IRRITERENDE: Bredbeint sitting har blitt et såpass stort problem på kollektivtransport i New York at kollektivselskapet nå lanserer egne kampanjer for å komme V-sittingen til livs. Til høyre er et skjermbilde fra Tumblr-bloggen «Men Taking Up Too Much Space on the Train».

IRRITERENDE: Bredbeint sitting har blitt et såpass stort problem på kollektivtransport i New York at kollektivselskapet nå lanserer egne kampanjer for å komme V-sittingen til livs. Til høyre er et skjermbilde fra Tumblr-bloggen «Men Taking Up Too Much Space on the Train». Foto:HIROKO MASUIKE/THE NEW YORK TIMES og FAKSIMILE FRA MENTAKINGUP2MUCHSPACEONTHETRAIN.TUMBLR.COM,

#manspreading irriterer reisende: Vil ha slutt på bredbeinte karer på T-banen

Over 80 prosent av norske reisende irriterer seg over andre som breier seg

Ruter: Dette plager nordmenn på trikk, buss og T-bane

Et av USAs største kollektivselskaper er nå så lei av spredte
mannebein at de har satt i gang en holdningskampanje for å få slutt på sprikingen. I Norge irriterer reisende seg kraftig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Har du noen gang måtte sitte med beina klemt sammen på et fullt tog eller blitt tvunget til å stå på T-banen fordi en mann sitter så bredbeint at det nærmest bryter fysiske lover?

Det har i alle fall amerikanske Kelley Rea O’Donnell. Hun har i tre år langt ut bilder av overdrevet brede beinstillinger på offentlig transport på sin Twitter-konto. De aller fleste er menn. Fenomenet har fått navnet «manspreading».

– «Manspreading» handler om å ta opp altfor mye plass på T-banen ved å spre beina ut som en bred V. De sitter som gjess, sier O’Donnell til CBS News.

Hun forteller at hun har brukt mye tid på T-banen fra Manhattan til Brooklyn i New York, og begynte å irritere seg over folk som brukte unødvendige mye plass i de trange vognene.

HAR DU OPPLEVD SLIK BREDBEINT SITTING? Fortell om det i kommentarfeltet under saken.

– Det skjedde så ofte at jeg begynte å ta bilder av det. Jeg reagerer mest på det fordi det gjør at andre ikke kan bevege seg i vognene eller blir nødt til å stå selv om det er ledige seter, sier O’Donnell.

O' Donnell har nå fått med seg det store kollektivselskapet Metropolitan Transportation Authority (MTA), som står bak kollektivtransport i millionbyen New York.

I en ny kampanje oppfordrer MTA reisende til å sitte med beina tettere sammen. «Dude … Stop the Spread, Please», heter det i kampanjen som i løpet av de neste månedene skal vises for selskapets 8,6 millioner daglige kunder.

Norsk irritasjon

– Ruter er kjent med fenomenet «manspreading», sier pressevakt i Ruter, Trond Brekke, til VG.

Hvert år gjennomføres mer enn tre hundre millioner reiser med selskapet i Oslo og Akershus.

I høst gjennomførte de en holdningsundersøkelse blant et representativt utvalg av de reisende.

Kelley Rea O’Donnell har lagt ut bilder av såkalt «manspreading» på Twitter i tre år. Foto:Hiroko Masuike,The New York Times

– Vi ønsker å avdekke hva som irriterer de kollektivreisende. I høst spurte vi om det oppleves irriterende at folk breier seg på setet når de reiser kollektivt, sier Brekke.

Undersøkelsen ga klare svar:

31 prosent svarte at de opplevde dette som meget irriterende og 53 prosent som noe irriterende.

– Kjønnsforskjellen er også interessant, sier Brekke:

* Bare 25 prosent av mennene opplever folk som breier seg som «meget irriterende», mens tallet for kvinner er 36 prosent.

Videre viste undersøkelsen hva som mest av alt irriterer de reisene, og som de opplever ofte: (Andel som opplever dette som «Meget irriterende» i prosent):

1. At folk ikke slipper av andre, før de selv går på (69 prosent)

2. At folk ikke har køkultur på vei inn på transportmiddelet (57 prosent)

3. Høy mobilsnakking (47%)

4. At folk ikke beveger seg innover slik at folk kan komme på (43%)

5. Bager og vesker på setet i stedet for fanget (33 prosent)

– Generelt oppfordrer vi alle reisene til å være oppmerksomme og vise hensyn til passasjerene under reisen. Hvorvidt «man-spreading» vil bli en del av våre fremtidige holdningskampanjer får vi vurdere, sier Brekke.

– Liker ikke du å spre beina når du reiser kollektivt?

– Jeg oppfører meg alltid som en god medpassasjer når jeg reiser kollektivt.

– Ikke tenkt til å sitte som en dame

På nettet finnes det en rekke blogger som utelukkende handler om fenomenet, blant annet Tumblr-sidene «One Bro, Two Seats» og «Men Taking Up TooMuch Space on the Train». Begge viser bilder av passasjerer med enormt brede beinstillinger – på grensen til det parodiske. Fenomenet er nylig også omtalt i både det britiske herrebladet GQ og storavisen The New York Times

LES OGSÅ: Journalist latterliggjør passasjerer med mye håndbagasje

Til New York Times prøver T-banepassasjer å forklare hvorfor han selv velger å sitte så bredbeint.

BREDT: Sitter du slik i din egen stue? Foto:FAKSIMILE: ONEBROTWOSEATS.TUMBLR.COM,

– Jeg har ikke tenkt til å sitte med beina i kors som en dame. Jeg sitter slik jeg har lyst til å sitte. Hvis jeg ser reklameplakater som ber meg gjøre noe annet, kommer jeg bare til å le og håpe at noen sprayer graffiti over, sier 20-åringen til avisen.

I Canada har en gruppe kalt Canadian Association For Equality (CAFÉ) startet en underskriftskampanje for å fremme menns rett til å sitte med så brede bein de selv vil.

– Setene er veldig dårlige, og derfor er vi nødt til å spre beina på grunn av vår biologi. Det kan være veldig smertefullt for oss å sitte med samlede ben, hevder gruppen på sine nettsider.

Ikke medisinsk behov

Gruppen får dog lite støtte fra en assisterende urologiprofessor Yahoo Health har snakket med. Doktor Michael Eisenberg sier at det ikke er noen medisinsk grunn til å sitte bredbeint – med mindre man akkurat har blitt operert mellom beina.

– Det finnes ikke noen dokumentasjon som viser at samlede bein vil skade sædproduksjonen eller testiklenes funksjon. Å sitte med beina samlet over en kort periode skal ikke være noe problem, sier han.

HAR DU OPPLEVD SLIK BREDBEINT SITTING? Fortell om det i kommentarfeltet under.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder