ELEV-MOTSTAND: Flere hundre skoleelever fra Oslo og og Akershus demonstrerte utenfor rådhuset i Oslo 10. mai i år. Foran: Elev Hedda Gretteberg Wanvik fra Blaker i Akershus. Foto: Terje Bringedal VG

Mot nederlag for kunnskapsministeren: Omstridt fraværsgrense kan ryke i tolvte time

Regjeringen blir avhengig av Ap og Trond Giske for å innføre en omstridt fraværsgrense i videregående fra høsten av. Dermed kan grensen på maks 10 prosent fravær ryke før den er innført.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En kartlegging blant stortingspartiene, viser at begge regjeringens støttepartier, Kristelig Folkeparti og Venstre vil gå mot regjeringens nye fraværsgrense.

Den nye forskriften skal etter planen innføres om to måneder - i forkant av skolestart. Fraværsgrensen medfører at en elev ikke kan ha mer enn 10 prosent fravær i et fag før eleven ikke får karakter i faget.

Les også: Elever streiket mot fraværsgrensen

Men fraværsgrensen blir trolig annullert hvis ikke kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) får støtte fra sin hovedmotstander, leder Trond Giske (Ap) i Utdanningskomiteen og Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

VIL AVLYSE: Audun Lysbakken (SV) er i ferd med å få et flertall på Stortinget med seg på å avlyse fraværsgrensen to måneder før den skulle innføres. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Frykter at flere elever dropper ut

SV-leder Audun Lysbakken, som sitter i utdanningskomiteen på Stortinget, er svært tilfreds med at fraværsgrensen nå ser ut til å glimre med sitt fravær. Han har fremmet et eget forslag på Stortinget om å avlyse fraværsgrensen.

– Høringen vi hadde på Stortinget i forrige uke viste at både elevene og lærerne er mot forslaget om en fraværsgrense på 10 prosent. Her har kunnskapsministeren lagt frem noe han har veldig få som støtter, sier Lysbakken til VG.

Fikk du med deg denne? Fikk fravær for å streike mot fraværsgrensen

Lysbakkens hovedgrunn til å gå mot en fraværsgrense, er at han frykter at elever som av ulike årsaker har fravær fra skolen, lettere vil kunne droppe ut av skolen med fraværsgrense på ti prosent.

– Og frafall har vi mer enn nok av i skolen fra før, sier han.

Sikker på at grensen ikke blir noe av

– Men er det ikke viktig med tiltak for å bekjempe skulk og fravær?

– Jo, men ikke med en rigid fraværsgrense, som kan virke mer egnet til å få elever til å droppe ut, svarer Lysbakken.

Han mener det må være opp til lærere og skoleledelse å vurdere hvor stort fravær en elev kan ha for at det ikke gir grunnlag for karakter i et fag.

Lest denne? Slaktet fraværsgrensen

Disse medlemmene i Stortingets utdanningskomité sier til VG at deres partier vil gå mot den nye fraværsgrensen på ti prosent:

Anders Tyvand (KrF), Iselin Nybø (V), Anne Tingelstad Wøien (Sp) og altså Audun Lysbakken (SV).

– Det virker rimelig sikkert at den fraværsgrensen på ti prosent ikke blir noe av. Nå er utfordringen å bli enig om et alternativt forslag. Jeg støtter i utgangspunktet SVs forslag, sier Sp-politiker og lærer Anne Tingelstad Wøien til VG.

Ap-Giske i boken sin: Elever har plikt til å møte opp

VIL AVVENTE: Trond Giske og Arbeiderpartiet har ennå ikke konkludert om de vil ha en fraværsgrense fra høsten av- eller ikke. Foto: Øyvind Nordahl Næss VG

Skiller lag med regjeringen

Også regjeringens tradisjonelle støttespillere, Anders Tyvand (KrF) og Iselin Nybø (V) skiller lag med kunnskapsministeren i denne saken.

– En fraværsgrense på ti prosent får ikke vår støtte. Det er en altfor rigid grense. Vi frykter at elever som er i faresonen for å havne over denne grensen, vil gi opp og droppe ut av skolen, sier Tyvand.

Iselin Nybø sier:

– Vi er også skeptiske til en slik fraværsgrense. Hvis en elev nærmer seg ti prosent fravær i et fag, sa er det ikke motiverende å si til vedkomende at passerer du ti prosent, da får du ikke karakter i faget, sier Nybø. Både hun og Tyvand og Wøien uttrykker at de har sans for Audun Lysbakkens forslag om å droppe hele fraværsgrensen.

Røe Isaksen håper på Giske

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) liker ikke at Stortinget kan være i ferd med å snu ryggen til fraværsgrensen.

VIL SETTE GRENSE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) står fast på at det er riktig med en fraværsgrense i videregående, men er innstilt på å avlyse denne dersom stortingsflertallet er mot. Foto: Frode Hansen VG

– Hvis stortingsflertallet nå går mot en fraværsgrense som er forberedt og jobbet med i halvannet år, så gjør de elevene en stor bjørnetjeneste som medfører at elever nærmest kan komme og gå som de vil. Elevene det er snakk om skal ut i et arbeidsliv der man faktisk må møte opp hver dag hvis man ikke har noen god grunn til fravær, sier Røe Isaksen.

Han mener SV har aldri skjønt at det å stille krav til elevene er å bry seg.

Kunnskapsministeren minner om det i høringsprosessen kom frem at åtte av ti lærere av lærerne og skolene som svarte, går inn for en fraværsgrense. At mange av elevene er mot den, er ikke overraskende, mener statsråden.

Nå håper han Arbeiderpartiet og leder Trond Giske i Utdanningskomitéen kommer regjeringen i møte i saken.

– Giske har tidligere vært veldig tydelig på at det må settes klare grenser for elevenes skulk og fravær. Han skriver svart på hvitt om dette i sin siste bok og har gjentatt det flere ganger i media. Det vil være veldig vinglete av ham og Ap dersom de nå går mot dette, sier Røe Isaksen.

Arbeiderpartiet har også programfestet at partiet ønsker krav til tilstedeværelse i undervisningen for at en elev sal få karakter.

Giske: Vi har ikke konkludert

Trond Giske har hittil ikke villet la seg intervjue om saken, men skriver i en tekstmelding til VG.

– Vi har ikke konkludert. Må ta det når vi har konkludert. Veldig motstand fra alle hold i høringen.

Audun Lysbakken, som har fremmet forslaget i Stortinget om å droppe fraværsgrensen, reagerer på at kunnskapsministeren mener SV er et parti som ikke stiller krav til elevene.

– Det er tull og tøys og en retorikk fra en statsråd som ligner på den Unge Høyre bruker. Dette handler om å forhindre en ny regel som vil øke risikoen for mer frafall, sier Lysbakken som legger til at også SV er åpen for å diskutere andre tiltak mot skulk og fravær.

Et mulig utfall av komitébehandlingen på Stortinget, er at skolene overlates ansvaret for å håndtere fraværet og konsekvensene av det - som i dag. Et annet alternativ, som kan bli et kompromiss, er at regjeringens fraværsgrense økes til 15 prosent, får VG opplyst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder