NEDDOPET ALFAHANN: Her blir sjefen i den såkalte Slettås-stammen båret fram for radiomerking. Den ble skutt med bedøvelsespil fra helikopter 13. januar. Foto: Frode Hansen VG

Dyr rovdyrmerking: Én million kroner for 14 ulv

Tilsvarer 71.000 kroner per radiomerkede ulv

Norsk rovdyrpolitikk koster penger. Prisen for å feste sporings-radio på 14 ulver i Trysil ble en million kroner.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det får VG opplyst hos Miljødirektoratet.

– På de fem dagene Statens naturoppsyn merket 14 ulv i Osdal- og Slettåsreviret ble det brukt om lag en million kroner. De store kostnadene er helikopterbruk, sendere, bedøvelse og innleid personell, opplyser medierådgiver Dag Stian Husby i direktoratet i en e-post.

Prisen per radiomerkede ulv tilsvarer dermed 71.429 kroner.

Helikopter: 500.000 kroner

Jakten foregikk 2. uke i januar, ved at mannskap fra Statens naturoppsyn gikk opp i helikopter, og fra luften sporet opp ulvene. En etter en ble ulvene skutt med bedøvelsespiler. I neddopet tilstand ble ulvene så påmontert en radiosender som kan måle deres bevegelser helt ned på minuttnivå.

VILL ULV MED HALSBÅND: To helikoptre var i sving i januar for å merke ulv i Trysil. Foto: Frode Hansen VG

– Om lag halvparten er utgifter knyttet til bruk av helikopter, forklarer Husby.

Det var kaldt, klart vær og nysnø hvor ulvespor var lett å se, og således svært gode forhold for ulveleting fra helikopter denne uken. I tillegg var området hvor ulvene var, åpent, slik at de var lett å oppdage. Derfor klarte mannskapene å lete opp hele 14 ulv på fem aktive dager.

– Forholdene for merking var gode de fem aktive dagene vi har hatt hittil. Kostnaden per ulv kan stige hvis vi blir nødt til å jobbe under vanskeligere værforhold i fortsettelsen, sier Husby.

Ifølge Miljødirektoratets hjemmesider er det aktuelt med nye ulvetokt i området – for å merke ulv i andre stammer enn Slettås- og Osdalsstammen.

Les også: Her merkes alfahannen i den omstridte Slettås-flokken

- Bortkastet

SP-leder Trygve Slagsvold Vedum mener pengebruken har lite for seg:

- Dette er bortkastede penger. Dette er symbolpolitikk, for at regjeringen skal vise at den gjør noe. Dette er Norges mest dokumenterte dyr.

- Folk som bor der, har erfart at de kommer til å nærme seg bebyggelsen til våren fordi elgen kommer nærmere bebyggelse. Det som lager konflikt, er at lokalbefolkningen er forespeilet et øvre tak på antall ulv i området. Og det er dette taket klimaministeren nå har fjernet, sier han.

Overvåkes

Radiomerkingen skjer ved at ulvene påmonteres et halsbånd med radiosender. Disse er slik konstruert at de følger ulvene minutt for minutt når de nærmer seg bebyggelse. Direktoratet har måttet sørge for ekstra bestilling av slike radiohalsbånd.

Klimaminister Vidar Helgesen (H) sa til VG i forkant av ulvemerkingen at slik radiomerking fremstår som det beste tiltaket for å vurdere skadepotensialet ved å ha ulvene i dette distriktet:

– Vi har vurdert hvordan det best kan gjøres, og kommet frem til at med radiomerking så vil vi få økt kunnskap i realtid om både atferd og skadepotensial – også i nærheten av folk, sa Helgesen til VG.

Det var han som før jul satte foten ned for nedskyting av ulvestammene i Trysil etter å ha fått dette tiltaket vurdert av lovavdelingen i Justisdepartementet.

Les mer: Erna fikk ulvetyn i Stortinget

Skaper frykt

Statens Naturoppsyn har flere ganger de siste årene fått meldinger om nærgående ulv ved Slettås-reviret.

– Spesielt i Slettås-reviret har det vært rapportert om at ulven har vært nærgående, at den har vært nært på hus og på gårdstun, noe som har skapt frykt. Man ønsker å undersøke om atferden er unormal eller uønsket, for vanligvis kjenner vi ulven som et dyr som er sky og redd mennesker, påpekte Lars Bendik Austmo, seksjonsleder i Rovviltseksjonen i Statens Naturoppsyn, overfor VG i forbindelse med radiomerkingen.

– De er i alle fall ikke like redde for hus og gårdsbruk som andre ulver er, sa han.

Les også: Helgesen: Helikoptre skal ikke lande hos skeptiske grunneiere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder