INGEN FORSKJELLSBEHANDLING: Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon avviser kritikken fra juristene.

INGEN FORSKJELLSBEHANDLING: Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon avviser kritikken fra juristene. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

– Grunnløs kritikk

Etter at forskerekteparet Pål-Ørjan Johansen og Teri Krebs ble pågrepet av politiet for besittelse av psykedelisk sopp, krever de nå at politiet leverer tilbake beslaget. Nå anklages politiet for å være et «meningspoliti».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Stasjonssjef ved Oslo politidistrikt, Kåre Stølen, opplever kritikken som grunnløs. Det skriver han i en e-post til VG.

Les kronikken: Meningspolitiet

– Det er vanskelig å svare konkret på kritikk i en kronikk politiet ikke har fått anledning til å lese ennå. Vår oppgave var å legge til rette for markeringen og sikre ytringsfriheten, noe som er vanlig ved demonstrasjoner, skriver Stølen.

Tilstedeværelsen var bestemt av ledelsen ved Oslo politidistrikt.

Vedkommende som ledet innsatsen rundt Marihuanamarsjen jobber til daglig for en enhet som skal forebygge at barn og ungdommer havner i risikosonen for rus og kriminalitet, noe som også viktig ved dette arrangementet. Det som ble bestemt angående politiets innsats hadde ifølge Stølen ingenting med innsatslederens verv i Norsk Narkotikapolitiforening å gjøre. Stølen understreker likevel at innsatslederen jo har en spesiell kunnskap om narkotika.

Bakgrunn: Forskerektepar tatt med 0,8 gram psykedelisk sopp

– Bekymringsfull oppførsel overfor datteren

Stølen forteller videre at arrestasjonen av Krebs ble gjort etter at de hadde observert henne under Marihuanamarsjen. Krebs hadde med seg sin to år gamle datter i barnevogn, og oppholdt seg i et område der det var omfattende og åpenlys bruk av narkotika. Politiet fant Krebs' oppførsel overfor datteren bekymringsfull, og fattet derfor mistanke om at Krebs hadde brukt narkotika.

– Det er vanlig at politiet følger opp en slik mistanke mot personer med omsorg for små barn.

Stølen understreker at politiet på dette tidspunktet ikke visste at kvinnen var Krebs. Han forteller videre at både Krebs og datteren ble fraktet til Barnevernsvaktas lokaler hos politiet.

– Pågripelsen ble i ettertid vurdert og opprettholdt av jourhavende politijurist, som også fant at det var grunnlag for ransaking hjemme hos paret.

Der ble det funnet både narkotiske stoffer, i tillegg til det Stølen omtaler som ukjente substanser, som er sendt til analyse. Politiet fant ifølge Stølen også andre ting som styrket mistanken om straffbare forhold.

– Ikke uvanlig

– Politiet ønsket å avhøre henne samme kveld, og hun ønsket advokat til stede under avhør. Forsvareren hennes kunne ikke komme denne kvelden, og det ble av hensyn til bevissikringen besluttet å holde henne i politiets arrest inntil avhør neste dag.

Stølen forteller at dette ikke er uvanlig, og at det gjøres for å unngå at involverte kan snakke sammen om saker før de blir avhørt. Han utdyper videre at avhørene ble gjort etter politiets vanlige rutiner, av etterforskere som ikke hadde noe med Marihuanamarsjen å gjøre.

– Politiet ville normalt overlatt barnet til andre omsorgspersoner, men i dette tilfellet ble det altså beslaglagt narkotika og brukerutstyr i barnas hjem. Dette var bakgrunnen for at også far ble besluttet pågrepet av en politijurist, og barnevernsvakta ivaretok begge småbarna over natten til foreldrene var avhørt.

– Politiet strakk seg langt for i ivareta barnas behov i denne saken, forteller Stølen.

– Grunnløs kritikk

Hva straffen kommer til å bli er ifølge stasjonssjefen for tidlig å si.

– Etter vår oppfatning er det fullstendig grunnløst å hevde at det foreligger noen urimelig forskjellsbehandling i denne saken. Politiet har forholdt seg som i tilsvarende saker hvor det er grunn til bekymring for barns velferd, avslutter Stølen i e-posten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder