaker.

Hun er selv sykepleier, og har fulgt vaksinasjonsprogrammet hele veien. Derfor var det ingen tvil om at Maria skulle ta imot tilbudet om HPV-vaksinen allerede det første året den var tilgjengelig.

Har du fått med deg? Ny gransking av sikkerheten til HPV-vaksinen

BESVIMER: Maria (18) blir stadig mer sliten, og i perioder besvimer hun flere ganger daglig. De siste fire og et halvt årene har hun ikke gått på skolen. Foto: Tore Kristiansen , VG

– Bare positiv info

– Vi ble innkalt til et foreldremøte der vi utelukkende ble fortalt positive ting om vaksinen. Vi fikk høre at den var helt ny, og at vi var veldig heldige som fikk tilgang til den, forteller Rita.

– Og det var jo en vaksine mot kreft. Klart jeg ville ta den, tilføyer Maria.

Hun tok alle de tre anbefalte dosene høsten 2009 og våren 2010.

Sykepleiere er vant med at folk som tar vaksiner kan reagere, derfor gjorde ikke Rita noe nummer av at armen til Maria hovnet og ble blå etter vaksinasjonen.

– Det går over, tenkte både jeg og Maria. Maria ble ikke sendt til legen, og vi tenkte ikke engang på at det burde ha vært rapportert inn som bivirkning. I forkant fikk vi vite at slike reaksjoner var ufarlige, forteller Marias mamma.

Alvorlig syk

Så, på nyåret 2011, ble hun alvorlig syk. Så syk at hun måtte innlegges på sykehuset i Fredrikstad.

– Det begynte med noe som lignet på en svært kraftig omgangssyke. Maria bare kastet opp, voldsomt i en hel uke. Da brekningene til sist tok slutt, fikk hun ekstreme magesmerter. Så ekstreme smerter at hun ble innlagt på sykehuset. Smertene varte ved, men legene forsto ikke hva det var, greide ikke å stille noen diagnose, forteller Rita Lysaker.

Maria kom hjem igjen, sliten og kraftløs.

– Jeg husker lite av tiden som fulgte, bare at jeg var syk. Veldig syk, forteller Maria.

Hun forsøkte å leve som de andre ungdommene, gjøre det hun greide. Det gikk dårlig. Skolen greide hun slett ikke.

– Lærerne var fantastiske, og stilte også opp med hjemmeundervisning. Men jeg greide ikke å konsentrere meg. Jeg måtte gi opp, sier Maria selv.

FÅR IKKE LOV: Rita Lysaker er sykepleier, og har ønsket å behandle datteren hjemme med en saltvannsoppløsning, anbefalt av den danske overlegen Jesper Mehlsen. Foreløpig har hun ikke fått mulighet til å gjøre det. Også da VG møtte de to, var Maria nær ved å besvime. Foto: Tore Kristiansen , VGI en «grå tåke»

– Vi arrangerte til og med en egen konfirmasjon for henne, for hun ønsket å konfirmeres. Presten sa ja til å holde en egen seremoni etter felles-seremonien, forteller Rita.

Selv husker Maria lite av konfirmasjonen. Alt er hyllet inn i en grå tåke.

Noen ganger gikk det litt opp, før det gikk ned igjen. Hun fikk diagnosen ME og var to ganger på Cato-sentret for opptrening sammen med andre med samme sykdom.

Etter siste opphold, våren 2015, ble hun enda sykere.

SPESIELT: Det spesielle med diagnosen POTS er at den sterke pulsøkningen pasientene opplever når de reiser seg, ikke slår ut på blodtrykket. Foto: Ole Gunnar Onsøien , NTB scanpix

Hun begynte å besvime. Første gang det skjedde, var på hennes egen 18-årsdag. Igjen ble hun innlagt på Sykehuset Østfold i Fredrikstad.

På sykehuset ble hun nøye undersøkt. Hjertet ble sjekket og blodtrykket overvåket. Hun lå der i ti dager. De fant ikke noe galt.

– Det var en sykepleier på sykehuset i Fredrikstad som hadde litt kjennskap til syndromet POTS, og som satte legen på sporet, forteller Marias mor.

Det spesielle med POTS er nemlig at pulsøkningen ikke slår ut på blodtrykket.

Nobelprisvinner: - Også gutter bør få HPV-vaksine

Fikk POTS-diagnosen

Sykehuset tok en såkalt «vippetest», der Maria ble spent fast til en seng, og reist opp i stående stilling. Den voldsomme pulsøkningen førte til at legen ga Maria diagnosen POTS – Postural Ortostatic Tachardia Syndrome.

– Legene sa imidlertid ingen ting om at det kunne ha noe med HPV-vaksinen å gjøre. Jeg tror ikke de visste noe. Og selv koblet vi ikke de to tingene sammen. Det var jo lenge siden hun tok vaksinen, sier Rita Lysaker.

De fikk beskjed om å dra hjem. Maria skulle drikke mye, få i seg salter og bruke støttestrømper. Hun ble videre henvist til kognitiv terapi og fysioterapi, og skulle innkalles til kontroll om tre måneder.

EKSPERT: Overlege Jesper Mehlsen ved Synkopecenteret på Frederiksberg hospital i København har behandlet mange pasienter som har fått POTS i tiden etter at de har tatt HPV-vaksinen. Han har bekreftet Marias diagnose og foreslått en enkel behandling. Foto: , Thomas Sjoerup

– Tilfeldighetene ville at det en stund senere sto en artikkel om POTS og mulig sammenheng med HPV-vaksinen i VG. Denne artikkelen leste vi med stor interesse, forteller Rita.

POTS er en lidelse som mistenkes å kunne være utløst av HPV-vaksinen, og som er vanskelig å finne tall på fordi det ikke eksisterer noe felles internasjonalt diagnoseverktøy.

– I VG-artikkelen fant vi også navnet på Jesper Mehlsen, den danske legen som har jobbet mye med POTS-tilfeller i Danmark, og reist spørsmål om sammenhengen mellom dette syndromet og HPV-vaksinering. Vi tok kontakt med ham i sommer, og var veldig heldige som raskt fikk time hos ham, forteller Marias mor.

Sammen med mamma Rita og mormor reiste Maria til Frederiksberg hospital tidlig i august for å treffe Jesper Mehlsen. Maria lå i bilen, de andre vekslet på å ta hånd om henne – og å kjøre.

Positiv opplevelse

– Det var en ekstremt positiv opplevelse å bli møtt av Mehlsen i Frederiksberg. Endelig var det en som forsto meg, og tok meg på alvor, sier Maria selv.

– Han testet meg nøye, og deretter ga han meg væskebehandling med saltvannsoppløsning intravenøst – og støttestrømpene kunne jeg slippe å bruke.

Hans undersøkelser bekreftet at Maria har POTS – som en mistenkt bivirkning til HPV-vaksinen.

VG har fått lese legens dokument som Maria og moren hadde med seg hjem til Norge.

I journalutskriften fra besøket hos den danske legen heter det: «Udtalt posturalt takykardisyndrom (POTS) som hindrer pasienten i at stå og gå.»

Han slår også fast at han mistenker at sykdommen er en bivirkning til HPV-vaksinen.

– Jeg husker vi spurte ham om Maria vil bli frisk noen gang. Da så han på oss, smilte og sa: «Maria skal bli frisk», forteller Rita.

Hele familien, ikke minst Maria selv, håper han har rett.

Les også: HPV-viruset svært utbredt blant unge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder