MISTENKER DRAP: Politiet mener legesamboeren til Anne Linell Sundt (innfelt) drepte henne. Onsdag var de på den drapssiktedes bopel for å ransake og sikre beslag. Foto: FRODE HANSEN , VG

Polititeori: Forfalsket testament etter drap på Anne (39)

Obduksjonsrapport skal vise funn av store mengder morfin

Drapsofferet skrev to testamenter for hånd – undersøkt i Tyskland

Politiet mener den drapssiktede Oslo-legen i 50-årene forfalsket et testament der han skulle arve flere millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter det VG får opplyst, skal det aktuelle testamentet ha blitt signert av to vitner etter at Anne Linell Sundt (39) ble funnet død i parets hjem i Oslo 12. desember i fjor.

Politiet ble gjort oppmerksomme på forholdet etter at bobestyrer, advokat Cathrine Møller Faaberg, anmeldte saken.

I det aktuelle testamentet – som 39-åringen hadde skrevet for hånd – var den drapssiktede legen tilgodesett 4,5 millioner kroner.

Les også: Politiet gransker testamentstrid etter mulig giftdrap

Ifølge VGs opplysninger, har politiet sendt testamentet til eksperter i Tyskland som har konkludert med at vitnene har signert dokumentet etter Sundts død.

Legen ble derfor først siktet for dokumentforfalskning.

Skrev nødtestament

I tillegg til dette testamentet hadde 39-åringen skrevet et nødtestament i mai i fjor – angivelig på grunn sin helsetilstand, får VG opplyst.

I dette dokumentet kommer det frem at hennes nå drapssiktede legekjæreste skulle tilbakebetale et lån på én million kroner som han har fått av henne.

Etter det VG får opplyst, skal legen ha betalt tilbake det aktuelle beløpet med renter om lag seks uker før 39-åringen døde.

Da Anne Linell Sundt ble funnet død like før jul i fjor, syntes politiet omstendighetene rundt saken var mistenkelige.

Les også: Kunstnerbekjente av drapssiktet lege reagerer med vantro

Legekjæresten kom etter hvert i politiets søkelys.

Mandag denne uken ble han pågrepet på jobb og siktet for forsettlig drap.

– Han har det fryktelig tungt. Du kan jo selv tenkte deg hvordan det er å være anklaget for ha tatt livet av en du har hatt et kjærlighetsforhold til, sier forsvarer Arild Holden fra advokatfirmaet Elden, som forteller at klienten nekter for å ha noe med kjærestens død å gjøre.

Store mengder morfinpreparater

Etter det får VG opplyst, viser den foreløpige obduksjonsrapporten funn av store mengder morfinpreparater i kroppen til 39-åringen, og de mener det er den drapssiktede legen som har gitt henne stoffet.

Politiets tekniske undersøkelser har avslørt siktedes fingeravtrykk på esken med det beroligende legemiddelet.

Dagen før Anne Linell Sundt ble funnet død i parets bolig skal hun ha blitt operert ved Volvat i Oslo. Det skal da ikke ha vært noen bemerkninger ved hennes helsetilstand.

Politiet undersøker om motivet bak drapet kan knyttes til de omstridte testamentene.

I tillegg vil politiet etterforske forhold rundt eiendom og andre verdier, ifølge VGs opplysninger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

I TINGRETTEN: Aktor Andreas Strand (til venstre) og forsvarer Arild Holden under fengslingsmøtet onsdag. Foto: JAN PETTER LYNAU , VG

Separert i 2012

I 2012 ble den drepte kvinnen og hennes daværende ektemann, en rederarving som ikke har noe med saken å gjøre for øvrig, separert.

Sammen har de to mindreårige barn, og som en del av skifteoppgjøret kjøpte eksmannen en bolig i Oslo til over 24 millioner kroner, som hun og barna kunne bo i.

Samtidig ble det registrert en pant på ti millioner kroner på boligen i eksmannens navn, slik at den ikke kunne videreselges uten hans samtykke.

– Dette var en del av oppgjøret mellom partene etter skilsmissen, sier en kilde med kjennskap til skifteoppgjøret.

I etterkant flyttet kvinnens nye kjæreste, den nå drapssiktede legen i 50-årene, inn i denne boligen sammen med henne.

Anne Linell Sundt hadde ifølge siste tilgjengelige ligning en formue på 7,5 millioner kroner.

– Det er forhold utenom selve dødsfallet som har vært av interesse for politiet å undersøke. Hva det er kan jeg ikke kommentere, sier politiadvokat Andreas Strand ved Seksjonen for volds- og sedelighetsforbrytelser i Oslo politidistrikt til VG.

Den avdøde 39-åringen skal også på et tidspunkt ha vært legekjærestens pasient.

Bakgrunn: Statens helsetilsyn varslet om legen

Kjæreste og pasient

HÅNDTERTE DØDSBO: Advokat Cathrine Møller Faaberg. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Etter det VG får opplyst, skal den drapssiktede legen ha medisinert kjæresten i om lag to år og hun var også på et tidspunkt hans pasient.

Advokat Cathrine Møller Faaberg fra advokatfirmaet Hjort håndterte dødsboet etter avdøde Anne Linell Sundt (39). Hun er også familiens bistandsadvokat.

Hun er kjent med VGs opplysninger, men ønsker ikke å kommentere dem.

– Jeg har ingen kommentar til dette, sier hun.

Onsdag ettermiddag ble den drapssiktede legen i 50-årene fremstilt for varetektsfengsling. Torsdag kommer kjennelsen der politiet får svar på om de får holde mannen varetektsfengslet i fire uker, slik de begjærte.

Etter det VG får opplyst, har politiet etterforsket drapssaken i flere måneder før pågripelsen denne uken.

Hadde status som vitne

I begynnelsen av april i år tok politiet kontakt med Fylkesmannen og uttrykte bekymring over den drapssiktede legens atferd etter et politiavhør.

Den aktuelle legen i 50-årene hadde på dette tidspunktet kun status som vitne hos politiet i Oslo, får VG opplyst.

Tre dager etter at politiet uttrykte sin bekymring for legen, dro 3–4 ansatte hos Fylkesmannen på et besøk til klinikken uten forhåndsvarsel. Møtet varte i en drøy time før det ble avsluttet.

I midten av mai og i begynnelsen av juni gjennomførte politiet to nye avhør med legen. Da hadde mannen i 50-årene fått status som mistenkt i straffesaken som ble opprettet etter samboerens dødsfall i desember i fjor, ifølge VGs opplysninger.

Politiet har tatt beslag i mannens legekoffert og gjennomgått innholdet – deriblant sprøyter og diverse preparater.

I slutten av juni sendte Fylkesmannen på nytt en sak om legen til Statens helsetilsyn.

Etter det VG får opplyst, gjaldt saken blant annet et forhold fra 2014 og politiets melding fra april.

I løpet av sommeren sendte helsetilsynet en varsling til legen om inndragning av autorisasjonen hans – men vedtaket ble ikke gitt umiddelbar virkning. Det er foreløpig uklart om legen ga tilsynet et svar innen fristen på to uker – men tilsynssaken er ikke avsluttet hos Statens helsetilsyn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder