SNART SOMMERFERIE: Adélie Dorseuil (23) ser frem til avslappende sommerferie etter flere år med hard jobbing både med studiene, ny jobb i Helsedirektoratet og i sommerjobben i ostebutikken. Foto: Frode Hansen VG

Franske Adélie (23) lærte norsk i ostebutikk - tok tre mastergrader

Stadig flere utenlandske studenter i Norge

Franske Adélie Dorseuil (23) lærte å snakke norsk ved å herme etter kundene sine i en ostebutikk. Deretter tok hun sin tredje mastergrad. Stadig flere utlendinger tar høyere utdanning i Norge.

Publisert:

Sommeren 2013 og fra februar 2014 til mars 2015 jobbet hun som osteselger i butikken til Den blinde ku i Mathallen i Oslo.

– Det var egentlig der jeg lærte å snakke norsk. Jeg utviklet et ganske rikt vokabular, spesielt innen ost. Men også gjennom å snakke med kunder og lytte til hvordan de snakket, forteller Adélie på klingende norsk – med umiskjennelig innslag av sørlandsk Farsund-dialekt.

Les også: Rangert som verdens beste universiteter

Årsaken er åpenbar: Hennes norske kjæreste er fra Farsund, og Adélies metode er å lytte nøye til hvordan folk snakker – og deretter lære seg- og øve på de samme ordene.

Fra det franske eliteuniversitetet i Strasbourg, søkte hun seg til enkeltemner på Universitetet i Oslo som en del av mastergraden for tre år siden.

Morsomt med norsk

Hun tok emnet «Norwegian life and society», men fikk for en gangs skyld en karakter det ikke var så mye å rope hurra for. Likevel fikk hun sansen for det norske. Hun syntes faget var morsomt. Og etter et lite praksisopphold som også inneholdt noen uker som bartender på en studentpub, så ble hun tiltrukket av det norske.

Les også: Ville tilby de smarteste gratis utdanning utenlands

LÆRTE NORSK HER: Fra den tidligere butikken til Den blinde ku i Mathallen Vulkan i Oslo. Foto: Javad M. Parsa VG

– Jeg hadde fått mersmak, og ville tilbake til Norge. Jeg tenkte det var mange flere muligheter der enn i Frankrike, og fikk praksisplass i Helsedirektoratet, forteller Dorseuil.

Økende utenlandsinnslag

Hun er en av stadig flere utlendinger som tar høyere utdanning i Norge.

Database for statistikk om høyere utdanning viser at det i 2016 er registrert over 22.000 utenlandske studenter i høyere utdanning i Norge. Det er rekordmange og over tre ganger så mange som ved tusenårsskiftet.

Nesten 60 prosent har europeisk bakgrunn, og rundt 25 prosent kommer fra Asia. Blant de største leverandørene av utenlandske studenter til Norge, er Sverige, Russland, Kina, Tyskland og Adélies hjemland, Frankrike.

– Det er for tiden svenskene som er den største gruppen av utenlandske studenter i Norge. Dette illustrerer at det ikke er alle utenlandske studenter i Norge som kom hit for å studere. Blant de som tar en hel utdanning her bodde om lag én av fire studenter her fra før, for eksempel arbeidsinnvandrere fra Sverige, sier forsker Jannicke Wiers-Hanssen ved NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) til VG.

FLEST SVENSKER: Blant utenlandske studenter i Norge, er det flest fra nabolandet Sverige, viser figuren fra NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning.) Foto: Ill. NIFU

Sjefen tok en sjanse

Parallelt med studiene måtte Adélie som så mange andre studenter, skaffe seg en jobb.

Hun mener sjefen tok en råsjanse som ansatte henne i ostedisken hos Den blinde ku.

– Jeg kunne jo lite norsk. Men han tenkte at jeg kunne kanskje gjøre det bra likevel. Det gikk fint, jeg ble assisterende butikksjef som 21-åring. Jeg lærer alltid mye av det jeg hører. Min kjæreste er fra Sørlandet, han har lært meg mye. Og så er det jo veldig greit at i sørlandsdialekten er min franske skarring helt naturlig, sier Adélie og ler.

Hun legger ikke skjul på at det ble en stor utfordring å lære seg å skrive norsk i Helsedirektoratet. Noe foregår på engelsk der, men Adélie satt på avdelingsmøter med en egen ordbok for å ta notater og lære seg norske ord og uttrykk. Det ble lange dager for henne, og så altså jobb i ostebutikken i tillegg på lørdager og søndager.

FORETREKKER NORGE: Adélie (23) fra Frankrike og den afrikanske øya La Reunion, har akkurat fullført sin tredje mastergrad og har fått seg jobb i Helsedirektoratet. Foto: Frode Hansen VG

– Jeg så et masterstudium i helseøkonomi i Norge som jeg syntes virket veldig spennende. Omtrent samtidig som jeg startet på dette, fikk jeg en henvendelse fra Helsedirektoratet som ville ansette meg som rådgiver. Da ble det både masterstudier og jobb – på norsk, sier 23-åringen som måtte ha hjelp til mye i starten.

– Men jeg gjør stadig færre feil. Kjæresten min har lest veldig mange rapporter etter hvert, sier hun.

Fra Frankrike har hun en master i statsvitenskap fra eliteuniversitetet Sciences Po Rennes og en master i helseadministrasjon fra French School of Public Health.

– Med kjæreste og jobb i Norge, er du tapt for Frankrike?

– Jeg vet ikke, jeg skal dit på ferie i hvert fall, svarer Adélie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder