Stadig flere unge er personlig kristne: – Kan minne om forelskelse

Aldri før har flere unge definert seg som personlig kristne. Rut (36) vil finne ut hvorfor hun som ung satte Gud foran alt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I VGTV-serien «Frelst» prøver Rut Helen Gjævert (36) å finne svaret på hva som gjorde at hun selv satte Gud foran alt annet i livet da hun var yngre. Og hvorfor andre ungdommer har gjort det samme.

Siden midten av 80-tallet er ungdom i alderen 15 til 20 år, som kaller seg «personlig kristne», tredoblet – fra ni prosent i 1985 til 33 prosent i 2013.

Det viser tall fra rapporten «Slik er ungdommen» som er utarbeidet av Ipsos MMI – Norsk Monitor, på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet.

Forelsket i Jesus

SØKER SVAR: Programskaper Rut Helen Gjævert. Foto: GUNNHILD SØRÅS Foto: ,

– I ungdomstiden er mange søkende, nysgjerrige og opptatt av grunnleggende livsspørsmål. Mange blir fanget inn i miljøer som gir svar på meningsløshet, og som tilbyr en tilhørighet og betydning, sier spesialpsykolog ved Modum Bad, Gry Stålsett.

Et fellestrekk ved flere av dem som lar seg oppsluke fullstendig av slike miljøer, er at de har behov for å idealisere og brenne for noe.

– Det kan minne om forelskelse, enten i ledere eller i en åndelig person som Jesus, sier hun.

– Til uminnelige tider har ungdom blitt dratt mot sterke, litt lukkede miljøer der de blir sett og ivaretatt, og hvor svarene er enkle, sier religionshistoriker Ingrid Vik.

Ifølge forsker Pål Ketil Botvar ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning tiltrekkes ungdom generelt av grupper med klare svar.

Har oppskriften på lykke

En av ungdommene Rut Helen møter i VGTV-serien, er mormonen Mina Steffensen som er ute på et 18 måneders misjonsoppdrag i London.

HJEMME: Programskaper Rut Helen Gjævert (t.h) moter mormoneren Mia Steffensen. Her på rommet hennes i London. Foto: VGTV: Frelst ,

Hun har funnet svarene, og deler dem med glede til mennesker hun treffer i London:

«Hvis du hadde løsningen på kreftgåten og ikke delte den, ville det vært forferdelig. Egoistisk. Vi har oppskriften på lykke, og oppskriften på hvordan du kan være med familien din for alltid. Hvem er vi, hvis vi holder dette for oss selv?» sier mormonen i andre episode av serien Frelst.

Fant fellesskap med likesinnede

Da Rut Helen Gjævert gikk inn i Jesus Revolution Army, hadde hun en tung kristen ballast med seg hjemmefra.

– Hjemme hos oss i Stavanger var Gud like naturlig i hverdagen som brødskiver på bordet. På skolen skilte jeg meg ut med min tro. Men i Jesus Revolution Army trengte jeg ikke skamme meg over troen. Der gikk det an å være stolt av den. Det ga meg en mulighet til å senke guarden. Jeg kunne være meg selv, med den troen jeg hadde, uten å bli stigmatisert eller stemplet, sier Gjævert.

ENDRET STIL: Jesus Revolution og andre karismatiske beveglser har blitt mindre radikale. Foto: VGTV, dokumentaren Frelst Foto: ,

Identitet og klare svar

– Jeg tror at vi alle lengter etter miljøer å tilhøre. Og da kan det være attraktivt å oppsøke et hvor du ikke bare finner tydelig fellesskap, men også tydelige svar, sier førsteamanuensis i religionspedagogikk på Menighetsfakultetet, Morten Holmqvist og legger til at det er det samme innenfor islam: Unge muslimer finner mange av svarene de leter etter innenfor religionen.

I programserien «Frelst» møter Rut Helen Gjævert også unge muslimer.

MYE LIKT: Rut Helen møter lederen for Islam Net, Fahad Qureshi, like før publikum komme rinn til Peace Conference. Foto: VGTV, Dokumentaren Frelst. ,

I tredje episode deltar hun på Peace Conference som arrangeres av Islam Net, Norges største muslimske ungdomsorganisasjon med rundt 2000 medlemmer.

Når hun hørte på talen til grunnleggeren, Fahad Qureshi, kjenner hun igjen de samme eksemplene som hennes egen leder i Jesus Revolution Army brukte i sine taler; Om tomheten i festingen og om evigheten.

– Han bruker den samme argumentasjonen, og gir det samme tilbudet om en mening med livet, konkluderer hun.

Les også: Islam Net-leder til VG Nett: – Dobbeltmoralsk å være mot dødsstraff

Tredobling av personlig kristne

Professor i religionssosiologi ved Universitetet i Agder, Pål Steinar Repstad, advarer likevel mot å tro at mange flere unge har blitt «personlig kristne.»

– For mange unge har begrepet «personlig kristen» skiftet innhold. Før betød det «kristen på en avgjort og sterk måte.» Nå betyr det for mange unge «kristen på min egen personlige måte», og er uttrykk for religiøs individualisering, presiserer han.

I likhet med Repstad tror generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers forbund at terskelen for å definere seg som kristen er annerledes i dag enn på 1980-tallet.

– Mange muslimer står med rak rygg i skolegården og definerer seg som muslim. Som en reaksjon på dette, har flere ikke-muslimer i større grad tenkt igjennom hva de selv er, og svaret har blitt «jo jeg er kristen», sier generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers forbund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder