OPPRINGT AV FORSVARSMINISTEREN: Espen Haugeland (36) beskriver at han ble stum da forsvarsministeren ringte ham torsdag og fortalte om tildelingen av Krigskorset med sverd.
OPPRINGT AV FORSVARSMINISTEREN: Espen Haugeland (36) beskriver at han ble stum da forsvarsministeren ringte ham torsdag og fortalte om tildelingen av Krigskorset med sverd. Foto: Magnus Aunevik, Lyngdals Avis ,

Mottar krigskorset med sverd: Kastet seg over bombemann i Kabul

Espen Haugeland (36) tildeles Forsvarets høyeste utmerkelse

INNENRIKS

Fenrik Espen Haugeland (36) satte eget liv i fare da han grep inn og hindret en mann i å utløse en bombe i Afghanistan i 2004.  Han reddet trolig et stort antall sivile liv.

Publisert: Oppdatert: 11.03.16 23:51

Nå blir han tildelt Norges høyeste utmerkelser, Krigskorset med sverd, for sin heltemodige innsats.

Espen Haugeland fra Lyngdal var lagfører i Afghanistan våren 2004 da det ble oppdaget at en mann bar på en improvisert bombe i hovedstaden Kabul.

Haugeland handlet raskt, stupte inn i folkemengden og overmannet vedkommende.

Han hindret dermed mannen i å utløse bomben som var ferdig rigget med en lett tilgjengelig utløsermekanisme.

Fredag besluttet regjeringen at Haugeland skal tildeles Krigskorset med sverd. Dekorasjonen er svært sjelden, og den samme som krigshelten Trond André Bolle mottok etter sin død i 2011.

Allerede torsdag ble han oppringt av forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. Han trodde først det var en pågående telefonselger som var på tråden.

Ble helt stum

– Du blir stum. Det er veldig spesielt, sier Haugeland om telefonsamtalen med forsvarsministeren.

Han var på jobb frem til offentliggjøringen i formiddag. Da dro han hjem for å få litt tid for seg selv. Telefonen har ringt i ett kjør.

– Jeg føler meg ydmyk, beæret, overrasket og veldig stolt. Man må ikke glemme å sette Telemarksbataljonen, laget og avdelingen i lyset, som er vel så viktige som meg. Det er ikke bare én mann som har fortjeneste rundt den medaljen, men flere som skaper det, sier Haugeland til Lyngdals Avis.

VG har fått tillatelse til å gjengi intervjuet.

– Det er 12 år siden denne hendelsen. Mye har skjedd siden da. Hva tenkte du da du fikk telefonen fra forsvarsministeren?

– Det kom en del følelser tilbake. Du får litt adrenalin, begynner å skjelve litt og tenke tilbake. Det er spesielt, det er det, svarer han.

Les også: Kjakan om Trond Bolle: Han viste et enestående mot

Forsvarssjefens pressetalsmann mener Haugelands inngripen er så mye mer enn hva man kan forlange av en som tjenestegjør i Forsvaret.

– Haugelands innsats reddet sannsynligvis et stort antall sivile liv. Han viste personlig mot og tapperhet langt utover det som kan forventes.

I begrunnelsen beskrives dette som heltedåd uten sidestykke, hvor offervilje og mot fremstår som enestående, sier Eystein Kvarving, oberstløytnant og pressetalsmann for forsvarssjefen, til VG.

Husker du? Trond Bolle fikk Krigskorset med sverd

Lyngdølen selv beskriver overfor Lyngdals Avis og VG at han kjenner på «en stor ære og ærefrykt».

– Det var veldig overveldende. Jeg kjente også litt på at kanskje jeg ikke fortjente dette sammenlignet med mange andre. Det er mange i Forsvaret som fortjener det vel så mye som jeg. Jeg har vært én av mange, sier han beskjedent.

Les også: Kjakan fikk Hederskorset

Skriver historie

8. mai skriver Espen Haugeland seg inn sammen med menn som står i historiebøkene med gullskrift.

Flere av medlemmene som hadde vært med å gjennomføre den særdeles vellykkede Tungtvannsaksjonen på Rjukan under 2. verdenskrig har fått Krigskorset med sverd. Det samme har krigsheltene Gunnar Sønsteby, Max Manus, Martin Linge og Gregers Gram.

Tiden i Afghanistan

I 2003/2004 tilbrakte Haugeland seks måneder i Afghanistan. Han var fenrik, lagfører.

– I Forsvaret var jeg nok ikke den lederen som man så på som en autoritær person. Jeg har troen på at når man tar avgjørelser, så skal man inkludere folkene dine og diskutere hva som er riktig og galt. Når avgjørelsen er tatt, da følger man den.

Da han kom hjem i 2004, kjøpte han en butikk, Lyngdal jakt- og fiskesenter. Han har tatt med seg mye av tankegangen fra forsvaret til næringslivet.

– Du får et bedre team når de føler seg inkludert og er med på å påvirke avgjørelser, mener Haugeland.

Stolt forsvarsminister

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er stolt av innsatsen både Haugeland og tre andre veteraner nå blir hedret for.

– Dette er en tydelig og fortjent anerkjennelse av den store innsatsen norske soldater gjør i krevende operasjoner. Med tildelingen av medaljer viser Norge takknemlighet for soldatenes innsats og mot. Jeg er stolt av dem som blir hedret i dag, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Krevende forhold

Tildelingen av medaljene vil finne sted på Akershus festning på frigjørings- og veterandagen 8. mai.

Talsmann for hæren, oberstløytnant Aleksander Jankow, forteller at det er mange i hæren som er godt kjent med historien som ligger bak tildelingen og innsatsen Haugeland har gjort under svært krevende forhold.

– Det er jo veldig gledelig og vel fortjent. Det er mange lag som er veldig beæret over å ha tjenestegjort sammen med han, både i hæren og selvfølgelig hans kamerater i Telemark bataljon, sier han til VG.

– Fra hærens side er det viktig at de som gjør en ekstra innsats i internasjonale og andre operasjoner får den hederen de fortjener.

Mottar St. Olavsmedaljen

At Haugeland mottar Krigskorset påpeker Jankow at også er en anerkjennelse til den avdelingen fenriken representerer, det miljøet han har jobbet i og hans medsoldater.

Les også: Ketil Olsen skal lede Norges NATO-misjon

Major Jørgen Andreas Bull og major Jan Helge Dale er begge tildelt St. Olavsmedaljen med eikegren for sin innsats i Afghanistan i henholdsvis 2011 og 2009.

Begge har tjenestegjort i Telemark bataljon.

– At deres egne mottar denne hederen viser også hele Telemark bataljon anerkjennes for den innsatsen de har gjort i Afghanistan for Norge, sier Jankow.

Her kan du lese mer om