Foto: TEGNING: Roar Hagen VG

Ekspertene slår tilbake: Nordmenn er ikke latsabber på jobben

Norge hadde ikke blitt et av verdens mest produktive land hvis vi var noen latsabber, men noe av rikdommen tar vi ut i fritid.

 • Torgeir Mortensen
 • Stella Bugge

Artikkelen er over tre år gammel

Det mener flere økonomieksperter VG har snakket med.

Flertallet er ikke enige med Sanna Sarromaa som hevder at nordmenns forhold til arbeid er halvhjertet, eller til og med slapt. I en kronikk i VG skriver hun at i Finland omtales nordmenn som Nord-Europas italienere eller ­spanjoler.

Steinar Holden, økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo, mener Sanna Sarromaa skyter fra hoften.

Mange i jobb

– Mange er vel enige om at vi har høyt sykefravær, men vi har også høy yrkesdeltakelse i Norge. Når man har så høy yrkesdeltakelse er det også flere som jobber deltid som ikke ville ha jobbet i andre land i det hele tatt, sier Holden.

Han mener også det er et velferdsfenomen at man ønsker å jobbe mindre når man er rikere.

– Det er ikke noe feil i det, mener økonomiprofessoren som ikke synes det er riktig å sammenligne oss med spanjoler og italienere.

– Norge er en av verdens mest produktive økonomier og vi har ingen mañana-kultur. Å sammenligne med Italia og Spania blir lite treffende, sier Holden og viser til at Italia i flere tiår har hatt en dårlig produktivitetsvekst.

Les også: Ja, vi vil jobbe til vi er 72

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea, peker på at vi har ekstremt høy verdiskapning per innbygger selv om en del av dette selvsagt skyldes oljen.

– Hvis man har høy verdiskapning og man jobber lite, er du mer produktiv på jobben. Når man blir rikere så bruker man en del av velferdsøkningen på mindre arbeid. Det har alle land gjort, og det er helt normalt, sier Bruce.

Sanna Sarromaa Foto: Marte Vike Arnesen VG

Sanna Sarromaa hadde søndag ikke anledning til å kommentere kritikken siden hun var opptatt, men henviste til kronikken hun har skrevet.

Husker du? Dette fylket har den høyeste andelen uføretrygdede i landet

– Velfungerende

Holden mener den høye norske produktiviteten ikke bare skyldes oljen men også at vi er et velfungerende samfunn.

– Mange kvinner i arbeidslivet er også viktig for et høyt produksjons- og velferdsnivå. I Finland har de klart en veldig god arbeidsmoral, men de har betydelige økonomiske problemer nå, mener Holden.

Se her: Sjekk hvor produktive finnene er i denne statistikken.

Bruce har ikke sett statistikk på at Norge skulle ha dårligere håndverkere enn våre naboland. I sin kronikk refererer nemlig Sarromaa til en dansk tømrer som skal ha ment at hver gang de hadde hatt nordmenn på arbeidsplassen måtte danskene gå etter for å forbedre arbeidet de hadde gjort.

– Jeg synes det høres litt fordomsfullt ut og basert på snakk. Det er også godt mulig at oljerikdommen har gjort oss litt latere enn hva vi ellers ville ha vært, men det er vanskelig å finne klart hold for det hun sier, mener Bruce.

Les også: Færre østeuropeere kommer til Norge

Han legger til at vi selvfølgelig har vært heldige som har funnet olje, men mener Norge har utnyttet oljen på en god måte, blant annet ved å bygge opp en stor industri i tilknytning til denne.

– Det tyder på at vi har en velfungerende og produktiv økonomi med velfungerende og produktive arbeidstakere, sier Bruce.

Han kan ikke dy seg for å referere en morsomhet fra jobben i Nordea.

– Der fleiper vi og sier hvis sjefen i Finland sier «hopp» så hopper finnene. I Norge sier vi «hvorfor det?» Det er både positivt og negativt. Det er viktig å utføre beskjeder, men det er også viktig å ha produktive og oppfinnsomme medarbeidere som stiller spørsmål.

Debatt: Ja til det regulerte arbeidslivet!

Gir Sarromaa rett

Men Ola Grytten, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener Sarromaa har mye rett i sin karakteristikk.

– Historisk sett har Norge vært kjennetegnet av høy arbeidsmoral, men oljerikdommen har tatt vekk mye av det, sier Grytten. Selv om han er rask til å understreke at man ikke skal skjære alle over en kam.

– Har oljen gjort oss mer tilbakelent?

– Ja, og ikke minst reglene våre. Vi har så gunstige regler at de nesten inviterer til det. Både når det gjelder sykelønn, arbeidstid, lønnsnivå, arbeidsledighetstrygd, pensjoner. Ja alt, sier Grytten.

– Men vi har høy produktivitet?

– Det har med andre ting å gjøre. Kronen er blitt svakere og det kan påvirke måten man måler produktiviteten og konkurranseevnen. Dessuten er vi et høyteknologisk land og det gjør også produktiviteten høy, sier Grytten som mener at produktiviteten i sammenlignbare næringer i andre land viser at den ikke nødvendigvis er høy i Norge.

Les også: Frode (69) gir seg ikke: – Føler at jeg betyr noe

– Ikke sullebukker

Men Sarromaa får ikke mye gehør hos E24-redaktør Per Valebrokk.

– Jeg orker ikke slike anekdotiske kommentarer. Det Sarromaa skriver er fullstendig feil, det er bare se på tallene. Norge er verdens mest produktive land, uansett hvordan vi regner på det. Det blir vi ikke av å være en gjeng sullebukker som ikke gidder å jobbe, sier Valebrokk.

For ordens skyld: E24 er et heleiet datterselskap av VG.

– Vi er langt mer produktive enn finnene. Det kommer delvis av oljen, men også av at vi har et fleksibelt arbeidsmarked. Vi er og har vært flinke til å ta mange i bruk i arbeidslivet. Sykefraværet vårt er litt høyt, men vi har en ekstrem høy arbeidsdeltagelse og nesten ingen langtidsledighet, noe land som Finland og resten av Europa har store problemer med, avslutter Valebrokk.

Les også: Norge er høyest rangert av alle landene på Bloombergs liste når det kommer til produktivitet

Les også

 1. Slik kan teknologien bak Pokémon Go revolusjonere hverdagen din

  I fremtiden vil du kunne reparere motoren din uten å ha peiling på biler. Utviklingen går enormt raskt, sier eksperter.
 2. Sanna Sarromaa: Den avslappede nasjonen

  Nordmennenes forhold til arbeid er halvhjertet, eller til og med slapt.
 3. Begge har mistet jobben: - Kom ikke til oss og si at vi må flytte

  Samboerne Ann Kari Horni (44) og Marcus Olsen (44) er begge blitt arbeidsledige i år.
 4. Franske Adélie (23) lærte norsk i ostebutikk - tok tre mastergrader

  Franske Adélie Dorseuil (23) lærte å snakke norsk ved å herme etter kundene sine i en ostebutikk.
 5. Næringslivstopper varsler fortsatt økt ledighet

  De sitter tett på krisenæringene og ordrebøkene: Nå varsler de at ledighetskrisen kan komme til å ri Norge også neste år.

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Lønn
 3. Norge

Flere artikler

 1. Å forenkla er ein vanskeleg kunst, Sanna!

 2. Finlands statsminister har ønsket firedagers uke

 3. Verdien av kvinner i arbeid

 4. Sanna Sarromaa: Den avslappede nasjonen

 5. God tur til Finland, Sanna!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder