Vitner forteller om blodsøl i datterens leilighet

FUNNET: Kari Grønnestad forsvant i 2012. Forrige måned ble hun funnet på bunnen av Skiens-elven. Politiet mener datteren hennes tok livet av henne. Foto:Privat,

Advokat: Drapsaken kunne vært løst i 2012: Sjekket aldri Kari Grønnestads (56) siste tilholdssted

Kari Grønnestad (56) ble sist sett av sin drapssiktede datter (31). Likevel sjekket politiet aldri datterens leilighet,
som skal ha vært full av blodsøl.

Artikkelen er over fire år gammel

Søndag 19. april i år ble datteren (31) og hennes samboer (34) pågrepet av politiet i forbindelse med det politiet mener er et drap på Kari Grønnestad i deres leilighet. Pågripelsen kom nesten tre år etter hun forsvant.

– Min klient ventet dag etter dag på at politiet skulle komme og oppdage det som hadde skjedd, men de kom aldri. Han var selv helt paralysert av det som hadde skjedd, sier Tollef Skobba, forsvarer for 34-åringen som nylig ble fengslet to uker for sin rolle i saken.

Skobba er tydelig på at politiet kunne løst denne saken allerede i 2012.

– Dersom de hadde undersøkt parets leilighet med hund ville de garantert funnet at det hadde skjedd noe kriminelt, sier advokaten.

Skienspolitiet får nå full bistand fra Kripos for løse saken.

Alvorlig svikt

Nesten tre uker etter at Kari Grønnestad sist ble sett av sin datter i juni 2012, ble hun meldt savnet av familien sin.

Hennes nå drapssiktede datter sto frem i lokalpressen den 21. juli og forklarte når hun sist hadde sett moren sin.

FUNNET: 21. april fant politiet Kari Grønnestad bare seks hundre meter fra der hun sist ble sett i 2012. Skiens-politiet søkte verken i elven eller i leiligheten der hun sist ble sett. Foto:ALF ØYSTEIN STØTVIG,

Til tross for at det er obligatorisk for politiet å ettergå forklaringer til nære familiemedlemmer som melder noen savnet etter flere uker, hadde aldri datteren eller noen andre i familien noen offisiell status som mistenkt.

Nå viser det seg også at politiet i Skien ikke var på adressen hjemme hos datteren og hennes samboer hvor Kari Grønnestad sist ble sett.

PARALYSERT: - Min klient trodde politiet ville ha kommet på på adressen hvor Grønnestad ble drept, men de kom aldri, sier forsvarer Tollef Skobba. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

Dette blir etter det VG får opplyst internt i politiet regnet som en alvorlig svikt i den innledende etterforskningen av den savnede kvinnen sommeren 2012.

Samboeren har i avhør forklart at han selv så at svigermoren ble drept. Etter drapet skal han ha blitt så sjokkert at han i panikk hjalp sin samboer med å pakke ned svigermoren i et jernbur. Han har nektet for at han bidro til å frakte henne til Skienselva og senke henne ved kaikanten der.

To vitner forteller om blodsøl

Politiet har både samboerens vitnesbyrd og et annet vitnesbeskrivelser av at det skal ha vært blodsøl i leiligheten som følge av det politiet mener var drapet på Kari Grønnestad.

VG har tidligere omtalt de innledende valgene som politiet tok da Grønnestad forsvant.

Politiet i Skien gikk tidlig ut og sa at de ikke hadde mistanke om at det hadde skjedd noe kriminelt.

De søkte heller aldri etter 56-åringen i Skienselva.

Tidligere Kripos-topp John Christian Grøttum, var forrige uke kritisk til lokalpolitiets innledende etterforskning.

– Det er i utgangspunktet mistenkelig når en ikke melder ifra før etter tre uker. En rusmisbruker kan jo bli borte, men det er likevel grunn til å stille spørsmål ved dette, sa Grøttum til VG.

KRITISK: John Christian Grøttum jobbet i flere år i Kripos som anerkjent drapsetterforsker.Han er kritisk til hvordan politiet i Skien har håndtert forsvinningen til Kari Grønnestad. Foto:Jørgen Braastad,VG

Han påpekte også at det er grunnleggende å oppsøke siste stedet hvor en savnet er sett.

Politiet i Skien: -Vil vurdere i etterkant

Politistasjonssjef i Skien sier til VG at det er naturlig for politiet i etterkant å vurdere om de gjorde en god nok jobb da Grønnestad forsvant.

– Akkurat nå har vi fokus på å løse denne saken, sier stasjonssjef Tore Monstad Halvorsen.

Han vil ikke svare konkret på hvorfor politiet ikke var på adressen til den nå drapssiktede datteren.

– Har dere vurdert å koble inn spesialenheten, slik de gjør i Bergen nå i forbindelse med overdosedødsfallet der fra 2012?

– Det har ikke vært tema, sier Monstad Halvorsen.

Kvinnen som er siktet for drapet har hele tiden nektet straffskyld.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder