FRAM OG TILBAKE: Han forsvant ut av Norge i en buss i snøføyka tirsdag 19.januar. I kveld kom Abdullah fra Jemen tilbake til Norge over samme grense på Storskog. Taxi fra Murmansk ble betalt av UDI og på grensen ventet politiet. Nå skal jemenittens asylsøknad realitetsbehandles etter ordre fra Utlendingsnemnda. Foto: Terje Mortensen og Lene Stavå Jensen ,

Nå er Abdullah fra Jemen tilbake i Norge

Her er Abdullah fra Jemen tilbake på Storskog - hentet tilbake til Norge på UDIs regning.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

29-åringen fra Jemen var en av tretten enslige menn som ble returnert til Russland med buss tirsdag 19.januar. Utlendingsnemnda opphevet i går UDIs vedtak fordi nemnda mener det er en fare for at han uttransporteres fra Russland til Jemen innen kort tid.

Les her: Flyktninger sendt til Russland få timer før visumet utløp

I går ettermiddag møtte jemenitten på kontoret til den norske konsulen i Murmansk. Han fikk visum til Norge og ble kjørt mot grensen på Storskog i en taxi betalt av UDI. Der ble han tatt i mot av støttespillere i Refugee Welcome to Arctic.

Fredag kommer landsmannen Ahmed (36) etter med fly fra Moskva. Han ble utvist samme dag som Abdullah. Begge hadde visum som gikk ut få timer etter at de ble kjørt over til Russland og begge fikk utvisningsvedtak etter å ha meldt seg for russisk politi.

REALITETSBEHANDLES: Abdullah til venstre og Ahmed kommer fra det krigsherjede landet Jemen. Nå skal asylsøknadene realitetsbehandles i Norge. Foto: ,

– Det er helt tilfeldig at vi hørte at to jemenitter med visum som gikk ut om få timer skulle sendes ut. Jeg tenker i dag mye på hva som hadde skjedd hvis vi aktivistene i Refugee Welcome to Arctic ikke hadde fanget dem opp. Hva om advokaten ikke hadde jobbet gratis og NOAS ikke hadde engasjert seg? Skal det frivillighet og aktivister til for at folk skal få skikkelig behandling, er det skremmende, sier May Altai som har holdt kontakt med de to helt siden de ble kjent med situasjonen.

Hun gjør det helt klart at aktivistene ikke kjemper for at alle asylsøkerne skal få bli i Norge.

FORNØYD: May Altai i Refugee Welcome to Arctic har holdt kontakt med de to jemenittene mens de har vært i Russland. Foto: privat ,

– Vi kjemper for at alle skal få realitetsbehandlet asylsøknaden sin, som Abdullah og Ahmed nå får og for at de som ikke får bli i Norge, blir transportert ut på en menneskelig måte, sier Altai.

For de to jemenittene var de første dagene i Russland spesielt vanskelige. De hadde ingen penger, det var iskaldt og de hadde hverken mat eller tak over hodet.

Etterhvert har de fått økonomisk hjelp fra Norge og Russland. Ahmed som kommer til Norge i morgen, hadde klart å kjøpe billett tilbake til Jemen da nyheten fra Norge kom.

– Han mistet før helgen ti familiemedlemmer i et flyangrep mot hjembyen Saana og så ingen annen utvei enn å dra tilbake til krigen i hjemlandet for å forsøke å hjelpe familien sin. Samtalene jeg hadde med ham etter at han fikk vite om bombeangrepet, er noe av det verste jeg har vært med på. Han var veldig fortvilet og så ingen annen utvei enn å komme seg hjem til det han flyktet fra. Da jeg ringte i dag fortalte om vedtaket i Norge, trodde han ikke det var sant. Etterhvert forandret han seg helt, sier May Altai.

Nemndleder i UNE Espen Slettmyr sa til VG går at Abdullahs søknad skal behandles i Norge på grunn av usikkerhet rundt hans situasjon i Russland, hans profil som menneskerettighetsaktivist i Jemen og den generelle sikkersituasjonen i Jemen. UNE mener det er en fare for at han uttransporteres til Jemen innen kort tid.

– For Ahmed sin del ble beslutningen om at Norge skal realitetsbehandle asylsøknaden hans fattet av UDI selv. Ahmed er i Moskva og skulle hatt en samtale med UDI i dag. Det fant man ut at ikke var nødvendig fordi det er klare holdepunkter for at også han er i stor fare for å bli utsatt for forfølgelse, sa jurist og rådgiver i Norsk Organisasjon for Asylsøkere Cecilia Sognnæs sa til VG torsdag formiddag.

Hør Ahmed forteller fra oppholdet i Moskva:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder