TO DØGN MED UVÆR: Veien mellom Kongsfjord og Berlevåg - fylkesvei 890 - ble onsdag morgen stengt mellom Tana bru og Berlevåg. Foto: Statens Vegvesen Webkamera NTB scanpix

Uværet herjer i Nord-Norge

Enorme nedbørsmengder - fare for skred og flom

Ved Mo i Rana falt det 98,9 mm nedbør på 19 timer - og i Øst-Finnmark er det registrert vindkast på 39 sekundmeter - godt og vel orkan.

Publisert:

Torsdag ventes snøskredfaren å nå nest høyeste nivå i Nordland og store deler av Troms. Onsdag førte uvær til flere ras og ulykker i de tre nordligste fylkene.

Sterk vind, snøfokk, snø og regn har ført til ras eller ulykker i alle de tre nordligste fylkene onsdag, men snøskredfaren i Nordland og Troms varsles som stor – som er nivå fire på skredfareskalaen. Ifølge Meteorologisk institutt ser situasjonen ut til å bedres noe i Vest-Finnmark, Nord-Troms og Tromsø.

Les også: Fem dager siden siste uvær i Finnmark

Vind og mye regn

- Vi har to kraftige og våte lavtrykk som kommer tett på hverandre nå, og de gir sterk vind og mye regn i Nordland, og sterk vind i Troms og Finnmark, sier statsmeteorolog Stine Karlsen Gya ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

TO SØKKVÅTE DØGN: Slik skal nedbøren falle på to døgn over Nordland - prognosene tilsier inntil 160 mm nedbør i løpet av onsdag og torsdag. Foto: Kart: StormGeo

Fra midnatt og fram til klokken 19 onsdag var det målt hele 98,9 mm nedbør på Storfosshei ved Mo i Rana. Og det er ventet tilsvarende mengder nedbør torsdag, sier hun.

Vinden har vært kraftig - med middelvind på liten storm til full storm, men vindkastene har vært brutale: på Sluskfjellet i 435 meters høyde like ved Hammerfest ble det målt vindkast på 39 m/s, eller over 140 km/t. På Makkaur fyr mellom Berlevåg og Vardø ble det målt kast på nesten orkans styrke - 31,6 m/s.

En flerbrukshall ved svømmehallen i Vardø mister flere takplater i den sterke vinden.

Kan bli store skred

TØFFE FORHOLD: Slik så det ut på riksvei 890 ved Kongsfjord ved 1845-tiden onsdag kveld. Foto: Statens vegvesen, webkam

For store deler av Nordland var det onsdag varslet flom, jord-, sørpe- og flomskredfare på oransje nivå og gult nivå for deler av Nord-Trøndelag, Nordland og Troms.

– Det er en situasjon hvor vi forventer naturlig utløste snøskred i form av våte flakskred der nedbøren kommer som regn, og tørre flakskred høyt til fjells der nedbøren kommer som snø. Skred som løsner kan bli store, sier vaktleder ved NVEs snøskredvarsling, Tommy Skårholen.

Les også: Varsler mild vår på kysten

Torsdag synker snøskredfaren til 2-moderat i Vest-Finnmark, mens det i Nord-Troms og Tromsø blir 3-betydelig.

– Det er verdt å merke seg at det ved faregrad 3- betydelig- fortsatt er krevende forhold til fjells, og vi oppfordrer alle til å unngå skredterreng og utløpsområder for skred til situasjonen har roet seg, sier Skårholen.

NORDKAPP BY NIGHT: Slik så det ut på veien til Nordkapp ved 1630-tiden onsdag. Foto: Statens vegvesen/webkam

Uvær: Kautokeino-ordfører fryktet for livet til innbyggere

Ras og ulykker

Meteorologisk institutt sendte ut obs-varsel for Nordland, Finnmark og Troms onsdag og torsdag, der det ventes sterk vind, nedbør og overgang til mildvær og regn.

I Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten ventes det lokale nedbørsmengder på opptil 120 millimeter fra onsdag til torsdag formiddag, mens i Finnmark vil det onsdag ettermiddag ventet lokalt sterke vindkast på rundt 30 meter per sekund.

Video: Seks reddet i dramatisk redningsaksjon

Vindkartet under viser hvordan det blåser akkurat nå. Du kan flytte kartet til der du vil sjekke! Tjenesten er levert av Earth Nullschool.

Stengte veier

Flere veier ble onsdag stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold.

I Finnmark er flere veier og flere fergesamband stengt eller har kolonnekjøring på grunn av uværet. E6 mellom Stabbursdalen og Lakselv som ble stengt grunnet snøras tirsdag, er åpnet igjen for trafikk.

Ved 17-tiden onsdag melder Statens vegvesen at E6 Sennalandet er stengt på grunn av uvær. «Stengt fra Skaidi til Leirbotnvann. Dårlige utsikter for kolonnekjøring i løpet av dagen», melder veivesenet. På E69, Skarsvåg – Nordkapp, er det kolonnekjøring.

Fylkesvei 98 Ifjordfjellet, mellom Ifjord bom og Sjursjok bom, er veien stengt på grunn av uvær. Andre fjelloverganger i Nord-Norge som er stengt av samme grunn er fylkesvei 888 Snefjord – Havøysund, fylkesvei 890 Kongsfjordfjellet og fylkesvei 891 Båtsgjordfjellet stengt.

Flere ras

I Alta gikk det onsdag et 30 meter langt og én meter høyt snøras fra taket på en idrettshall, der det var yrkesutdanningsmesse. Ingen personer ble skadd.

I Troms gikk et skred fra Nordnes-fjellet ved Kåfjord. To tredeler av veien var dekket, før politi, veivesen og entreprenør fikk ryddet veien. Heller ikke der ble det meldt om skader.

I Steigen i Nordland havarerte fraktebåten Fisktrans med seks personer om bord i det kraftige uværet onsdag morgen. Alle seks ble reddet av et Sea King-helikopter.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder